Ordincija Dr Lolin

Zubne proteze

Zubne proteze neophodne su velikom broju ljudi, jer mnogi već u srednjem životnom dobu ostanu bez ijednog zuba.

Značajan razvoj implantologije poslednjih godina doneo nam je nove tehnike i materijale, koji nam omogućavaju da tkiva koja nedostaju zamenimo funkcionalnim i estetskim protezama – zubnim implantima. Totalne proteze na implantima prošle su kroz nekoliko razvojnih faza da bi danas pružile pacijentu zadovoljavajući komfor prilikom žvakanja i govora.

Totalne zubne proteze

Cena zubnih proteza

Proteza na implantima

Proteza na kopcanje

Zubne proteze - Totalne zubne proteze

Totalne proteze se stabilizuju u ustima pomoću prisnog kontakta plastične baze proteze sa mekim tkivima. Ovaj intimni kontakt se postiže kombinacijom mišićne kontrole i vakuuma koji nastaje zbog tankog sloja pljuvačke ispod. Donja proteza ima manje stabilno tkivo na kome treba da leži, a tu je i jezik koji protezu može pomeriti u svakom trenutku. Međutim, pacijetni vremenom razviju sposobnost da protezu pridržavaju jezikom dok žvaću ili govore, te ona stoji u mestu.Ipak, neki pacijenti se nikada ne adaptiraju u potpunosti na svoje totalne proteze. Mnogi od njih nemaju dovoljno vilične kosti potrebne za stabilizaciju proteze ili nisu naučili da koordinišu mišiće žvakanja sa totalnim protezama.

Proteza na implantima (mini implanti)

Prva faza razvoja bili su mini zubni implanti. Ugrađivali smo obavezno po četiri mini implantata, isključivo u donju vilicu, jer je u gornjoj vilici kost nedovoljno tvrda, te su nakon ugradnje brzo ispadali. Cilj je bio da se donja totalna proteza stabilizuje, a žvakanje u proseku vrtai na 70% svoje prirodne efikasnosti.Od kada je “Američka agencija za lekove” odobrila upotrebu mini implantata kao dugoročnu metodu za stabilizaciju totalnih proteza, oni su postali veoma popularni među stomatolozima. Mi smo ih ugrađivali u našoj ordinaciji tokom nekoliko godina.

Sada mogu da napišem da ova vrsta protetske rehabilitacije nije zadovoljila naše kriterijume. Postoji veliki procenat odbačenih mini implantata, dugotrajnost nije velika. Pacijent očekuje da reši svoj problem na duge staze, ali po mom mišljenju mini implanti to ne pružaju.

Zubne proteze - proteza na kopčanje

Druga alternativa je bila proteza koja se kopča preko lokatora za redovne implantate. Veća je dugotrajnost od mini implantata, izrada proteze je jednostavna i mogu da se ugrađuju u gornju vilicu. Međutim, stabilnost proteze je još uvek nedovoljna i dugotrajnost implantata nije zadovoljavajuća.Danas je zlatni standard za rešavanje totalne bezubosti zubnom protezom ugradnja četiri redovna implantata. Preko implantata se postavlja šinasta konstrukcija. Ona čvrsto povezuje sve implante i ne dozvoljava im da se rasklimaju. Preko šine se kopča totalna proteza.

Pojedinačni implanti, kada se ne povežu sa šinom, trpe veće bočne sile i kraće traju u ustima.

Zubne proteze cena

U prvoj fazi zubne proteze na implantima se ugrađuju četiri implantata, čija je ukupna cena 1400 evra.
Posle ugradnje se čeka četiri meseca, tokom kojih pacijent nosi svoju staru protezu ili mu se napravi nova mobilna proteza.Danas je zlatni standard za rešavanje totalne bezubosti zubnom protezom ugradnja četiri redovna implantata. Preko implantata se postavlja šinasta konstrukcija. Ona čvrsto povezuje sve implante i ne dozvoljava im da se rasklimaju. Preko šine se kopča totalna proteza.

Pojedinačni implanti, kada se ne povežu sa šinom, trpe veće bočne sile i kraće traju u ustima.

Cena 4 zubna implantata Neodent 1400 €.
Zubni implanti sve cene na jednom mestu!

Cena zubne proteze na kopčanje 1200 €.

Proteza na kopčanje zamenjuje klasičnu totalnu protezu. Manjih je dimenzija, naročito u gornjoj vilici, kada se izrađuje bez takozvanog. nepca. Zato pacijent ima bolji osećaj prilikom govora i žvakanja hrane.Ima metalnu konstrukciju i nepce je izrađeno od metala debljine oko jedan milimetar. Sa unutrašnje strane se nalaze kopče koje se hvataju za šinu koja je fiksirana preko implantata. Tako da je proteza dovoljno fiksirana u ustima da ne spada prilikom žvakanja i govora, a lako se skida radi higijene.

U odnosu na protezu sa lokatorima, ovakva proteza se kopča većom površinom za šinu tako da je stabilnija, a implanti su povezani i duže traju.

Kao krajnji rezultat dobijamo pacijenta kojem je vraćeno samopouzdanje jer zna da mu se neće dogoditi neprijatna situacija da mu proteza ispadne iz ležišta tokom govora ili žvakanja. Iako ni za jednu medicinsku ili stomatološku terapiju ne možemo garantovati da će trajati zauvek, naglašavam da je proteza preko povezanih implantata trenutno najdugoročnije rešenje od svih mobilnih protetskih rešenja na implantima.

Profesionalizam i stručnost

Dr Srđan Lolin je specijalista oralne hirurgije i nosi titulu Master in Laser Dentistry. Na ovim prostorima mi smo jedina ordinacija koja radi operacije na tvrdom i mekom tkivu sa najmodernijim laserskim sistemima. Koristeći lasere možemo da izbegnemo agresivne intrevencije i dobijemo brži oporavak. Najveće rezultate postižemo kod lečenja parodontalne bolesti. Pacijentu možemo da pružimo tretman koji se ne razlikuje od drugih velikih evropskih centara.

Pozovite nas!

Takodje našim pacijentima odgovaramo i putem Facebook-a. Možete nam poslati sliku ili snimak a od našeg stučnog tima dobićete savet i način kako da rešite problem.
Ukoliko imate pitanja u vezi vašeg slučaja i želite precizniji odgovor u vezi terapije i cene pošaljite nam vaš snimak svih zuba preko online forme. Naša ordinacija se nalazi u Novom Sadu.
Javite nam se na tel 021 6 571 813, 062 84 83 016 ili putem Viber-a i WhatsApp-a,a možete nam pisati i na [email protected]

Zmaj Ognjena Vuka 14

21000 Novi Sad, Srbija