Ordincija Dr Lolin

SINUS LIFT – nadoknada kosti pred ugradnju implantata

Sinus lift je uobičajena oralno-hirurška procedura kojom se povećava visina kosti u gornjoj vilici (lat. maxilla) da bi uspešno mogli da se ugrade implantati. Maksilarni sinusi se nalaze iza obraza u kosti i prostiru se od oblasti ispod oka do iznad zadnjih zuba.

Posle vađenja zuba započinje proces resorpcije, topljenja, vilične kosti. Kost postaje izuzetno tanka naročito kada je prošlo dosta godina od vađenja bočnih zuba. To se najbolje vidi na 3D rentgen snimku i predstavlja problem za stomatologa. U tako tanku kost implant ne može da se usidri i stabilizuje, pa je nemoguće pacijentu napraviti zube koji se ne vade iz usta.

Sinus lift procedura je rešenje!

1. KORAK

Budite slobodni i kontaktirajte nas

2. KORAK

Organizovan smeštaj i prvi pregled

3. KORAK

3D snimak

4. KORAK

Operacija Sinus lift
Sinus lift - korak 1

Kontaktirajte nas!

Budite slobodni i ne oklevajte da nas kontaktirate. Nudimo Vam besplatne konsultacije, bez obzira da li ste naš pacijent ili ne, da li imate neki problem ili Vam je samo potreban savet.

Za Vas smo dostupni putem online forme, poziva na telefon 021 6 571 813, 062 84 83 016, ili putem Viber-a i WhatsApp-a.
Takodje našim pacijentima odgovaramo i putem Facebook-a. Možete nam poslati sliku ili snimak a od našeg stučnog tima dobićete savet i način kako da rešite problem.

Sinus lift

Kako se radi sinus lift?

Za vreme sinus lift procedure oralni hirurg pristupa sinusu sa mesta na kojem su se nalazili gornji zubi koji su izvađeni. Pravi se otvor iz usta na sinusu i membrana koja ga oblaže se pažljivo podiže prema gore. Posle toga se veštačka kost ubacuje na dno sinusa.

Ukoliko je moguće, najbolje je da se implanti ubacuju odmah tokom sinus lift procedure. Kada se veštačka kost i implanti postavljaju tokom jedne posete štedi se vreme i pacijentu i stomatologu. Ipak, za istovremeni postupak potrebna je minimalna visina kosti od bar tri ili više milimetara. Implant se tada steže najmanjom silom, nakon čega se čeka minimum šest meseci i rade se stalni zubi.

Kada nije moguće ugraditi implantate odmah uz sinus lift?

Ipak, ako je kost izuzetno tanka, nije moguće u prvoj poseti ugraditi implantate. Tada se samo otvara sinus i ubacije veštačka kost. Do ugradnje implantata potrebno je sačekati najmanje šest meseci. Ujedno, posle ugradnje implantata u sinus uglavnom nije moguće napraviti fiksne privremene zube. Potrebno je da prođu najmanje četiri meseca, tokom kojih pacijent mora nositi privremenu totalnu protezu. Zbog toga od sinus lifta do stalnih zuba može da prođe i deset meseci.

Da li je sinus lift bolna intervencija?

Kompletna procedura se radi u lokalnoj anesteziji i potpuno je bezbolna. Pacijent nema baš nikakav osećaj. Zato što je to vrlo precizna i neagresivna intervencija. Ne postoje grubi potezi kao na primer kod vađenja zuba. Potrebna je vrlo precizna ruka operatera i miran pacijent za uspeh intervencije.

Šta je to indirektni sinus lift?

Indirektni sinus lift je vrlo česta intervencija u našoj ordinaciji, koja nam omogućuje da izbegnemo veliki sinus lift (otvaranje sinusa). Radi se kada postoji odgovarajuća visina kosti u gornjoj vilici, ali još uvek nedovoljna za celu dužinu implantata. Na primer visina kosti je osam milimetara, a za implan treba da je bar desec milimetara. Ranije smo odbijali takvog pacijenta ili preporučivali veliki sinus lift.

Sada koristeći odgovarajući instrument, kroz mesto gde će biti implant, potiskujemo pod sinusa na gore. Odgovarajućim čekićem sa mekanim vrhom se lupka potiskivač i pod se diže na gore bez cepanja membrane.

Ovakva intervencija nam je značajno proširila indikacije i sada možemo da postavljamo implantate gde ranije nismo mogli. Time izbegavamo veliki sinus lift kod mnogih pacijenata.

Oporavak je kao kod redovne ugradnje implantata - brz, bez velikih otoka, a intervencija je bezbolna.

Oporavak posle sinus lifta

Nakon sinus lifta otoci su normalna pojava. Zavise od slučaja do slučaja, ali uvek se javljaju. Traju oko pet dana. Potrebno je da pacijent miruje i nije preporučljivo da za to vreme ide na posao. Tokom otoka pacijent ne može da nosi totalnu protezu, pa mora znati da neće imati zube. Tečno kašasta ishrana je preporučena.

