Režanj operacija

Ordincija Dr Lolin

Režanj operacija: Efikasno lečenje parodontopatije

Režanj operacija je hirurški zahvat kojim se uspešno leči parodontopatija (u narodu poznatija kao parodontoza), bolest tkiva koja drže zub u ustima, a koja vremenom dovodi do klaćenja zuba i posledično njihovog gubitka.

Opšte prihvaćena definicija je da je parodontopatija komplikovana multiuzročna infekcija tkiva zuba, a najvažniji uzrok njenog nastanka su naslage na zubima. Prati je imunološki odgovor organizma koji dodatno oštećuje tkiva oko zuba.

Da li će tokom lečenja biti urađena režanj operacija ili neki drugi vid lečenja zavisi od faze bolesti. Kompleksnost je u tome što su u toku bolesti patološkim procesom zahvataju sva parodontalna tkiva (gingiva, kost oko zuba, vlakna koja ga vezuju za okolinu i cement korena zuba), što ima za posledicu anatomsku i funkcionalnu dezintegraciju parodoncijuma. I na kraju, ukoliko se ne leči, zubi se rasklaćuju i ispadaju.

lasersko lečenje paradentoze - ordinacija Dr Lolin

1. KORAK

Budite slobodni i kontaktirajte nas

2. KORAK

Pošaljite nam OPT snimak

3. KORAK

Intervencija (gotovo za dan)

4. KORAK

Kontrolni pregled za dva do tri meseca

Režanj operacija - korak 1

Kontaktirajte nas!

Budite slobodni i ne oklevajte da nas kontaktirate. Nudimo Vam besplatne konsultacije, bez obzira da li ste naš pacijent ili ne, da li imate neki problem ili Vam je samo potreban savet.

Za Vas smo dostupni putem online forme, poziva na telefon 021 6 571 813, 062 84 83 016, ili putem Viber-a i WhatsApp-a.
Takodje našim pacijentima odgovaramo i putem Facebook-a. Možete nam poslati sliku ili snimak a od našeg stučnog tima dobićete savet i način kako da rešite problem.

Reežanj operacija - korak 2

Pošaljite nam OPT snimak

Ukoliko možete napravite panoramski snimak svih zuba tkz. OPT snimak. Pošaljite nam preko mejla. Tako možemo precizno da vam odgovorimo i odredimo najbolju terapiju za vas. Saznaćete koliko vremena treba da boravite u Novom Sadu i koji su troškovi terapije.

Ukoliko niste u mogućnosti da napravite snimak uradićemo to kod nas. U našoj ordinaciji možemo da pravimo 2D I 3D snimke. Analiza snimka i konsultacije su besplatni.

Korak 3

Šta je režanj operacija?

Režanj operacija je osnovni, hirurški zahvat u lečenju obolelih od parodontopatije. Ima za cilj eliminaciju ili smanjenje dubine parodontalnih džepova, kao i reparaciju parodontalnih tkiva, uz postizanje uslova za održavanje oralne higijene i optimalnih estetskih rezultata.

Najveća vrednost i suština režanj operacije je što je ovim hirurškim postupkom moguće eliminisati ili značajno smanjiti dubinu parodontalnog džepa. Čim se smanji dubina džepa nema prostora za zadržavanje naslaga oko zuba i razmnožavanje bakterija. Brzo dolazi do smirivanja simptoma. Zato je obavezno preporučujemo kod dubljih džepova.

Kako izgleda postupak režanj operacije?

U toku režanj operacije postiže se adekvatan pristup površini korena zuba i alveolarnoj kosti. Odizanjem okolnog zubnog mesa omogućava se dobra preglednost hirurškog polja i potpuno čišćenje parodontalnog defekta pod kontrolom oka. Podrazumeva rez na desnima, radikalno uklanjanje patološki izmenjenog vezivnog tkiva parodoncijuma, kao i eliminaciju subgingivalnih čvrstih naslaga i nekrotičnog cementa specijalnim instrumentima (kirete).

Tokom zahvata omogućena je i korekcija deformiteta alveolarne kosti u cilju postizanja pozitivne arhitekture alveolarne kosti. Tako da nema više neravnih površina pogodnih za zadržavanje. U istom aktu, moguće je izvaditi zube sa lošom prognozom, kao i izvesti resektivne metode na zubima (amputacija, hemisekcija i bisekcija).

