Ordincija Dr Lolin

Laser

 

INOVATIVNA TEHNOLOGIJA ZA LEČENJE ZUBA – OPERACIJE NA ZUBU BEZ NOŽA I BUŠILICE

Laser se već odavno, pored stomatoloških intervencija, uspešno i brzo koristi za sledeće procedure: dermatološki problemi, korekcija dioptrije, hirurški zahvati. Svi koji su rešili neke svoje probleme laserom verovatno znaju koliko je ova tehnologija moćna. Sada vam je ova tehnologija dostupna i kod zubara.

Šta je laser?

Za koje se sve procedure koristi?

Da li boli?

Zašto laser, a ne standardni metod?

Kontaktirajte nas!

Budite slobodni i ne oklevajte da nas kontaktirate. Nudimo Vam besplatne konsultacije, bez obzira da li ste naš pacijent ili ne, da li imate neki problem ili Vam je samo potreban savet.

Za Vas smo dostupni putem online forme, poziva na telefon 021 6 571 813, 062 84 83 016, ili putem Viber-a i WhatsApp-a.
Takodje našim pacijentima odgovaramo i putem Facebook-a. Možete nam poslati sliku ili snimak a od našeg stučnog tima dobićete savet i način kako da rešite problem.

ŠTA LASER?

To je aparat koji emituje usmerenu svetlost odg. talasne dužine koja se apsorbuje u zubnom tkivu i okolnom zubnom mesu. Ima više vrsta lasera, neki deluju na tvrda tkiva, zub i kost a drugi samo na meka kao što je zubno meso. U ovim tkivima svetlost ispoljava svoje blagotvorno dejstvo.

Za vas ovo znači:
MANJE VREMENA PROVEDENOG U STOLICI, MANJE BOLOVA, MANJE ANESTEZIJE.

Zakažite pregled!

ZA KOJE SE SVE PROCEDURE KORISTI?

Naš laser se može koristiti za skoro sve stomatološke procedure:

Laser za popravku zuba

Popravka zuba. Moderna tehnologija. Najsavremeniji Erbium laser (tvrdi laser) na svetu, Lightwalker, Slovenačke firme Fotona emituje svetlosnu enegiju talasne dužine od 2900 nm koja se najviše apsorbuje u vodi pri čemu izaziva njeno pretvaranje u vodenu paru. Karijesno tkivo ima znatno veći procenat vode od okolne zdrave gleđi i dentina. Kada se svetlost lasera usmeri na njega ono se pretvara u prah. Postepeno, pulsno kako deluje laser. Voda koja hladi ispira prah i ostaje zdravo zubno tkivo.

Kakav je osećaj prilikom popravke?

Kod najmodernijih laserskih sistema moguće je podešavati frekfenciju, jačinu i oblik pulsa. Na taj način se može uticati na individualni osećaj prilikom popravke i podesiti se tako da bola ili nema ili da bude minimalan.
Popravka zuba laserom se vrši bez kontakta. Čuje se karakterističan pucketajući zvuk, kao kada se prave kokice, ali nema vibracija.
Trajanje intervencije je isto kao sa rotacionim instrumentima (zubarskim bušilicama) ili brže s obzirom da je laser koji koristimo izuzetno snažan. Tako da je često moguće popraviti više zuba tokom jedne posete i to bez lokalne anestezije.

Da li laser može ukloniti bilo koji tip karijesa?

U 90% slučajeva se popravka završava laserom. Ponekad se sam kraj intervencije završava rotacionim instrumentom. U slučajevima kada je karijes podminiran ispod zdrave gleđi ne može mu se prići optičkim vlaknom lasera.
Posle kompletnog uklanjanja karijesa, uz pomoć svetlosti lasera, prelazi se preko površine zuba koja je obrađivana da bi se postigla sterilizacija površine, posle čega se postavlja plomba. Posle preparacije zuba laserom, indikovana je postavka bele plombe, jer je površina zuba koja ostaje posle lasera idealne strukture da čvrsto drži belu plombu. Sive amalgamske plombe nisu indikovane.
Takođe, pomoću lasera vrlo lako možemo ukloniti staru belu plombu, dok sive metalne plombe nije moguće ukloniti jer se od njih odbija svetlost.

Laser za lečenje zuba

Suzbijanje infekcije u kanalu korena zuba (posledica gangrene zubnog živca) je najvažniji cilj lečenja inficiranog kanala korena. Ukoliko to nije moguće uraditi u potpunosti, predlaže se uglavnom operacija zuba ili vađenje zuba. Zato je velik procenat izvađenih zuba posledica gangrene zubnog živca.
Najčešće se lečenje gangrenoznog zuba vrši ručnim ili mašinskim instrumentima(iglicama) i hemijskim sredstvima. Vrlo često kanal u korenu zuba je zakrivljen i neprohodan za instrumente. U tom slučaju je nemoguće suzbiti infekciju i očistiti koren do kraja, tj. izvaditi živac iz zuba. Vrlo često takvi zubi su osuđeni na vađenje. U našoj ordinaciji popravku zuba i lečenje gangrenoznih zuba, pored klasične metode, vršimo i laserom.

Zašto je čišćenje kanala korena laserom najefikasnije?

