Zero Bone koncept - Ordincija Dr Lolin

Protokol za otopljene vilice – Zero bone concept

Protokol za otopljene vilice (zero bone concept) je tehnika ugradnje implantata koja se primenjuje kod pacijenata gde nema dovoljno kosti za fiksiranje standardnih implantata. Rezervisan je isključivo za gornju vilicu, kod "nerešivih slučajeva", odnosno za pacijente kojima je rečeno da je jedino rešenje da nose totalne proteze.

Međutim, kod ovih pacijenata totalne proteze uopšte nisu rešenje. Na gornjoj vilici koja je otopljena ne mogu da vakuumiraju i budu stabilne. Ti pacijenti budu osuđeni da se muče prilikom žvakanja i govora.

Jedino ispravno rešenje za normalno žvakanje je ugradnja implantata po ovom protokolu.

Što se tiče donje vilice i kada je kost otopljena mi uspevamo da fiksiramo implantate. U pitanju kompakta u koju možemo da postavimo četiri do pet kraćih implantata koji mogu da nose dvanaest zuba.

Otopljene vilice: Šta je uzrok?

Uzrok resorpcije vilice je prevremeni gubitak zuba u gornjoj vilici. Kost se topi posle vađenja, naročito u bočnim delovima ispod sinusa, jer je tu mekše sunđeraste strukture.

Već po izgledu lica pacijenta kada skine protezu možemo videti o čemu se radi. U pitanju je osušen izgled lica, sa izraženim borama oko nosa i usana.

Na 3D snimku najčešće se uočava ogroman sinus koji ispunjava celu bočnu stranu vilice. Često ostane samo tanak sloj kosti od 2mm koji je prekriven sluzokožom. U prednjem delu ispod nosa ostane određena visina kosti jer je ona tu tvrđa, kompaktna i teže se otopi. Bočno gore na samim krajevima u tuberima ostaje određen volumen kosti, ali ta struktura je toliko mekana da je nemoguće stegnuti implantat.

Sinus lift kao nedovoljno efikasno rešenje za otopljene vilice

sinus lift - operacija podizanja sinusa - zubni implanti dr Lolin

Ranijih godina kada ovakav pacijent dođe u ordinaciju primenjivali smo sinus lift tehniku. Najviše jer nije bilo drugog izbora. U tom slučaju potrebno je otvoriti sinus bez cepanja membrane, ubaciti veštačku kost u prahu i čekati da se ovaj prah postepeno pretvori u živu kost.

S obzirom da znamo da se koštano tkivo najduže i najteže regeneriše uspeh je bio polovičan. Kod polovine pacijenata uspevali smo da dobijemo malu količinu susptance u koju je moguće ugraditi kratke implantate i slabo stegnute. Dok kod drugog dela pacijenata i posle ubacivanja veštačke kosti nije bilo moguće postaviti implantate.

Postupak je trajao. Posle sinus lifta čekali smo šest meseci, za to vreme nema implantata ni privremenih zuba. Posle šest meseci ugrađujemo implantate, ali opet nema fiksnih privremenih zuba jer su implanti kraći i slabo stegnuti.

Osim toga, velika mana je što su implanti opet ugrađeni u novostvorenu kost koja nema taj kvalitet kao prirodna kompakta kost koju koristimo u protokolu za otopljene vilice. Veća je neizvesnost u vezi dužine trajanja protetskog rada sa sinus liftom.

Protokol za otopljene vilice idealno rešenje

Nakon upoznavanja sa protokolom za otopljene vilice shvatili smo da je ovo pravo rešenje za pacijente. Sinus lift tehniku od tada radimo samo u retkim situacijama sa određenim indikacijama.

Cilj je da se preskoči kost gornje vilice i implanti fiksiraju u okolne kosti koje se graniče sa gornjom vilicom. Struktura ovih kostiju ne zavisi od prisustva zuba i ostaje stalno kompaktna i kod bezubih vilica. Na taj način ne zavisimo od mekane kosti već sidrimo implante u tvrdu kompaktu. Dobijamo mogućnost da pacijentu odmah napravimo fiksne privremene zube i značajno štedimo na vremenu, pacijent manje puta dolazi u ordinaciju. Takođe ne mora više puta da se podvrgne operativnom zahvatu.

Od čega se sastoji protokol za otopljene vilice

Protokol za otopljene vilice sastoji se od tuber pterigoidnih implantata, zigomatičnih implantata i implantata koji se fiksiraju u pod nosa.

Tuber pterigoidni implantati

Tuber pterigoidni implantati se postavljaju u predeo između gornje sedmice i osmice. Prilikom postavljanja probijaju mekani zadnji deo gornje vilice(tuber) i fiksiraju se u nepčanoj kosti.

