Zigomatični (Zigoma) Implanti

Ordincija Dr Lolin

Zigomatični implanti (Zigoma) predstavljaju rešenje za pacijente koji žele zubne implantate ali imaju ozbiljan gubitak kosti u gornjoj vilici. Ovom procedurom se izbegavaju komplikovane i skupe operacije nadoknade zubne kosti. Konvencionalni implantati se usađuju u viličnu kost na mesto gde su bili korenovi zuba. Zigoma implanti se postavljaju u zigomatičnu kost (jagodičnu kost) i obezbeđuju temelj za zubne mostove i proteze u gornjoj vilici.

Ukoliko ste izgubili sve preostale zube u gornjoj vilici a rekli su vam da niste kandidat za zubne implante jedino što vam preostaje je da nosite totalnu protezu ili da razmislite o zigoma implantatima.

 

zigomatilni implanti - zigoma - straumann - ordinacija dr Lolin - implantologija

1. KORAK

Budite slobodni i kontaktirajte nas

2. KORAK

Organizovan smeštaj i prvi pregled

3. KORAK

3D snimak i privremeni zubi posle ugradnje.

4. KORAK

3-4 meseca ugradnja stalnih zuba
Zigomatični implanti - korak 1

Kontaktirajte nas!

Zigomatični implantati prvenstveno služe kako bismo rešili problem pacijentima kojima je nemoguće pomoći konvencionalnim zubnim implantima. Zato budite slobodni i ne oklevajte da nas kontaktirate. Nudimo Vam besplatne konsultacije, bez obzira da li ste naš pacijent ili ne, da li imate neki problem ili Vam je samo potreban savet.

Za Vas smo dostupni putem online forme, poziva na telefon 021 6 571 813, 062 84 83 016, ili putem Viber-a i WhatsApp-a.
Takodje našim pacijentima odgovaramo i putem Facebook-a. Možete nam poslati sliku ili snimak a od našeg stučnog tima dobićete savet i način kako da rešite problem.

Zigomatični implanti - korak 2

Smeštaj - Ordinacija Dr Lolin

Za sve naše pacijente koji nisu sa teritorije Novog Sada, ordinacija Dr Lolin obezbeđuje smeštaj u apartmanima sa garažom i hotelima u Novom Sadu, pored smeštaja ukoliko je potrebno možemo i organizovati i prevoz sa aerodroma i nazad.
Trudeći se da pacijentu obezbedimo da proces lečenja bude što prijatniji pripremili smo i dodatne aktivnosti i asistenciju tokom boravka u Novom Sadu.
Ne morate da gubite vreme tražeći hotele mi imamo apartmane u koje smeštamo naše pacijente. Opremljeni su sa novim nameštajem i belom tehnikom. Vaš boravak u Novom Sadu će biti prijatan i siguran.

Zigomatični implanti - korak 3

Zašto odabrati nas?

  • više od 1000 ugrađenih implantata
  • stručan stomatolog
  • pristupačne cene
  • moderna ordinacija sa RTG kabinetom
  • koristimo lasersku i CEREC tehnologiju
  • organizujemo smeštaj za pacijente koji nisu iz Novog Sada
  • Zato što smo jedina sertifikovana klinika od strane Straumann-Neodent grupacije u Srbiji za NeoArch (All-on-4) tehniku

Šta je to atrofija ili gubitak kosti?

Atrofija kosti se jednostavno opisuje kao gubitak tkiva u ovom slučaju koštanog tkiva vilice zbog ćelijske degeneracije. To je prirodan fenomen koji se javlja posle vađenja zuba. Kost se topi i po debljini i po visini. Kada nema zuba nema pritiska na gornju vilicu usled žvakanja. Kada ima zuba pritisak žvakanja deluje pozitivno na kost, organizam se trudi da konstatno obnavlja kompaktnu kost, da se odupire i trpi pritisak žvakanja. Gornja vilica mora biti jača kako bih izdražala taj pritisak.

Atrofija, gubitak kosti, je posebno izražena kod pacijenata koji su imali agresivnu parodontopatiju koja dovodi do brzog gubitka zuba. Ti pacijenti često dugo godina nose totalnu protezu. Kod njih ne samo da postoji kvantitativan već i kvalitativan gubitak kosti. Kost je mekša sa manje kalcijuma. Na snimku se uočava malo kosti i veliki pneumatizovan sinus.

Koja su moguća rešenja?

Kada se ovakvi pacijenti jave u ordinaciju i žele implante i fiksne zube najčečće im predlažemo dve procedure:

Ugradnju implantata sa palatinalnim pristupom. To je procedura koje se izvodi kada je očuvana visina kosti ali je debljina mala. Veoma tanka kost. Implanti se ugrađuju sa nepčane strane i završavaju blizu bočnog zida nosa. Koriste se velike dužine implantata postavljeni pod uglom. Uglavnom je moguće dobiti veliku primarnu stabilnost i pacijent odmah dobija privremene zube. Ovu tehniku često primenjujemo u našoj ordinaciji i procenat uspeha je visok.