I faza Erbuim(tvrdi) laser

Laser deluje po drugom principu od mehaničkih instrumenata. Prvo se ubacuje rastvor za dezinfekciju kanal korena i optičko vlakno lasera unosi u taj rastvor. Kada se aktivira vlakno u tečnosti izaziva fotosoničan efekat i izaziva tkz. hladno ključanje tj. tečnost se kreće u svim pravcima kroz kanal i prolazi kroz najuže i zakrivljene kanale i ostvaruje svoj efekat, čisti ostatke nerva i ubija bakterije. Na taj način odstranjuje i one delove nerva koji se ne mogu izvaditi instrumentina. Zato za lečenje laserom nije bitno da li mašinski instrument može da prođe do kraja kanala ili ne. Tvrdi Erbium laser stimuliše tečnost da prođe svuda i očisti teško dostupne i zakrivljene delove korena.

II faza Neodimium(meki) laser

Posle detaljnog čišćenja korena prelazimo na drugi laser. Tanko optičko vlakno drugog mekog lasera unosimo u kanal korena i prosvetljavamo ga. Ukoliko je ostalo bakterija one upijaju svetlost, njihova membrana se raspada i nestaju. Posle dejstva ova dva lasera kanal korena ostaje čist i dezinfikovan. Ovakvu efikasnu dezinfekciju i lečenje zuba možemo postići jedino uz pomoć lasera.

Za vas ovo znači:
MANJE VREMENA PROVEDENOG U STOLICI, MANJE BOLOVA, MANJE ANESTEZIJE.

Zakažite pregled!

KOD LEČENJA PARODONTOPATIJE

Optičko vlakno lasera za meka tkiva se unosi u džep oko zuba. Svetlost se najviše apsorbuje u crvenom i otečenom zubnom mesu. Na njega deluje tako što smiruje upalu i krvarenje. Posle toga se koristi laser za tvrda tkiva koji u džepu uklanja granulaciono tkivo koja buja oko zuba. Zamenjuje mehaničko čišćenje sa oštrim kiretama.
Tako da upotrebom lasera možemo da izbegnemo operativno lečenje parodontopatije. Nema rezanja i odvajanja zubnog mesa sa nožem, nema agresivnog struganja i nema šivenja. Posle laserskog tretmana pacijent nema otoke i bolove.
Rezultati su vidljivi već posle nekoliko dana, jer se crvenilo i krvarenje smanjuje.

Lečenje laserom - cena

Lasersko lečenje zuba
40 €
Laser plomba
20 €
Laserska operacija ciste na zubu
150 €
Lasersko lečenje paradentoze jedna vilica
200 €
Obrada parod. džepa - laser
20 €

DA LI BOLI?

Upotreba lasera ne boli. Zavisno od intervencije, može prouzrokovati neprijatan osećaj. Na primer, na osnovu našeg iskustva, za lečenje paradentoze je potrebno dati vrlo malo anestetika, lečenje karijesa može da prouzrokuje neki bol (znatno manji nego sa bušilicom), ali vrlo često pacijenti ne zahtevaju anesteziju. Kod operacija ciste postoperativni period je kraći i znatno manje bolan nego kod standardnih tehnika.
Takođe, neki naši pacijenti su izjavili da su prijatno iznenađeni, pošto je kompletan osećaj drugačiji od onoga na šta su navikli. Nema kontakta sa zubom prilikom popravke. Svi naši pacijenti kojima smo do sada obezbedili lečenje laserom su veoma pozitivno reagovali.

KOJE LASERE KORISTIMO?

U našoj ordinaciji koristimo dva lasera: Biolase Waterlase iPlus i Fotona Lightwalker, gde su oba proizvođača lideri u proizvodnji stomatoloških lasera.

ZAŠTO LASER, A NE STANDARDNI METOD?

Mnoge su prednosti korišćenja lasera:

 • Očuvanost zdravih delova zuba i okolnog tkiva
 • Veća preciznost
 • Bez igala i anestezije kod većine procedura
 • Manja trauma u odnosu na bušilicu
 • Manje bolno (često i potpuno bezbolno bez anestezije)
 • Smanjen broj poseta zubaru
 • Smanjen strah od zubara
 • Bolja reakcija dece na intervencije
 • Brži postoperativni period, manje bolan i sa manjim otokom
 • Manje krvarenja
 • Bolje punjenje kanala, manje bakterija, manje dolazaka
 • Smanjen rizik od infekcije
 • Mogućnost obavljanja više intervencija u jednoj poseti

Profesionalizam i stručnost

Dr Srđan Lolin je specijalista oralne hirurgije i nosi titulu Master in Laser Dentistry. Na ovim prostorima mi smo jedina ordinacija koja radi operacije na tvrdom i mekom tkivu sa najmodernijim laserskim sistemima. Koristeći lasere možemo da izbegnemo agresivne intrevencije i dobijemo brži oporavak. Najveće rezultate postižemo kod lečenja parodontalne bolesti. Pacijentu možemo da pružimo tretman koji se ne razlikuje od drugih velikih evropskih centara.

Pozovite nas!

Takodje našim pacijentima odgovaramo i putem Facebook-a. Možete nam poslati sliku ili snimak a od našeg stučnog tima dobićete savet i način kako da rešite problem.
Ukoliko imate pitanja u vezi vašeg slučaja i želite precizniji odgovor u vezi terapije i cene pošaljite nam vaš snimak svih zuba preko online forme. Naša ordinacija se nalazi u Novom Sadu.
Javite nam se na tel 021 6 571 813, 062 84 83 016 ili putem Viber-a i WhatsApp-a,a možete nam pisati i na [email protected]

Zmaj Ognjena Vuka 14

21000 Novi Sad, Srbija