Cirkonijum krunice su rešenje kada želite da imate blistav osmeh. Ukoliko vam se ne sviđa oblik ili boja zuba, ako ste imali nesreću da ste izbili jedan ili više zuba, ako nemate nijedan svoj zub, a želite holivudski osmeh, itd, cirkonijum krunice su najbolje rešenje.

4,8
Rated 4.8 out of 5
4.8 od 5 zvezdica (zasnovano na 55 komentara)

Krunice od čistog cirkonijuma izgledaju prirodno i izuzetno su jake

Našim pacijentima često nudimo cirkonijum krunice, jer dobijaju odličan, estetski i funkcionalno veoma dugotrajan rezultat. Cirkonijum je najsnažniji keramički materijal koji se koristi u stomatologiji i koji može da trpi pritisak žvakanja na duge staze. Ranije nije postojao estetski materijal za krunice i mostove, koji je mogao da se koristi na bočnim zubima. Sada, upotrebom cirkonijuma, možemo da napravimo krunice koje izgledaju kao prirodni zubi i da dugo traju u ustima.

Cirkonijum krunice se postavljaju preko obrušenog zuba da bi promenili veličinu, oblik i boju zuba. Ukoliko jedan zub nedostaje moguće je obrusiti susedne zube, postaviti preko njih most od tri cirkonijum krunice i na taj način nadoknaditi gubitak zuba. To su protetske nadoknade koje se cementiraju preko obrušenih zuba i nije ih moguće skinuti.

U našoj ordinaciji pravimo krunice od monolitnog polihromatskog cirkonijuma. To znači da za krunice koristimo čist cirkonijum. Prednost ovih krunica je što nema odlamanja keramike, čipovanja, što se često dešava kod cirkonijum kruna na koji se dodaje keramika. Napretkom tehnologije pojavili su se translucentni cirkonijum materijali, koji prelamaju svetlost kao prirodni zubi.

Uz cirkonijum krunice prirodni zubi se manje bruse

Kod upotrebe cirkonujma prirodni zubi se manje bruse. Cirkonijum krunice su tanje od metalokeramičkih. Na taj način ostaje više zubnog materijala, dentina, živac je bolje zaštićen i zub duže traje.

Nema tamne linije iznad zuba uz desni

Za razliku od metala, cirkonijum je bioinertan, kompatibilan materijal. Metal može da ispušta jone koji preko pljuvačke mogu preći u zubno meso i prebojiti ga. Pacijent zbog metala može dobiti crnu ivicu oko krunice koja se vidi prilikom smejanja. To se posebno vidi kod pacijenata koji jako podižu gornju usnu kada se smeju. Prebojenost gingive se lako uočava i ne izgleda lepo. Ujedno, metal može i izazvati alergijske reakcije.

Cirkonijum krunice imaju veliku snagu prilikom žvakanja

Čist cirkonijum koji koristimo ima veliku snagu da izdrži pritisak žvakanja. Proces dizajniranja i izrade je digitalan. Gipsani model se skenira u zubotehničkoj laboratoriji i prenosi u softver. U njemu se dizajniraju zubi. Posle toga se u 3D printeru pravi plastični model zuba koje tehničar dizajnira po željama pacijenta.

Moguće velike korekcije pre postavljanja cirkonijum krunica

Plastični model se šalje u ordinaciju i postavlja pacijentu u usta. Tada on može da vidi kako će novi zubi izgledati pre rezanja cirkonijuma. Ti plastični zubi se mogu menjati, produžiti ili skratiti. Veoma je važno da tada obratimo pažnju na sve detalje, da nam pacijent iskreno kaže da li je zadovoljan i šta želi da promeni, jer nakon postavljanja gotovih zuba u usta, velike promene nisu moguće.

Cirkonijum krunice odlično naležu na prirodne zube

Kada u plastičnom modelu dobijemo odobrenje pacijenta da je zadovoljan oblikom i veličinom zuba, tehničar postavlja cirkonijumski blok u mašinu za rezanje - CAD CAM mašinu, i tako nastaju cirkonijum krunice. Posle rezanja se prebacuju u peć za sinterovanje na veoma visoku temperaturu i dobijaju konačan izgled i snagu. Treba naglasiti da je ovde veoma velika mikronska precisnost i da tako izrađene krunice veoma precizno naležu na obrušene zube.

