Krunice za zube

Ordincija Dr Lolin

Krunice za zube su jedan od najčešćih stomatoloških tretmana koji se koriste za obnovu oštećenih ili obolelih zuba, ali i za nadoknadu kompletno izgubljenih zuba. Estetika zuba igra veliku ulogu u samopouzdanju i izgledu pojedinca, ali mnogi faktori poput karijesa, fraktura i drugih oštećenja mogu nepovoljno uticati na njih. Zato su krunice za zube rešenje.

krunice za zube - zubne krunice - ordinacija dr Lolin

Izrada cirkonijum keramičke krune

Cirkon bočni most

Metalokeramičke krunice

Zubne proteze

Zubne krunice - korak 1

Kontaktirajte nas!

Budite slobodni i ne oklevajte da nas kontaktirate. Nudimo Vam besplatne konsultacije, bez obzira da li ste naš pacijent ili ne, da li imate neki problem ili Vam je samo potreban savet.

Za Vas smo dostupni putem online forme, poziva na telefon 021 6 571 813, 062 84 83 016, ili putem Viber-a i WhatsApp-a.
Takodje našim pacijentima odgovaramo i putem Facebook-a. Možete nam poslati sliku ili snimak a od našeg stučnog tima dobićete savet i način kako da rešite problem.

Vrste krunica za zube

Danas postoji nekoliko vrsta zubnih krunica koje se razlikuju u odnosu na materijal, tehniku izrade i naravno troškove. Najzastupljenije zubne krunice su bezmetalne i metalokeramičke zubne krunice.

Bezmetalne krunice za zube

Bezmetalne krunice se koriste u savremenim ordinacijama i nude se pacijentima za postizanje savršene estetike zuba. Idealne su kada želite lep, blistav osmeh, odličnog izgleda. Pacijenti ih često traže, a stomatolozi rado preporučuju.

Najčešče se koriste bezmetalne krunice od cirkonijuma ili krunice za zube od čiste keramike.

Cirkonijum krunice za zube

Cirkonijum je relativno nov materijal koji kombinuje snagu metala sa estetikom porcelanskih krunica. Visoko prozirni cirkonijum i slojevite krunice od cirkonijuma postale su popularniji izbor u poslednje vreme.

Glavne prednosti cirkonijum krunica za zube su:

 • Odlični estetski rezultati
 • Jake su i dugotrajne (manja mogućnost lomljenja)
 • Proces izrade nije dug jer se otisak uzima pomoću skenera, šalje u tehniku mejlom, krunice se dizajniraju i režu na CNC mašini
 • Snažne, čvrste i dugotrajne
 • Biokompatibilne su, ne izazivaju alergijske reakcije

Nedostaci cirkonijumskih krunica:

 • Zbog svoje snage mogu trošiti zube u suprotnoj vilici
 • Veoma su čvrste i teško ih je korigovati kada stignu u ordinaciju

 

Krunice za zube od čiste keramike

Krunice za zube od čiste keramike su vrsta bezmetalnih krunica koje se, zbog odličnih estetskih efekata, najčešće koriste na prednjim zubima. Izrađuju se od vrlo jakog i izdržljivog materijala, zbog čega su sve popularniji izbor pacijenata koji žele prirodan izgled svojih zuba.

Prednosti krunica za zube od čiste keramike:

 • Porcelanske ili keramičke krune pružaju najprirodniji izgled. Po obliku, veličini i boji odgovaraju okolnim zubima
 • Najbolja opcija za restauraciju prednjih zuba
 • Biokompatibilne su – usled nedostatka metala nema alergijskih reakcija, niti prebojenosti gingive

Glavni nedostaci porcelanskih krunica:

 • Nisu jake kao metalne krune. Mogu dugo da traju, ali o njima se mora dobro brinuti
 • Pacijenti koji pate od bruksizma, noćnog škripanja, treba da ih izbegavaju ili da se odluče za cirkonijum krune
 • Mogu biti skuplje od drugih vrsta krunica

Metalokeramičke krunice za zube

Metalokeramičke krunice su još uvek veoma rasprostranjene i često se primenjuju. Obezbeđuju čvrstinu i dugotrajnost zahvaljujući metalnom skeletu. U isto vreme imaju dobar estetski efekat zbog porcelana koji se nanosi preko metala. Posebno su indikovane za bočnu regiju vilice kada nedostaje više zuba u nizu.