Obuku smo završili u Portugaliji kod čuvenog dr Pedra Rodrigeza.

Ukoliko nema dovoljno ni visine ni širine kosti primenjujemo sinus lift tehniku. Otvara se prozor na prednjem zidu sinusa i ubacuje veštačka kost. U većem broju slučajeva odmah ugrađujemo implantate, ukoliko je kost tanka čeka se šest meseci pa onda ugrađuju implanti. U svakom slučaju pacijent ne može da dobije odmah fiksne privremene zube već mora da nosi totalnu protezu bar šest meseci.

Kod najtežih slučajeva kada nije moguće primeniti palatinalni pristup kod ugradnje implantata niti sinus lift tehniku preostaju jedino zigomatični implantati.

Šta su zigomatični implantati?

Zigomatični implantati su ankeri od titanijuma koji se fiksiraju u zigomatičnu kost. Ona je tvrda kompaktna kost za razliku od gornje vilice. Zato se može postići velika primarna stabilnost implantata posle ugradnje. Pacijent može odmah da dobije fiksne privremene zube. Ovi implantati nisu novost, pojavili su se još osamdesetih godina prošlog veka, i imaju istoriju uspeha. Nisu se koristili često, kod starijih ljudi koji desetine godina nose totalnu protezu, kod operisanih pacijenata zbog traume ili tumora kojima fali deo gornje vilice.

Koji su pacijenti indikovani za zigomatične implantate?

Zigoma implantati su validan i pouzdan tretman za pacijente sa ekstremnom resorpcijom u gornjoj vilici. Definitivan plan terapije se donosi posle analize 3D snimka. Kada uočavamo izuzetno velike sinuse sa obe strane i veoma tanku kost ispod njih. Sinus lift je manje pouzdana tehnika i implanti su znatno slabije stegnuti.

 

Ukoliko želite da zakažete pregled i snimanje zuba ili pošaljete snimak na analizu, kako bi proverili da li ste kandidat za ugradnju zigomatičnih implantata

Kontaktirajte nas!

Zigomatični implanti - Iskustvo našeg pacijenta

Tehnika ugradnje

I danas se ne koriste često iako su nekad jedino rešenje za bezubog pacijenta. Razlog je zahtevna hirurška tehnika. Uglavnom je potrebno prvo otvoriti sinus, odvojiti membranu i tek tada pristupiti ugradnji. Pacijent je potrebno da bude miran i stabilan zato se intervencija najčešće obavlja u analgosedaciji. Koriste se implanti dužine od 35 do 55 mm. Implantat iz usta prolazi kroz sinus i stabilizuje se u jagodičnoj kosti. Postavlja se pod velikim uglom od 45 do 60 stepeni.

Preko implantata se postavljaju nastavci za šrafljenu verziju zuba. Često pacijent može da oseti pod jezikom da su implanti postavljeni blago sa nepčane strane, da su bočni zubi za nijansu deblji. Međutim ukoliko je situacija jednaka sa obe strane vilice, brzo se pacijenti navikavaju na tu situaciju u ustima i nemaju problema sa žvakanjem i sa govorom.

Koja je razlika između zigomatičnih i konvencionalnih implantata?

zigomatični implanti ISKUSTVA- dr lolin - snimak - implantologija - zigoma

Fizički oni su sličnog oblika, glavna razlika je što su zigome dugačke i do 55mm dok su redovni implanti do 16mm a najčešće se upotrebljavaju oko 11mm dužine. Klasični implanti se postavljaju na mesto gde se nalazio koren zuba a zigome mnogo dublje, u jagodičnu kost. Pojedine zigome nemaju navoje celom dužinom već samo pri vrhu kojim ulaze u jagodičnu kost. Ostali deo koji se nalazi u mekom tkivu ili u sinusu je poliran.

Zašto se zigomatični implanti ugrađuju u jagodičnu a ne u viličnu kost?

Jagodična kost je izuzetno otporna na resorpciju tokom godina života. Minimalne su promene u volumenu. Uglavnom ostaje ista i kod najstarijih pacijenata. Sačinjena je većim delom od kompakte, tvrde kosti. Ona je najbolja sa držanje implantata.

Dok je kost gornje vilice u bočnim delovima sastavljena uglavnom od spongioze mekane kosti. Ona se brzo resorbuje posle vađenja zuba. I kada ostane voluminozna implantat se slabo drži u njoj. Izbegavamo da postavljamo implantat u takvu kost. Ne može da izdrži pritisak žvakanja i težinu protetskog rada.

Planiranje ugradnje zigoma implantata

S obzirom da je tehnika rada zahtevna, planiranje ugradnje ovih implantata vrši se sa specijalistom oralne hirurgije koji je prošao validne kurseve od strane priznatih stručnjaka.