Prirodan izgled zuba uz cirkonijum krunice

Najzad dolazimo do boje zuba. Ukoliko pacijent želi upadljiv holivudski osmeh koristimo bleach boje. One mnogo prirodnije izgledaju na cirkonijum krunicama, nego na keramici koja ima metalnu podlogu i može da propušta svetlost. Cirkonijum je delimično transluscentan, pa i bleach boje, koje su izrazito bele, deluju prirodnije nego na metalokeramici.

Kod našeg pacijenta nisu bili potrebni zubni implanti. Prazna mesta smo popunili izradom mosta od čistog cirkonijuma. To je moguće kada nedostaje jedan zub, tj. kada prazan prostor nije velik. Ukoliko fali više zuba u nizu bolje je ugraditi zubne implante. To znači da holivudski osmeh od cirkonijumskih krunica mogu dobiti i pacijenti kojima fali više zuba u ustima ili čak nemaju nijedan svoj zub. Samo je potrebno prvo im ugraditi implantate, a u drugoj fazi rada postaviti cirkonijumske krunice preko njih


Cirkonijum krunice cena

Cirkonijum krunice cena - Ukoliko želite blistav osmeh, cirkonijum krunice mogu biti rešenje za Vas. U nastavku su cene cirkonijum krunica:

  • Cena zubne krunice od cirkonijuma koja se postavlja na prirodan zub je 200 eura.

Cirkonijum krunice cena na implantima

Ukoliko se radi cirkonijum krunica preko jednog implantata cena je sledeća:

  • Abatment se postavlja preko implantata cena 55 eura
  • Postavljenje cirkonijum krune preko abatmenta 250 eura

Ukupno 305 eura

Zubni mostovi od cirkonijum krunica cena

Cirkonijum krunice cena za mostove - Ukoliko se radi bočni most od tri člana koji se šrafi preko dva implantata cena je sledeća:

  • Postavljaju se dva abatmenta preko dva implantata cena za oba 110 eura
  • Dve titanijumske baze su potrebne za spoj mosta i abatmenta cena za obe 40 eura
  • U most idu tri krunice cena cirkonijum krunice na implantatu je 250 (ima ih dve) i cena jedne krunice između implantata (kao član u mostu) je 200 eura. Ukupno za krunice 700 eura

Ukupna cena bezmetalnog mosta od tri zuba na implantatima 850 eura

Cirkonijum krunice cena za kompletne vilice:

Kompletna vilica podrazumeva dvanaest zuba, od šestice do šestice:

  • Cena za kompletnu vilicu na prirodnim zubima je 2400 eura
  • Cena za kompletnu vilicu od cirkonujuma preko četiri implantata je 3040 eura
  • Cena za kompletnu vilicu od cirkonijuma preko šest implantata je 3060 eura.

Detaljni cenovnik svih zubnih krunica i ostalih usluga možete da pogledate i u našem cenovniku.

Profesionalizam i stručnost

Dr Srđan Lolin je specijalista oralne hirurgije i nosi titulu Master in Laser Dentistry. Na ovim prostorima mi smo jedina ordinacija koja radi operacije na tvrdom i mekom tkivu sa najmodernijim laserskim sistemima. Koristeći lasere možemo da izbegnemo agresivne intrevencije i dobijemo brži oporavak. Najveće rezultate postižemo kod lečenja parodontalne bolesti. Pacijentu možemo da pružimo tretman koji se ne razlikuje od drugih velikih evropskih centara.

Pitajte ordtinaciju Dr Lolin

Ukoliko imate sličan problem možete nam se javiti putem Facebook-a, ili nam poslati sliku/snimak a od našeg stučnog tima dobićete savet i način kako da rešite problem.
Ukoliko imate pitanja u vezi vašeg slučaja i želite precizniji odgovor u vezi terapije i cene pošaljite nam Vaš snimak svih zuba preko online forme. Naša ordinacija se nalazi u Novom Sadu.
Možete nam se javiti na telefon 062 84 83 016 ili putem Viber-a i WhatsApp-a, a možete nam pisati i na [email protected]

Zmaj Ognjena Vuka 14

21000 Novi Sad, Srbija