Prednosti metalokeramičkih krunica su:

 • Dobra estetika i dugotrajnost
 • Dokazana vrednost (skoro 50 godina su u upotrebi u stomatologiji)
 • Povoljnije su od bezmetalnih (zapravo su troškovi izrade najmanji u odnosu na ostale vrste krunica)

Metalokeramičke krunice imaju i svoje nedostatke, a samo neki od njih su:

 • Metalni skelet može prouzrokovati sivu prebojenost gingive
 • Nešto slabiji estetski efekat u odnosu na čisto keramičke krunice
 • Mogućnost odlamanja keramike od metala

Krunice za zube cena

Krunice za zube cena - Cene zubnih krunica zavise od materijala koji se koriste i složenosti procesa izrade. Tehnologija potrebna za izradu krunice, korišćeni materijali i stručnost stomatologa čine ukupne troškove lečenja. Danas se krunice u našoj ordinaciji izrađuju preko intraoralnog skenera pomoću kojeg dobijamo digitalni otisak i ceo dalji proces je kompjuterizovan. Takve krunice naležu na zub sa velikom preciznošću i veoma dugo traju.

Čisto porcelanske krunice i krunice od cirkonijuma su najskuplje, gotovo duplo skuplje od metalokeramičkih.

Na konačnu cenu zubnih krunica može uticati i to da li se iz pojedinih zuba vade živci pre postavljanja krunica ili je neke zube potrebno nadoknaditi implantatima preko kojih se kasnije postavljaju zubne krunice.

Cene krunice po zubu

Cene krunica po zubu u stomatološkoj ordinaciji dr Lolin kreće između 100 i 200 evra, za krunice na prirodnim zubima. Cirkonijumske ili čisto porcelanske su 200 evra, dok su metalokermičke krunice 100 eura po jednom zubu.

Dakle, ako želite da metalokeramičkim krunicama presvučete zube u vilici od šestice do šestice, što je dvanaest zuba, cena je 1200 evra. Za obe vilice 2400 evra. Ukoliko presvlačite zube cirkonijum krunicama, cena za jednu vilicu je 2400, a za obe 4800 evra.

Krunice za zubee cena - Sve cene zubnih krunica, ali i ostalih intervencija u „Dr Lolin“ ordinaciji, možete videti u našem cenovniku, kao i u tabeli ispod

Krunice za zube kada se postave pored prirodnog zuba, veoma je teško primetiti razliku

Zakažite pregled!

Krunice za zube cena

Krunice za zube cena - U tabeli ispod pogledajte cene zubnih krunica u našoj ordinaciji

Totalna proteza
250 €
Parcijlna skeletirana proteza
350 €
Vertex silikon proteza
350 €
Proteza na implantatima Neodent
1200 €
Privremena proteza
250 €
Privremeni fiksni zubi na implantatima
500 €
Reparatura proteze
50 €
Faseta keramička
250 €
Metalokeramička kruna na zubu
100 €
Livena nadogradnja
30 €
Rezana krunica od čiste keramike
250 €
Cirkonijum kruna na implantatu
280 €
Cirkonijum kruna na zubu
220 €
Metalokeramička kruna u mostu na implantatima
120 €
Metalokeramička kruna na implantatu
180 €
Akrilatni fiksni zubi na 4 implantata
1480 €
Akrilatni fiksni zubi na 5 implantata
1550 €
Akrilatni fiksni zubi na 6 implantata
1630 €
Suprastruktura (abatment) na Neodent implantu
55 €
Suprastruktura (abatment) na Straumann implantu
120 €