Ukoliko nam pacijent pošalje 2D ortopan snimak moguće je samo pretpostaviti da je potrebno ugraditi ove implante.  3D snimak gornje vilice je obavezan.

Potrebno je uzeti anamnezu od pacijenta, da li uzima terapiju za određene bolesti. Pogledati određene nalaze. Na osnovu ovih lokalnih i opštih faktora proceniti da li je pacijent kandidat za zigoma implantate.

zigomatični-zigoma-implanti-ordinacija dr Lolin - Implantologija - zubni implatni

Koliko su uspešni zigomatični implanti?

Zigomatični implantati su veoma uspešna procedura, naročito kada se uzme u obzir koliko je danas moderna implantologija napredovala. Dugotrajnost implantata naravno zavisi i od opšteg zdravstvenog stanja pacijenta i održavanja oralne higijene. Uputstva za odražavanje higijene kao i sredstva sa kojim se održava će pacijent dobiti od nas u ordinaciji. Važno je da je pacijent motivisan za to. Ukoliko procenimo da pacijent nema volju i naviku za oralnu higijenu ne upuštamo se u ugradnju implantata.

Za sada u našoj ordinaciji nemamo 100% uspeha sa ugradnjom implantata, što znači da može da se desi da se neki od implantata ne integriše. U tim slučajevima pokušavamo još jednom sa ugradnjom ili ukoliko to nije moguće nastavljamo sa protetskim radom koji je indikovan za tu situaciju, za taj broj implantata.

Posle niza godina primetili smo da je uspeh ugradnje veoma visok, da se prosto iznenadimo kada se implant ne integriše. Zato ovu proceduru sa velikom sigurnošću preporučujemo našim pacijentima. Napravili smo veliki broj protetskih radova na implantatima tokom ovih godina i možemo posvedočiti o njihovoj funkcionalnosti i dugotrajnosti.

Da li se zigomatični implanti mogu kombinovati sa normalnim implantatima?

Ova kombinacija je moguća i dešava se kad pacijent ima dovoljno kosti u prednjem delu vilice a pozadi sa obe strane je izražena atrofija. Takva tehnika se naziva Hibrid zigoma. Dva do četiri normalna implantata se ugrađuju u regiju ispod nosa a bočno se postavlja po jedan zigomatični implantat sa svake strane.

Ukoliko je kost toliko tanka da ne mogu normalni implantati primenjuje se tehnika Quad Zigoma. Ugrađuje se po dve zigoma sa svake strane.

Zigomatični implanti cena - Koliko košta zigoma implantat?

Ugradnja zigomatičnih implantata nije jednostavna hirurška procedura, zahteva veliko iskustvo operatora i završenu specijalizovanu obuku.

Pored toga potreban je čitav tim ljudi prilikom ugradnje, počevši od anesteziologa, tri asistenta do hirurga.

Jedan zigoma implantat košta 1700 evra.

Precizan odgovor na pitanja koliko zigomatičnih implantata treba ugraditi, kakav će protetski rad dobiti pacijent moguće je dati posle pregleda i analize 3D snimka. Za početak ukoliko ste u mogućnosti pošaljite nam 2D ortopan snimak preko mejla. Možemo Vam dati približan plan terapije i okvirnu cenu. Ukoliko se odlučite mi ćemo se pobrinuti za smeštaj u blizini ordinacije.

Profesionalizam i stručnost

Dr Srđan Lolin je specijalista oralne hirurgije i nosi titulu Master in Laser Dentistry. Na ovim prostorima mi smo jedina ordinacija koja radi operacije na tvrdom i mekom tkivu sa najmodernijim laserskim sistemima. Koristeći lasere možemo da izbegnemo agresivne intrevencije i dobijemo brži oporavak. Najveće rezultate postižemo kod lečenja parodontalne bolesti. Pacijentu možemo da pružimo tretman koji se ne razlikuje od drugih velikih evropskih centara.

Jedina Straumann-Neodent sertifikovana klinika u Srbiji

Ponosni smo na činjenicu da smo prva, i za sada jedina, klinika u Srbiji sertifikovana od strane Straumann-Neodent grupacije za NeoArch (All-on-4) tehniku.

Pozovite nas!

Takodje našim pacijentima odgovaramo i putem Facebook-a. Možete nam poslati sliku ili snimak a od našeg stučnog tima dobićete savet i način kako da rešite problem.
Ukoliko imate pitanja u vezi vašeg slučaja i želite precizniji odgovor u vezi terapije i cene pošaljite nam vaš snimak svih zuba preko online forme. Naša ordinacija se nalazi u Novom Sadu.
Javite nam se na tel 021 6 571 813, 062 84 83 016 ili putem Viber-a i WhatsApp-a,a možete nam pisati i na [email protected]

Zmaj Ognjena Vuka 14

21000 Novi Sad, Srbija