Mogu da postignu veliku silu zatezanja do 50 Ncm jer je ta kost veoma tvrda. Najčešća dužina je oko 18 mm. Njihova vrednost je u tome što primaju pritisak žvakanja pozadi i ne pravimo viseće članove u mostu. Time izbegavamo polugu na kraju protetskog rada.

Zigomatični implanti

Zigomatični implanti se fiksiraju u jagodičnoj kosti koja je uvek istog volumena. Savremena tehnika ugradnje podrazumeva da su postavljeni ispred tela gornje vilice.

zigomaticni implantati

U zavisnosti od anatomije prednjeg zida sinusa razmatramo da li moramo da otvaramo sinus prilikom ugradnje ili ne. Često je potrebno otvoriti samo mali gornji deo zida i nežno potisnuti membranu. Kod ovih implantata samo prednja trećina je u kosti a druge dve su van, prekrivene mekim tkivom.

Često se mobiliše masno jastuče iz obraza da bih dodatno podebljali sloj mekog tkiva, da ne dođe do otkrivanja implantata. S obzirom da je poluga velika kod njih traže vezivanje za tuber pterigoidne ili standardne implante koji su nepomični. Omogućavaju nam da pozicioniramo implant u bočnim delovima gde je sinus najveći i kost tanka svega nekoliko milimetara.

Implanti u podu nosa

Implanti u podu nosa se koriste kada je kost otopljena i u prednjem delu gornje vilice. To se ređe dešava, uglavnom na snimku vidimo da je to jedini predeo gde je još malo kosti ostalo.

Koštani pod nosa je najtvrđi deo gornje vilice. U njemu se najjače stežu implantati.

Tupim borerom se probije kompakta poda bez cepanja sluzokože i vrh implantata prođe kroz pod i zaustavi se na 50 Ncm. Sa tolikom silom zatezanja možemo odmah da opteretimo implantate i napravimo fiksne privremene zube.

Kako izgleda protokol za otopljene vilice?

Uglavnom se prvo kreće od nazad, tj. od tuber pterigoidnih implantata. Kada smo sigurni da su oni postavljeni pomeramo se skroz napred ispod poda nosa. Ukoliko tu uspemo da fiksiramo implantate znamo da će nam treba samo jedan zigomatični implantat sa svake strane. Ukoliko ne možemo da ugradimo implantate napred nameće nam se da ugrađujemo po dva zigomatična implantata levo i desno.

Kada uspešno postavimo tuber pterigoidne implante ne moramo da idemo sa zigomatičnim implantatima u molarnu regiju već nešto ispred, u premolarnu. To nam znatno olakšava ugradnju i smanjuje mogućnost komplikacija prilikom ugradnje, s obzirom da su blizu oka i drugih anatomskih struktura.

Važno je napomenuti da svaki potez u toku operacije povlači sledeći. Ponekad ne možemo pacijentu obećati 100% kako će izgledati ugradnja i koliko će implantata biti ugrađeno. Kod izuzetno otopljenih vilica mi analiziramo 3D snimak i predočavamo plan terapije. Može da postoji više varijanti ugradnje i često u toku same intervencije donosimo odluke.

Ko je kandidat za protokol za otopljene vilice?

Prva stvar je RTG snimanje. Ukoliko su vam posle analize snimka rekli, nema šanse da se postave implantati u gornju vilicu, moguće je da treba primeniti protokol. Pre njega postoji jedno prelazno rešenje kada je kost izuzetno tanka a ima visinu i to je Palatinalni pristup.

Često nam se pacijenti javljaju sa rečima da nema šanse za implante bez nadogradnje kosti. Posle 3D snimanja vidimo u gornjoj vilici da je visina kosti dobra, već da se kost topila po debljini. Bude izuzetno tanka, svega nekoliko milimetara kao nokat. Ovde totalna proteza može da vakuumira, ali ako pacijent želi fiksne zube može se ići na dva načina nadogradnju ili palatinalni pristup. Već smo pisali da je nadogradnja kosti (sinus lift), komplikovana i neizvesna tehnika rada. Dugo traje i nema fiksnih privremenih zuba. Zato tražimo efikasnije rešenje.

U ovom slučaju to je palatinalni pristup. Implanti probijaju sa unutrašnje, nepčane, strane i vrh završava spolja u bočnom predelu nosa. Tu je kost izuzetno tvrda i gotovo uvek se stežu sa velikom silom. Pacijent dobija ubrzo fiksne privremene zube.

Kada na snimku uočimo da nema ni visine ni debljine kosti u gornjoj vilici, savetujemo da se uđe u  protokol za otopljene vilice.

Cena protokola za otopljene vilice

Cena zavisi od vrste i broja implantata koji će biti ugrađeni. Kao što smo pisali, na osnovu 3D snimka 90% znamo koliko i kakvi će implanti biti postavljeni.