Dr Lolin objašnjava detaljnije o bezmetalnim krunicama u video prilogu:

Krunice za zube iskustva

Bezmetalne (cirkonijum) krunice za zube iskustvo pacijenta

Pacijent se javio u ordinaciju jer je želeo savršen osmeh. U gornjoj vilici su mu nedostajala dva zuba sa leve i jedan sa desne strane. U donjoj vilici je imao sve svoje zube od sedmice do sedmice. Kliničkim pregledom videli smo da ima prebojene zube i veliki broj plombi naročito na zadnjim zubima, kao i delimično abradirane (istrošene) zube u prednjem delu.

Predložili smo mu da u prvoj poseti ugradimo tri implantata gore. Posle toga smo obrusili sve zube i napravili privremene zube od akrilata. Oni su dizajnirani po njegovim željama, tako da je pacijent tokom četiri meseca mogao da vidi da li je to osmeh koji želi. Za to vreme se i zubno meso pomoću privremenih zuba pripremilo za stalne zube od cirkonijuma.

Posle četiri meseca pacijent je ponovo došao u Novi Sad, kada je kod nas ostao 15 dana dana. Bio je zadovoljan sa privremenim zubima. Napravili smo malu korekciju dužine zuba i krenuli sa rezanjem cirkonijuma.

Na pojedinim zubima su solo krunice na drugim su po dve spojene. Pacijent je želeo da zubi budu svetliji, ali u okviru prirodnih boja, tako da smo se odlučili za nijansu B1.

Na snimku se vidi postavljanje cirkonijum krunica preko zuba u donjoj vilici. Obratite pažnju kako krunice leže u odnosu na zubno meso. Važno je da ne odstoje niti da ga pritiskaju suviše.

Metalokeramičke krunice za zube iskustvo pacijenta

Pacijent se javio u ordinaciju sa željom da izvadi sve preostale zube u ustima i ugradi implantate. Posle pregleda i analize snimka odlučili smo da izvadimo samo jedan zub, a sve ostale da sačuvamo.

Pacijent je imao dosta svojih zuba, međutim na svakom je bio veliki karijes. Zato smo na velikom broju zuba očistili karijes i izvadili živce. Posle toga je bilo neophodno nadograditi zubnu supstancu da da bismo imali na šta da fiksiramo krunice.

Pacijent se odlučio za metalokeramičke krunice za zube u prirodnoj, A1 boji. Za kompletan posao je bilo potrebno 15 dana, a za to vreme pacijent je bio u našem apartmanu.

Pogledajte još primera iskustava napih pacijenata sa zubnim krunicama

Krunice za zube -  iskustva pacijenata!

Metalokeramičke ili bezmetalne krunice?

Dugi niz godina metalokeramičke krunice za zube i mostovi su bile popularne među stomatolozima i zubnim tehničarima kao izbor protetske restauracije za nadoknadu i ojačanje zuba. Međutim, sa napretkom tehnologije, i kada su prave indikacije, krunice od cirkonijuma sada postaju poželjni materijal. Cirkonijum je odobren početkom 2010-ih i korišćen je kao alternativa metalokeramičkim krunama, naročito za one pacijente koji su imali određenih problema kao što su alergije na metal.

Metalokeramičke zubne krunice su pristupačnija opcija, ali restauracije zasnovane na cirkonijumu pružaju pacijentima estetski lepši efekat. Oba materijala imaju svoje prednosti i mane za odabir jednog u odnosu na drugi. Odabir pravog materijala za određenog pacijenta svodi se na njihov specifičan slučaj, budžet i želje.

Kada odabrati metalokeramičke mostove

Metalokeramika se koristi više od 40 godina, a nametnula se zbog svoje snage i izdržljivosti. Može se koristiti za zubne krune ili zubne mostove i to većeg raspona. Krunica spojena sa porcelanom i metalom se cementira preko prirodnog zuba kako bi se zaštitio od daljeg oštećenja ili propadanja. Obično se bira kada nedostaju zubi u nizu, jer metalokeramiki most može menjati jedan, dva ili više zuba koji nedostaju.

