Pitanja

Zubni implanti

Poštovana/i, stvorio mi se ogroman problem. Ispala mi je plomba koju sam inače dva puta radila, jer je ispadala i ranije i u šupljini je izbio novi karijes ili onaj prijašnji nije dobro odstranjen. Zanima me da li to može da se popravi i izbegne vađenje zuba? U pitanju je desna šestica, donje vilice. Hvala Vam unapred. Srdačno.

Jedno od rešenja je da se izvadi živac iz tog zuba. Posle toga na koren može da se fiksira nadogradnja od metala ili nekog drugog materijala. Preko toga se uzima otisak i izrađuje keramička krunica. Ona se cementira preko nadogradnje.
Takav zub estetski izgleda odlično i može da traje godinama. Osećaj je kao sa prirodnim zubom.
Ukoliko šupljina na zubu nije velika moguće je uvrnuti male kočiće na koren zuba i preko njih napraviti plombu. Ispala plomba više neće biti problem.

Prvo da vam se zahvalim na prethodnom odgovoru… Nisam Vam rekla da na istom zubu na kom imam cistu imam i paradentozu. Da je tu rađen zahvat prenosa mekog tkiva sa nepca pa me interesuje ukoliko se odlučim za lasersku operaciju da li bi to predstavljalo problem?… Da budem iskrena bila sam kod dva doktora, jedan mi je rekao da ne diram ništa. Ali kako vi kažete ta infekcija se širi i plašim se da mi ne ugrozi ostale zube, dok je drugi rekao da je krunica problem… Nadam se da razumete moju nedoumicu, ja zaista želim da imam zdrave zube koliko je to moguće…

Poštovana,
Treba na osnovu snimka proceniti koliko je koren zuba u kosti, koliko je cista narasla. Prilikom operativnog zahvata se skraćuje koren zuba. Tako da treba odrediti da li će dužina korena posle operacije biti dovoljna da zub traje još godinama. Ako neće tj cista je velika tada bolje zub odmah izvaditi. Mi kada radimo lasersko otklanjanje ciste, nešto manje skratimo koren zuba.

Lečenje paradontoze

Snimanje zuba

Javljam vam se povodom problema sa obe donje sedmice i osmice, i u prilogu vam šaljem slike koje vam mogu dati uvid u nivo oštećenja. Interesuje me da li vam na prvi pogled deluje kao da se zubi mogu spasiti, ili je ekstrakcija neophodna? Izabrao sam ovaj način da vam se javim, zbog toga što sam zbog niza loših iskustava sa stomatolozima, razvio strah od odlaska kod istih. Ukoliko vam se čini da postoji mogućnost oporavka zuba, navratio bih kod vas na pregled kako bismo isplanirali lečenje. Srdačan pozdrav

Jako je teško na osnovu fotografije postaviti dijagnozu i plan terapije. Koliko možemo da vidimo, situacija nije baš najbolja, karijes je velik. Mada je ostalo još dosta od krunice zuba. To je dobro i znači da taj zub vredi lečiti. Bitno je da li se na vrhu korena nalazi patološki proces, njegova veličina, ili ga nema.
Kako bismo definitivno znali da li su zubi za vađenje ili se mogu spasiti, morate napraviti snimak tih zuba ili OPT snimak (snimak svih zuba) i poslati nam na mail.
Hvala na ukazanom poverenju!

Dobar dan, imam vec duži period problem sa zubom dvojka, imam na zubu navlaku u nepcima pored zuba imam gnoj i često me zaboli. Šta mi preporučujete da radim? Živim u Novom Sadu.

Poštovana,
Na osnovu Vaših simptoma, verovatno imate cistu na vrhu korena zuba na dvojci. Potrebno je prvo da uradite rtg snimak zuba i da se javite oralnom hirurgu da Vas doktor pregleda i preporuči terapiju.
Možete doći kod nas u ordinaciju, pregled i konsultacije su besplatni.