Postoji dve vrste hirurške terapije parodontopatije - resektivna i regenerativna.

Resektivna terapija

Resektivna terapija ima za cilj smanjenje dubine koštanog džepa bez regeneracije okolne kosti i mekog tkiva. Podiže se meko tkivo okolo, dezinfikuju parodontalni defekti, eliminišu parodontalni džepovi.

U najvećem broju slučajeva primenjuje se ova tehnika jer je gotovo nemoguće postići povratak u prvobitno stanje kod uznapredovale parodontopatije. Takođe, sa ovom terapijom postižu se odlični rezultati i dobija najvažniji efekat, a to je smirivanje simptoma i zaustavljanje parodontopatije.

S obzirom da se kost povukla, kada se smire simptomi i zubno meso se povlači prema kosti. Tako da posle režanj operacije koren zuba postaje više ogoljen izgleda duži, to je neminovnost. Ali najvažniji cilj je postignut - nema daljeg povlačenja kosti.

Ako se uočava veći gubitak koštanog tkiva i klimanje zuba, treba dobro sagledati situaciju i odlučiti da li ti zubi mogu da ostanu ili ih je bolje izvaditi. Ako će još kratko vreme biti u ustima bolje ih je izvaditi jer mogu povući i ostale susedne zube.

Regenerativna terapija

Regenerativna terapija podrazumeva ubacivanje veštačke kosti oko zuba sa očekivanjem da će se ona pretvoriti u živu kost i zubi učvrstiti. Veoma je teško postići povratak u prvobitno stanje. Zato treba biti oprezan sa obećanjima prema pacijentu.

Najvažnije je zaustaviti bolest, a i to je teško postići u nekim slučajevima. Kod manjih povlačenja kosti gde postoji džep koji je oivičen zidovima ima smisla aplikovati veštačku kost i očekivati solidan rezultat.

Režanj operacija i druge vrste terapije parodontopatije

Režanj operacija nije jedino rešenj za lečenje paradontopatije. Pacijenti se javljaju u raznim fazama bolesti. Ta činjenica najviše određuje kako će se lečiti - da li ćemo odmah predložiti režanj operaciju ili će se prvo ići sa laserskim tretmanom.

Obično pacijenti prvo primete krv prilikom pranja zuba. Kada dođu u ordinaciju meri se dubina džepova oko zuba, posmatra se meko tkivo okolo, učvrćenost zuba i ostali znaci zapaljenja.

Plan terapije određuje se posle postavljanja dijagnoze parodontopatije i utvrđivanja prognoze oboljenja. Terapija se sprovodi po fazama:

1. Kauzalna terapija ili terapija koja deluje na uzrok bolesti

Osnovna faza u lečenju obolelih od parodontopatije se sprovodi kod svih sem kod obolelih sa terminalnom parodontopatijom. Ona ima za cilj smirivanje simptoma zapaljenja i podrazumeva:

  • Identifikaciju,eliminaciju i kontrolu dentalnog plaka
  • Smirivanje zapaljenja
  • Zaustavljanje razvoja patoloških procesa
  • Eliminaciju ili smanjenje dubine parodontalnih džepova

2. Hirurško lečenje tj. režanj operacija

Osnovni hirurški zahvat koji ima za cilj eliminaciju ili smanjenje dubine parodontalnih džepova, reparaciju parodontalnih tkiva i postizanje uslova za održavanje oralne higijene i estetskih rezultata.

3. Uspostavljanje dobrih okluzalnih odnosa

Uspostavljanje dobrih okluzalnih odnosa podrazumeva postizanje ravnomernog zagrižaja, što je ključno za optimalnu funkciju zuba i žvakanje hrane. Ovaj proces omogućava stabilnost i pravilno raspoređivanje sile žvakanja širom zubnog luka.

4. Održavanje postignutih rezultata

Održavanje postignutih rezultata nakon terapije parodontopatije ključno je za dugoročno zdravlje desni i zuba. Redovne posete stomatologu radi kontrola, pravilna oralna higijena kod kuće i eventualno korišćenje specifičnih oralnih proizvoda mogu pomoći u očuvanju postignutih rezultata i sprečavanju ponovnog nastanka bolesti.

Kada se izvodi režanj operacija?