Prednosti mosta od metalokeramike:

 • Snažan i pogodan za upotrebu u svim delovima usta
 • Dugoročna istraživanja dostupna za dokazan uspeh
 • Kopče, atečmeni, koji se koriste sa skeletiranim protezama se izrađuju na mk mostu
 • Dokazano da je efikasan materijal za mostove velikog raspona
 • Pristupačnija opcija za restauracije

Negativne strane mosta od metalokeramike:

 • Kada radite sa metalokeramikom teško je postići visoko estetsku restauraciju.
 • Pošto su maskirane opakom, u zavisnosti od toga gde se restauracija nalazi, verovatno će ostati uočljiva i sprečiti prolazak svetlosti, za razliku od prirodnog zuba.
 • Tokom vremena, metalna margina može postati vidljiva kako se linija desni vaših zuba prirodno povlači

Kada odabrati restauracije od cirkonijuma

Restauracije zasnovane na cirkonijumu su s razlogom stekle popularnost među stomatolozima. Oni su mnogo jače, izdržljivije i pružaju bolju estetiku vašem pacijentu. Iz ovih glavnih razloga, većina stomatologa i njihovih pacijenata radije koriste krunice i mostove od cirkonijuma za restauraciju zuba. Zubari obično više vole da koriste cirkonijum u odnosu na druge keramičke opcije, bez obzira da li je u pitanju jedna krunica ili više njih (zubni most).

Prednosti restauracije cirkonijumom

 • Visoko biokompatibilan i promoviše zdrav odgovor tkiva
 • Lomljenje ovih krunica je izuzetno retko
 • Pogodno za pacijente sa alergijama na metal ili one koji preferiraju restauracije bez metala
 • Lako je precizno uskladiti boju sa prirodnim zubima
 • Kompjuterski podržan dizajn omogućava preciznije uklapanje i kraće vreme za proizvodnju
 • Udoban i prirodniji osećaj za pacijente jer ne prenose toplo i hladno na isti način kao metalokeramičke
 • Cirkonijum sprečava zatamnjenje oko gingivalnog područja, eliminišući mogućnost da metalne ivice budu izložene
 • Pogodan za pacijente sa bruksizmom zbog izdržljivosti

Negativne strane restauracije zuba cirkonijumom

Pošto restauracije od cirkonijuma ne postoje dugo kao metalokeramičke, postoji i manje studija slučaja koje se odnose na njihovu dugovečnost. Kako restauracije koje koriste cirkonijum nastavljaju da evoluiraju, dugoročna trajnost restauracija na bazi cirkonijuma je veoma obećavajuća.

Krunice za zube i zubni implanti

Uz pomoć zubnih imaplantata i krunica za zube sada svi pacijenti mogu dobiti savršen osmeh. Prvo se, ukoliko ih ima i tako je indikovano, vade preostali zubi i ugrađuju implantati, a posle toga se postavljaju zubi, prvo privremeni, a potom i stalni. Takav je naredni slučaj.

Pacijentkinja se javila u ordinaciju sa željom da dobije zube koji se ne vade iz usta i holivudski osmeh. Posle pregleda ustanovili smo da su svi preostali zubi za vađenje. Izvadili smo zube i ugradili šest implantata gore (All on 6) i četiri dole (All on 4). U roku od pet dana, koliko je bila u Novom Sadu, napravili smo privremene zube koji se ne vade iz usta. Otišla je svojim poslom i vratila se kod nas posle pet meseci.

Pri drugoj poseti je u Novom Sadu bila 14 dana i za to vreme smo napravili metalokeramičke mostove preko implantata. Sa metalokeramičkim krunicama vešt tehničar takođe može da napravi veliki estetski rezultat. Odabrala je svetlu, bleach 1 boju, koja se koristi za hollywood smile, i dobila osmeh kakav je oduvek želela.