Poštovani doktore…sramota me je ovih godina a da se plasim zubara o popravljanju zuba i da ne pricam.Pre 4 godine zubar mi je predlozio da mi skine kamenac…plakala sam od bolova a sto je najgore zubno meso mi se uopste nije vratilo posle toga na mesto i tu su nastali problemi. Koristila sam i lacalut i paradontaks ali nije bilo poboljsanja…zub koji su mi popravljali 4 puta sam morala izvaditi jer me je strasno boleo (gornja 6) od tada su mi se zubi razisli ugriz mi je kriv pojavila se paradentoza a ja se plasim odlasku zubaru. Evo slike ako mozete reci koja bi intervencija bila i cena.Hvala!

Poštovana,
Na slici se vidi da imate dosta kamenca i da su vam desni izuzetno upaljene. Da bi postavili dijagnozu paradontopatije potrebno je da nam pošaljete OPT snimak (snimak svih zuba), na kom ćemo videti da li postoji povlačenje kosti. Upalu desni možemo da smirimo laserskim tretmanom, skidanjem kamenca i uz pridržavanje datih uputstava oko održavanja oralne higijene stanje bi trebalo da se popravi. Svaku našu intervenciju radimo sa anestezijom, tako da nema bojazni da će nešto boleti. Na sajtu su prikazane cene za tretman desni laserom. Kada pošaljete snimak možemo detaljnije odgovoriti u vezi plana terapije i troškova.
Srdačn pozdrav

Zubne krunice

Operacija zuba (oralna hirurgija)

Moj problem sa krvarenjem desni je zapoceo u trudnoci. Sada,nekih godinu i po poslije toga,desni su se spustile i ogolile korijen donje desne jedinice,a proces je zapoceo i na susjednim zubima,lijevoj jedinici i desnoj dvojci. Odjednom’ su se pojavile i neke tamne naslage izmedju tih zuba. Sve se ovo desava sa unutrasnje strane vilice. Saljem Vam snimak i pitam za Vas savjet-sta preduzeti? Da li bi skidanje kamenca,uz eventualnu antibiotsku terapiju dalo neke rezultate ili se mora pribjeci hirurgiji? Uz postovanje, Srdacan pozdrav.

Poštovana,

Potrebno je obavezno uraditi skidanje kamenca i čišćenje zuba.Tamne mrlje koje su se javile su ili kamenac ili naslage na cementu korena zuba.Što se tiče povučenih desni-neke stvari se mogu sanirati hirurški.Ukoliko su se desni povukle sa unutrašnje strane zuba,to se radi o resorpciji kosti sa te strane,pa nije moguća nikakva intervencija.Ako su povučene sa spoljašnje strane-moguće je uraditi hirurško prekrivanje desni(SMAT) .U svakom slučaju je potreban klinički pregled pre dogovora o nekoj intervenciji.
Ukoliko ste iz Novog Sada bilo bi dobro da dodjete na jedan pregled da vidimo šta bi mogli da uradimo.
Pozdrav!

Poštovanje,imam problem sa desnima na kraju kod umnjaka.Svakih mjesec dana se upale i oteknu i to uvek na istom mestu.To su strašni bolovi zbog kojih ne mogu ni da jedem. Otisao sam kod zubara i kaže da mi raste umnjak a da ne može da izadje od desnih. Šta mi predlažete da je najbolje rješenje za moj problem. Hvala unapred na odgovoru.

Kada nema mesta za umnjak koji poslednji niče, često se javlja upala zubnog mesa oko njega. Jedino trajno rešenje je da se taj zub izvadi jer nema mesta u vilici za njega. Najčešće se to radi hirurškim putem.

Pozdrav….problem koji me muči je sledeći, naime imam velik stah od vadjenja i popravke zuba. Zub nikad nisam vadio niti sam primio injekciju… Imam 43 god i trebao bi da izvadim dve osmice ali imam jako veliki strah, gotovo paničan zbog nekih trauma koje vučem jos sa ratišta. Nije me toliko stah samog postupka nego da ću se udaviti ili tako nešto slično….. A interesuje me i cena da se ta osmica snimi i izvadi naravno što bezbolnije. Puno pozdrava iz Inđije.

