Ordincija Dr Lolin

Operacija umnjaka

 

Operacija umnjaka, ukoliko su oni neiznikli do 25. godine života, jeste nešto o čemu ozbiljno treba da razmislite.

Veliki deo populacije nema dovoljno mesta u vilicama za ove zube i na kraju se sve završi vađenjem istih. Ukratko, možemo da kažemo “ukoliko imate impaktiran zub, trebalo bi da ga izvadite. I što pre obavite vađenje zuba – bolje za Vas”.
Mi Vam možemo pomoći da odredite da li bi trebalo da brinete o svojim umnjacima, koji bi tretman trebalo preduzeti i koliki su troškovi lečenja. Uz pomoć lokalne anestezije uvidećete da je ceo tretman oko impaktiranih zuba mnogo manje dramatičan, nego što ste možda čuli od prijatelja.
Ukoliko želite da znate više o ovim zubima, u daljem tekstu ćete pronaći odgovore na najčešće postavljena pitanja u našoj ordinaciji.

1. KORAK

Budite slobodni i kontaktirajte nas

2. KORAK

Organizovan smeštaj i prvi pregled

3. KORAK

3D snimak

4. KORAK

Hirurska intervencija imaktiranog zuba ili ciste
Operacija zuba - korak 1

Kontaktirajte nas!

Budite slobodni i ne oklevajte da nas kontaktirate. Nudimo Vam besplatne konsultacije, bez obzira da li ste naš pacijent ili ne, da li imate neki problem ili Vam je samo potreban savet.

Za Vas smo dostupni putem online forme, poziva na telefon 021 6 571 813, 062 84 83 016, ili putem Viber-a i WhatsApp-a.
Takodje našim pacijentima odgovaramo i putem Facebook-a. Možete nam poslati sliku ili snimak a od našeg stučnog tima dobićete savet i način kako da rešite problem.

Operacija umnjaka

Koji su zubi umnjaci?

Umnjaci (takođe poznati kao treći molari) su zubi koji se pojavljuju na samom kraju usta između 18. i 25. godine života. Od stalnih zuba, oni poslednji niču.

Da li su umnjaci problematični?

Ne. Ako niknu i postave se normalno u zubni niz, mogu biti veoma korisni zubi. Ukoliko ih redovno perete, mogu trajati celog života.

Šta su to impaktirani (neizrasli) umnjaci?

Zato što poslednji niču, vrlo često nema dovoljno mesta u vilicama za njih, zato se pojave u ustima samo do pola ili se uopšte ne vide. Tada takvi zubi imaju naziv impaktirani zubi.

Cista na zubu

 

Cista na zubu je patološka šupljina koja je obložena tkivom i ispunjena tečnošću.

Može se razvijati u vilicama i u mekom tkivu (usna, obraz…). U vilicama dva tipa cista se naječešće pojavljuju, to su radikularne ciste (zubne ciste na vrhu korena) i folikularne ciste.
Zubne ciste (na vrhu korena) nastaju kao reakcija organizma na konstantnu infekciju koja dolazi preko vrha korena u vilicu iz inficirane zubne pulpe (gangrena), kao posledica karijesa. Ciste se mogu razviti i oko krunice neizniklog zuba to su folikularne ciste, najčešće se razvijaju oko neizniklog umnjaka i očnjaka. Uglavnom rastu bez simptoma i otkrivaju se na panoramskom snimku obe vilice. Kada se pojave u većini slučajeva je potrebno izvaditi zub zajedno sa cistom.

Kada se ciste otkriju prekasno u većini slučajeva je potrebno izvaditi zub zajedno sa cistom.

Zakažite pregled!

Operacija zuba - cena

Vađenje zuba
20 €
Kompleksna extrakcija zuba
25 €
Operacija ciste na zubu
100 €
Laserska operacija ciste na zubu
150 €
Hir. vađenje zuba
100 €
Frenulektomija
60 €
Cista na zubu - POSLEDICE KARIJESA I LOŠE ORALNE HIGIJENE

Da li može nastati veći broj cista u isto vreme?

Ukoliko postoji više inficiranih zuba u ustima, na svakom može nastati cista. Kod nekih ljudi veća je verovatnoća nastanka zbog loše higijene i netretiranih zuba sa velikim karijesom. U poslednje vreme, smatra se da postoji i genetska predispozicija za razvoj ovih lezija, koje se svakako mogu sprečiti blagovremenom terapijom. Postoje neki urođeni sindromi kod kojih je, pored drugih poremećaja, karakteristična pojava multipnih cista.

Cista na zubu

Zubne ciste u najvećem broju slučajeva počinju da rastu bez simptoma, dok ne dostignu odgovarajuću veličinu ili kada dospeju u stanje akutne infekcije. Sledeća stanja mogu ukazati na postojanje ciste:

  • promenjena boja zuba (znak da je došlo do odumiranja pulpe)
  • nelečene velike karijesne lezije na zubima
  • tvrdo izbočenje na kosti iznad zuba (kao posledica rasta ciste)
  • fistula kod korena iz koje se cedi sadržaj
  • u akutnoj fazi bol, otok, crvenilo kod zuba
  • neprijatan sekret iz nosa (znak da je perforirala sinus)
  • odsustvo nicanja stalnog zuba ili perzistentan mlečni zub

Koji problemi mogu nastati kao posledica rasta ciste?

Kako rastu, ciste postepeno resorbuju okolnu kost i mogu oslabiti vilice, oštetiti susedne zdrave zube, prodreti u susedne anatomske strukture (sinus, nos) i napraviti ozbiljne komplikacije.
Mogu se akutno inficirati i izazvati veliki otok na licu sa bolovima.

Gde se mogu javiti ciste, osim na zubima?

Praktičnou svim tkivima, ali jedna od češćih lokalizacija je na donjoj usni. Ova cista nema veze sa zubima, već nastaje zbog opstrukcije izvodnih kanala malih pljuvačnih žlezda koje se nalaze u sluzokoži usta. Do zapušavanja kanala dolazi zbog konstantnog grickanja donje usne (traume).
U našoj ordinacijji lečenje cista vršimo pomoću najmodernijeg laserskog sistema.

Profesionalizam i stručnost

Dr Srđan Lolin je specijalista oralne hirurgije i nosi titulu Master in Laser Dentistry. Na ovim prostorima mi smo jedina ordinacija koja radi operacije na tvrdom i mekom tkivu sa najmodernijim laserskim sistemima. Koristeći lasere možemo da izbegnemo agresivne intrevencije i dobijemo brži oporavak. Najveće rezultate postižemo kod lečenja parodontalne bolesti. Pacijentu možemo da pružimo tretman koji se ne razlikuje od drugih velikih evropskih centara.

Pozovite nas!

Takodje našim pacijentima odgovaramo i putem Facebook-a. Možete nam poslati sliku ili snimak a od našeg stučnog tima dobićete savet i način kako da rešite problem.
Ukoliko imate pitanja u vezi vašeg slučaja i želite precizniji odgovor u vezi terapije i cene pošaljite nam vaš snimak svih zuba preko online forme. Naša ordinacija se nalazi u Novom Sadu.
Javite nam se na tel 021 6 571 813, 062 84 83 016 ili putem Viber-a i WhatsApp-a,a možete nam pisati i na [email protected]

Zmaj Ognjena Vuka 14

21000 Novi Sad, Srbija