Krunice za zube i osmeh kao iz Holivuda

Hollywood smile je popularni izraz koji se koristi za opisivanje savršeno ravnog, izrazito belog i simetričnog zubnog niza, kakav često viđamo u Holivudu.

Upravo su krunice za zube jedan od načina da se postigne takav izgled, posebno kod osoba s oštećenim zubima ili nepravilnim rasporedom zuba. One se mogu koristiti za prekrivanje različitih oštećenja, uključujući pukotine, karijes, mrlje i nepravilnosti u obliku i veličini zuba, ali i za nadoknadu jednog ili više zuba koji nedostaju. S ozbirom da se mogu rezati u željenom obliku i boji, pacijenti primenom krunica za zube mogu imati, savršeno simetričan, beli, holivudski osmeh.

Kako se prave krunice za zube?

Krunice za zube se prave korišćenjem savremenih alata i mašina, a procedura je sledeća:

Nakon pripreme zuba, stomatolog vrši 3D skeniranje vaših usta ili samo određenog područja. U tu svrhu se koristi intraoralni skener, koji pravi 3D slike i spaja ih zajedno u jedan model.

Zatim, kada se te slike uvezu na računar, gde zubotehničari dizajniraju krunice ili mostove virtuelno na digitalnom softveru. Oni potom šalju dizajn u mašinu za glodanje, koja ga prati i stvara krunu.

Treba napomenuti da je to brz i siguran proces i nema razloga za brigu ako ima bilo kakvih modifikacija. U slučaju da nešto krene naopako, ponavljanje procesa je moguće bez predugog čekanja. Primarni cilj je da se postigne tačnost i da krunica leži precizno na zubu.

Manufaktura cirkonijum keramičke krunice od strane zubotehničara je kompjuterski kontrolisan proces. CAD/CAM tehnologija (“Computer Assisted Design/Computer Assisted Manufacturing”) omogućava mu da napravi identičnu kopiju otiska uzetog od strane stomatologa na obrušenim zubima u digitalnom obliku. Pošto mašina laserski skenira model sa preciznošću od 10 mikrometara, veoma je bitno da stomatolog uradi adekvatno brušenje zuba, jer se i najmanja nepravilnost prenosi u digitalnu formu. U sledećem videu možetee videti proces izrade krunice

Najmoderniji način rezanja krunice

Rezanje bezmetalne krunice iz keramičkog bloka.

Bezmetalne krunice u ordinaciji dr Lolin se izrađuju pomoću specijlane CNC mašine koja se naziva CEREC. To je zapravo kompjuterizovani strug koji reže krunicu iz fabrički pripremljenog keramičkog bloka.
Posle pripreme zuba usta se skeniraju i informacija prebacuje u kompjuter. Tamo dobijamo veoma precizan 3D radni model. U softveru kompjuterski dizajniramo krunicu ili most. Moguće je imitirati prirodan izgled zuba sa kvržicama i fisurama. Promeniti oblik i boju zuba a zadržati prirodan izgled.

Način izrade metalokeramičke krunice

Krunice za zube nekad i sad

Kako se razvijala stomatologija, razvijala se i izrada, pa i moda, u primeni krunica za zube.

Zlatni zubi

Do pre 40-ak godina zlatni zubi su bili veoma popularni na Balkanu, u istočno-evropskim zemljama i bivšem Sovjetskom Savezu.

Zubne krunice od zlata imaju veliku otpornost na habanje. Zlato se, kao i prirodna gleđ, veoma malo troše, samim tim su ove krunice dugotrajne. Ranije su bile dosta preporučivane od strane stomatologa kod nedostatka zadnjih zuba. Tanje su u odnosu na ostale krunice i pri njihovom postavljanju se zubi minimalno bruse.           Idealne za prekrivanje zadnjih zuba.

Ipak, estetski su neprihvatljivi za današnje standarde, a kod pojedinih pacijenata postoji mogućnost i alergijske reakcije na zlato.