Poštovani,
Cena hirurškog vadjenja osmice je od 90-100 eura. Snimak koji nam je potreban je OPT snimak zuba koji možete uraditi u bilo kom rtg kabinetu. Mi naše pacijente upućujemo na snimanje u najbliži rtg kabinet. Prilikom vađenja zuba dobijate maksimalnu količinu anestezije koja je potrebna da sve potpuno utrne i da Vi nemate strah da će Vas nešto boleti. Ukoliko su Vam ti strahovi jaki ,konsultujte se sa lekarom u Indjiji i po potrebi pre intervencije uzmite neki od sedativa koje će Vam lekar dati, da bi bili maksimalno opušteni.
To su rutinske intervencije i nema potrebe za strahom.
Pozdrav!

Cista na korenu zuba se pojavila. Donja dvojka, zub ima krunicu, interesuje me vaš savet. Šta je najbolje da uradim? Želim da sačuvam zub još neko vreme ako je to moguće. Da li cista može da ugrozi ostale zube ukoliko je odmah ne uklonim? Ako je uklonim da li je moguće da će se infekcija opet javiti!!?? Hvala unapred!

Cista na korenu zuba
Najbolje bi bilo, ako želite da sačuvate Vaš zub, da se uradi operativno/lasersko uklanjanje ciste. Tkz laserska operacija ciste na zubu. Može da se uradi i bez lasera.

Svaka cista je tvorevina za sebe koja bih se trebala odstraniti. Ona ima tendenciju rasta i širenja pa ako se u nekom doglednom vremenu ne odstrani razara kost i ugrožava ostale zube.
Ako je u pitanju cista na korenu zuba tj. radikularna cista, vrlo je mala verovatnoća da će se opet pojaviti.

Ostalo

Poštovani, Interesuje me da li se popravke zuba kod Vas zakazuju? Da li je potrebno prvo doći na pregled pa naknadno zakazati popravku ili može sve odjednom? Da li radite bele plombe nakon popravke laserom, koliko zuba popravljate po jednom dolasku i da li cena od 2500 podrazumeva kompletno lecenje jednog zuba ili se nešto dodatno doplaćuje?

Popravke zuba se zakazuju. Kada prvi put dođete možemo odmah popraviti zub.
Posle popravke zuba laserom postavljamo bele plombe, moguće je popraviti više zuba u jednoj poseti.
Cena od 2500 dinara podrazumeva popravku zuba sa anestezijom ako je potrebna. Ne uključuje vađenje zubnog živca. To se dodatno naplaćuje.
Srdačan pozdrav.

Dobar dan. Imam problem. Pre par godina popravljala sam zub, gornju četvorku s leve strane. Od zuba je malo ostalo, dosta je plombiran. Nemam ni živac, odnosno zub je mrtav. Kasnije, s vremena na vreme, krenulo je da se pojavljuje nešto belo iznad, na desnima, kao bubuljica, ali bezbolno pa sam jednostavnim pritiskom prsta cedila to i nisam imala drugačiju reakciju. Sada se nalazim u Betaniji, prevremeno sam rodila bebu i moram ležati ovde jos neko vreme. Problem se znatno pogoršao i nastao je crveni otok oko korena zuba. Šta da radim?

Ukoliko se pojavila fistula na desnima znači da sigurno postoji proces na vrhu korena. Trebalo bi što pre da posetite stomatologa i da Vam se prepišu antibiotici, kako bi se zaustavila infekcija i da se krene sa terapijom. Ona može biti hirurška ili konzervativna. Dobro je da je sekret probio napolje jer nećete oticati. S´obzirom da ste se tek porodili, potrebna nam je saglasnost nadležnog lekara oko lekova koje smemo da Vam dajemo.
Srdačan pozdrav.

Obratite se Dr Lolin ordinaciji putem online forme

Dragi pacijenti, pošaljite nam poruku:

    Zmaj Ognjena Vuka 14

    21000 Novi Sad, Srbija