Cena standardnog implantata je 350 eura. Premium Neodent implant najmodernijeg dizajna.

Cena tuber-pterigoidnog implantata je 700 eura. U pitanju je zahtevna tehnika ugradnje. Međutim, implantat je veoma koristan. Daje nam oslonac mostu pozadi, tako da izbacujemo viseće zube u protetskom radu.

Cena zigomatičnog implantata 1700 eura. Ugradnja je najzahtevniji operativni zahvat u implantologiji. Veliki benefit za pacijenta opravdava cenu jer rešava nemoguće slučajeve.

Cena jednog abatmenta koji se postavlja na svaki implant je 55 eura, a cena fiksnih privremenih zuba za jednu vilicu je 500 eura.

Prvi kontakt i osnovne informacije

Najbolje je uspostaviti prvi kontakt putem telefonskog razgovora. Naš broj telelefona je +381628483016 (Viber, WhatsApp). Tom prilikom će vam naši asisteni objasniti koji snimak treba da pošaljete. Najčešće je to 2D snimak, takozvani OPT ili panoramski snimak. To nije veliki fajl tako da može da se pošalje preko mejla kao slika ili čak preko vibera ili whatsapa.

Ukoliko imate 3D snimak, fajl je veliki i ne može se slati mejlom, već we transferom

Kada dobijemo snimak naši doktori će brzo uraditi analizu i mi ćemo vas pozvati nazad ili poslati mejl sa informacija u vezi vašeg rada i kompletne cene. Ukoliko pacijent prihvati plan terapije i cenu sledi zakazivanje termina i dolazak u Novi Sad.

Za intervencije skuplje od 2500 eura mi pacijentima obezbeđujemo besplatan smeštaj u našim apartmanima za vreme trajanja radova.

Dolazak u Novi Sad i besplatan smeštaj

Pacijetnima kojima je potreban doček na aerodromu možemo obezbediti vozača po specijalnoj ceni.

Obično se prvo stiže u ordinaciju, tu dolazi do upoznavanja sa našim osobljem. U ordinaciji pravimo 3D snimak, a potom vodimo pacijenta u apartman gde može da se odmori i kasnije vrati u ordinaciju kada se upoznaje sa doktorom. Tada se pacijentu detaljno prezentuje plan terapije i još jednom prolazi kroz troškove lečenja. Tako pacijent detaljno zna šta će se raditi i koliko će to koštati. Ovo je prilika i da pacijent pita sve što ga zanima.

Ako je sve po planu isti dan može da se krene sa ugradnjom implantata. Obično se u jednom danu uradi jedna vilica i drugi dan se uradi druga. Tako da ako pacijent stigne kod nas u ponedeljak do petka će biti ugrađeni implantati gore i dole i dobiće fiksne privremene zube. Sa tim zubima se vraća kući, može normalno da funkcioniše i dolazi kod nas ponovo za četiri do šest meseci.

Nema nerešivih problema!

S toga, ukoliko su vam rekli da za vas nema rešenja, verovatno nisu bili u pravu. Obratite se nama, brzo će te dobiti informaciju šta i kako treba raditi i koliko to košta. Mi smo ordinacija sa velikim iskustvom u oblasti implantologije. Pružićemo vam najsavremeniji tretman. Smestićemo vas besplatno u naše apartmane iznad ordinacije i auto u garažu. Sigurno ćete imati lepe i funkcionalne zube.

Profesionalizam i stručnost

Dr Srđan Lolin je specijalista oralne hirurgije i nosi titulu Master in Laser Dentistry. Na ovim prostorima mi smo jedina ordinacija koja radi operacije na tvrdom i mekom tkivu sa najmodernijim laserskim sistemima. Koristeći lasere možemo da izbegnemo agresivne intrevencije i dobijemo brži oporavak. Najveće rezultate postižemo kod lečenja parodontalne bolesti. Pacijentu možemo da pružimo tretman koji se ne razlikuje od drugih velikih evropskih centara.

Pozovite nas!

Takodje našim pacijentima odgovaramo i putem Facebook-a. Možete nam poslati sliku ili snimak a od našeg stučnog tima dobićete savet i način kako da rešite problem.
Ukoliko imate pitanja u vezi vašeg slučaja i želite precizniji odgovor u vezi terapije i cene pošaljite nam vaš snimak svih zuba preko online forme. Naša ordinacija se nalazi u Novom Sadu.
Javite nam se na tel 021 6 571 813, 062 84 83 016 ili putem Viber-a i WhatsApp-a,a možete nam pisati i na [email protected]

Zmaj Ognjena Vuka 14

21000 Novi Sad, Srbija