Režanj operacija se izvodi kod uznapredovalih stadijuma parodontopatije, kada nehirurške metode lečenja ne mogu dati odgovarajuće rezultate. Kada posle pregleda vidimo da su džepovi oko zuba duboki, zubno meso krvari i zubi se čak lagano klimaju, treba obavezno sprovesti režanj operaciju.

U lečenju je važno ispoštovati protokol, odnosno, prethodno je potrebno sprovesti bazičnu (kauzalnu) terapiju. Znači pre operacije očistiti naslage da prestane krvarenje.

U zavisnosti od progresije parodontopatije i zahvaćenosti zuba, može se raditi na jednom ili više zuba, a ponekad i na svim zubima gornje i donje vilice.

Kako se izvodi režanj operacija i koliko traje?

Intervencija se izvodi rutinski u lokalnoj anesteziji, što znači da je bezbolna i bezbedna prcedura. U zavisnosti od broja zuba na kojima se izvodi, operacija traje u proseku oko sat vremena.

Oporavak nakon režanj operacije

Posle režanj operacije moguć je otok, te se savetuje upotreba hladnih obloga. Bol nakon operacije je blag i prolazi uz primenu analgetika. Već posle 24 časa od režanj operacije pacijent se vraća normalnim aktivnostima, uz potreban oprez.

Važno je da se poštuju saveti lekara i da se oralna higijena održava pravilno, da bi desni zarasle bez komplikacija. Po potrebi ordiniraju se antibiotici, a konci obično stoje nedelju dana, nakon čega se uklanjaju.

Kod pojedinih pacijenata nepravilan položaj zuba dovodi do pojačane akumulacije plaka, stvarajući pogodne uslove za razvoj parodontopatije. U tom slučaju se režanj operacija kombinuje sa ortodonskom terapijom.

Takođe, čest savet je da se zubi nakon operacije povežu u blok izradom cirkularnih mostova ili postavljanjem splinta, jer na taj način su zubi stabilniji i sprečava se njihovo dalje rasklaćenje.

Potencijalni “problemi” nakon režanj operacije

Pacijentu treba ukazati na ”probleme” koji prate hirurški zahvat na parodoncijumu. To se odnosi na moguce nastale estetske nedostatke (produženje kliničke krunice zuba, otvoreni interdentalni prostor- ventilacioni prostor), pojavu preosetljivosti zubnih korenova na termičke i mehaničke nadražaje, kao i horizontalnu impakciju hrane.

Ishodi nakon režanj operacije

Režanj operacija može rezultirati različitim ishodima u zavisnosti od tehnike koja se koristi, ozbiljnosti parodontopatije i individualnih faktora pacijenta.

Ova intervencija predstvlja važan aspekt terapije parodontopatije, pružajući mogućnost da se postigne najvažniji cilj, a to je da se, za početak, bolest zaustavi.

Iako je agresivna procedura i posle nje dolazi do povlačenja zubnog mesa režanj operacija predstavlja zlatni standard u lečenju parodontopatije. Pomoću nje najefikasnije zaustavljamo ovu bolest i spašavamo zube. U ordinaciji “Dr Lolin” stalno je zaposlen specijalista parodontalne hirurgije, zato pacijenti mogu biti sigurni da će dobiti najmoderniji i najstručniji tretman.

Profesionalizam i stručnost

Dr Srđan Lolin je specijalista oralne hirurgije i nosi titulu Master in Laser Dentistry. Na ovim prostorima mi smo jedina ordinacija koja radi operacije na tvrdom i mekom tkivu sa najmodernijim laserskim sistemima. Koristeći lasere možemo da izbegnemo agresivne intrevencije i dobijemo brži oporavak. Najveće rezultate postižemo kod lečenja parodontalne bolesti. Pacijentu možemo da pružimo tretman koji se ne razlikuje od drugih velikih evropskih centara.

Pozovite nas!

Takodje našim pacijentima odgovaramo i putem Facebook-a. Možete nam poslati sliku ili snimak a od našeg stučnog tima dobićete savet i način kako da rešite problem.
Ukoliko imate pitanja u vezi vašeg slučaja i želite precizniji odgovor u vezi terapije i cene pošaljite nam vaš snimak svih zuba preko online forme. Naša ordinacija se nalazi u Novom Sadu.
Javite nam se na tel 021 6 571 813, 062 84 83 016 ili putem Viber-a i WhatsApp-a,a možete nam pisati i na [email protected]

Zmaj Ognjena Vuka 14

21000 Novi Sad, Srbija