E-MAKS: krunice od litijum disilikata

S druge strane, najnoviji tip krunica u stomatologiji danas je poznat pod imenom E-Maks. U pitanju je veoma lagan i tanak tip krunice za zube napravljene od litijum disilikata.

I ovaj savremeni tip krunica ima svoje prednosti i mane. Prednosti su odlična estetika- Fantastično izgledaju u istima, veoma su izdržljive, jake. Dobre su i za prednje i za zadnje zube.

Od mana se izdvaja njihova cena, jer su skuplje, ali im je i komplikovanija izrada u zubotehničkoj laboratoriji. Ujedno, neki stomatolozi izbegavaju korišćenje E-Maks krunica za zadnje zube, posebno kada rade više solo krunica i kada je u pitanju zubni most.

Da li vredi postaviti krunice za zube?

Apsolutno! Bez obzira da li želite da obnovite oštećen zub, zaštitite zub nakon lečenja kanala korena ili da vaš osmeh ponovo izgleda sjajno, krunice za zube su dugoročna investicija koja može poboljšati izgled i funkciju vaših zuba. Bilo da se postavljaju iz funkcionalnih ili kozmetičkih razloga, zubne krunice su dugoročna investicija u vaše zdravlje i izgled.

Estetika

Ljudi su jedini sisari koji pokazuju zube kada su srećni i dobro raspoloženi. Mi to zovemo smejanje. Taman prostor koji nastaje kada se izgubi zub može biti vidljiv prilikom osmeha. Ovo nesvesno može uticati na ponašanje ljudi kada su u kontaktu sa drugim ljudima. Protetskim nadoknađivanjem zuba koji nedostaju utičemo na svoj izgled, osmeh i samim tim povećavamo samopouzdanje.

Funkcionalnost

Zubi su nam potrebni da bismo mogli efikasno da žvaćemo hranu. Kada izgubimo jedan zub, iz funkcije žvakanja ispada i zub naspram njega u suprotnoj vilici. Ovaj funkcionalni gubitak ostavlja preostalim zubima dodatni posao. Zbog toga dolazi do ubrzanog trošenja zuba ili čak preloma krunice. Zubi se mogu pomerati ka praznom prostoru ili “isplivati” više iz vilice i postati duži od ostalih zuba.

Oboljenje desni

Naginjanje zuba, isplivavanje i ostalo, može dovesti do oboljenja potpornog aparata zuba i desni. Zubi se postepeno rasklimavaju i broj izgubljenih zuba se povećava.

Na pitanje “Kako možemo nadomestiti zube?”, odgovor je:

   zubni implantati
   keramičke krunice ili zubne navlake
   zubni mostovi
   proteze

Profesionalizam i stručnost

Dr Srđan Lolin je specijalista oralne hirurgije i nosi titulu Master in Laser Dentistry. Na ovim prostorima mi smo jedina ordinacija koja radi operacije na tvrdom i mekom tkivu sa najmodernijim laserskim sistemima. Koristeći lasere možemo da izbegnemo agresivne intrevencije i dobijemo brži oporavak. Najveće rezultate postižemo kod lečenja parodontalne bolesti. Pacijentu možemo da pružimo tretman koji se ne razlikuje od drugih velikih evropskih centara.

Pozovite nas!

Takodje našim pacijentima odgovaramo i putem Facebook-a. Možete nam poslati sliku ili snimak a od našeg stučnog tima dobićete savet i način kako da rešite problem.
Ukoliko imate pitanja u vezi vašeg slučaja i želite precizniji odgovor u vezi terapije i cene pošaljite nam vaš snimak svih zuba preko online forme. Naša ordinacija se nalazi u Novom Sadu.
Javite nam se na tel 021 6 571 813, 062 84 83 016 ili putem Viber-a i WhatsApp-a,a možete nam pisati i na [email protected]

 

krunice za zube cena;

Zmaj Ognjena Vuka 14

21000 Novi Sad, Srbija