U ordinaciji koristimo resorptivne konce, koji se ne skidaju. Bolova nakon untervnecije uglavnom nema. Zato pacijenti retko uzimaju lekove protiv bolova. Najvažnija terapija su antibiotici, a pacijentima se savetuje da izbegavaju duvanje na nos i kijanje narednih petnaestak dana.

Ukoliko ste u dilemi da li ste podoban kandidat za ugradnju implantata i sinus lift procedure, kontaktirajte nas.

Zakažite konsulatacije!

Sinus lift - cena

Jedan sinus lift za jednu stranu vilice
700 - 1000 €

Zavisno koliko je velik sinus i koliko se kosti troši. To je moguće tačno utvrditi jedino posle analize 3D snimka.

Vrste zuba nakon sinus lifta

Koja vrsta stalnih zuba se postavlja posle sinus lifta?

Ukoliko se postavi šest implantata kao što je planirano i oni se dobro integrišu mogu se postaviti sve tri vrste stalnih zuba koje radimo u našoj ordinaciji.

Toronto bridž – aktilatni zubi ojačani metalom

To su zubi od akrilata, ojačani metalnom konstrukcijom, koja je u sredini mosta i ne može se uočiti. U pitanju je 12 akrilatnih zuba, sačinjenih od više nijansi. Estetski zadovoljavaju i funkcionalno se ponašaju kao prirodni zubi.

Ovaj most od 12 zuba je zašrafljen preko implantata i može se lako skinuti u ordinaciji. Te zube pacijent ne može da skine kod kuće, a higijenu održava kao sa prirodnim zubima.

Rok izrade “Toronto bridža” je od sedam do 10 dana.

Cirkonijum zubi preko metalne konstrukcije

Druga vrsta kojoj često pribegavamo je konstrukcija od specijalnog metala, zubi su od čistog cirkonijuma, i svaka krunica je izrađena posebno. Zub je cementiran za podlogu od ultra laganog materijala. Podloga je zašrafljena za implantate i može se lako skinuti u ordinaciji.

Ovakvi zubi funkcionišu kao prirodni i imaju visok estetski rezultat. Kompletan rad se digitalno dizajnira i izrađuje. Zubi se, uz veliku preciznost, režu na CNC mašini. Rok izrade je oko 10 dana.

Metalokeramički mostovi

Metalokeramički mostovi preko implantata su treća vrsta zuba koju radimo. Šrafljena verzija. Postiže se visoka estetika, a zubi su velike čvrstine i pacijent ih može koristiti kao prirodne zube.

Preko ugrađenih implantata bez obzira na sinus lift nikada ne cementiramo zube. Kod cementiranih zuba je nemoguće uraditi reparacije ukoliko se pojavi potreba da se nešto koriguje ili očisti. Zato je šrafljena verzija zuba preko implantata danas zlatni standard.

Gde smo se obučavali za sinus lift?

Obuku za intervenciju sinus lift smo završili u Brazilu na instutu ILAPEO u gradu Kuraćiba. To je jedna od klinika gde se ugrađuje ogroman broj implantata i gde rade najveći stručnjaci u toj oblasti.

Naša ordinacija je postala referentna klinika za All-on-4 tehniku u Straumann Neodent implant sistemu.

Benefit uz sinus lift u našoj ordinaciji

Ukoliko se odlučite da kod nas radite sinus lift i ugrađujete implantate znajte da ćete imati besplatan smeštaj u nekom od naših apartmana. Svi se nalaze u neposrednoj blizini ordinacije.

Tim posvećen pacijentima

U našoj ordinaciji tim stomatologa je obučen da obezbedi pacijentima normalnu funkciju žvakanja i ugradi im zube koji se neće vaditi iz usta čak i u komplikovanim situacijama gde nema dovoljno prirodne kosti.

Profesionalizam i stručnost

Dr Srđan Lolin je specijalista oralne hirurgije i nosi titulu Master in Laser Dentistry. Na ovim prostorima mi smo jedina ordinacija koja radi operacije na tvrdom i mekom tkivu sa najmodernijim laserskim sistemima. Koristeći lasere možemo da izbegnemo agresivne intrevencije i dobijemo brži oporavak. Najveće rezultate postižemo kod lečenja parodontalne bolesti. Pacijentu možemo da pružimo tretman koji se ne razlikuje od drugih velikih evropskih centara.

Pozovite nas!

Takodje našim pacijentima odgovaramo i putem Facebook-a. Možete nam poslati sliku ili snimak a od našeg stučnog tima dobićete savet i način kako da rešite problem.
Ukoliko imate pitanja u vezi vašeg slučaja i želite precizniji odgovor u vezi terapije i cene pošaljite nam vaš snimak svih zuba preko online forme. Naša ordinacija se nalazi u Novom Sadu.
Javite nam se na tel 021 6 571 813, 062 84 83 016 ili putem Viber-a i WhatsApp-a,a možete nam pisati i na [email protected]

Zmaj Ognjena Vuka 14

21000 Novi Sad, Srbija