Krunice za zube iskustva pacijenata

Krunice za zube iskustva - U ovom članku opisaćemo iskustvo pacijenta sa ugradnjom krunica za zube, kao i koji su to glavni faktori koji utiču na sam proces rekonstrukcije osmeha pomoću krunica. Na samom početku članka prikazali smo iskustvo pacijenta, zajedno sa video prilogom o samom zahvatu, dok smo u se njegovom nastavku osvrnuli na sam proces ugradnje krunica za zube i bitnih faktora za samu intervenciju.

5,0
Rated 5 out of 5
5 od 5 zvezdica (zasnovano na 2 komentara)

Krunice za zube iskustva - Prikaz slučaja

"Zdravo svima koji čitaju ovaj sajt, ja sam pacijentkinja koja je na internetu čitala i gledala objave ordinacije dr Lolin i odlučila da ih kontaktira za početak. Zadnjih par godina mučim se sa parcijalnim protezama. Ne sviđa mi se kako izgledaju i funkcija je još gora. Pomeraju se prilikom žvakanja i hrana mi zapada. Izvadila sam dosta zuba, to je bilo kao privremeno rešenje. Želela sam da uradim zubne krunice i mostove koji se ne vade iz usta.

Prilikom prvog razgovora bili su ljubazni i to mi se svidelo. Odlučila sam da dođem u Novi Sad da čujem kakav će biti konkretan predlog za mene.

Dr Minja me je primila i napravili smo 3D snimak u ordinaciji. Rekla mi je da ne moram da nosim više parcijalne proteze. Zubi koji su mi ostali u ustima su bili dobri, biće iskorišćeni kao nosači mosta. Napred sam izvadila 4 zuba pa je tu predlog bio da ugradim dva implantata. Nazad nisam imala kutnjake i tu nije moglo bez implantata. Na razgovoru sa doktoricom i oralnim hirurgom stekla sam poverenje i prihatila njihov predlog. Tu kreće moje putovanje do željenog osmeha."

 

Krunice za zube iskustva - Prva poseta

Prvi korak, utrnuće zuba. Mrzim igle, to je moj glavni razlog zašto ovo izbegavam. Ali moram reći da dr Lolin radi zaista dobar posao bezbolno. Prvo mi nanese gel na desni da malo utrne mesto uboda, a zatim vrlo sporo zabode iglu. To ima smisla i tera me da se setim lekara koji nisu bili dovoljno strpljivi da to urade. Krenula je operacija ugradnje implantata. Osetila sam da se nešto dešava ali nije bilo bolova. Ceo proces je trajao oko sat vremena. Posle toga sam dobila da popijem analgetik i prepisan mi je antibiotik.

Dogovorili smo se da nastavim da nosim moje stare proteze. Mogla sam da izdržim još četiri meseca. Otok na licu se pojavio i trajao 4 dana. Vratila sam se kući i funkcionisala sa protezama kao do sada, znala sam da ću ih baciti pa mi je bilo lakše.

Krunice za zube iskustva - II poseta posle 4 meseca i boravak 14 dana u N Sadu

Posao smo nastavili brušenjem zuba. Ne sviđa mi se brušenje. Ovo je najgori deo celog tretmana. Ne sviđa mi se zvuk. Ne boli jer su mi zubi utrnuli. Međutim, ako odete u ordinaciju dr Lolin oni su veoma vešti i brzo rade. Za sat vremena dr Minja je obrusila sve zube koji su mi preostali. Uzela je otisak preko zuba i implantata i krenuli smo u proces izrade mojih zuba. Odlučila sam se za metalokeramičke krunice i mostove i izabrala boju B1.

Za nekoliko dana probali smo zube od plastike da vidimo kakvog su oblika i veličine. Uradili smo nekoliko korekcija, želela sam lepe zube koji se vide kada se nasmejem.

Poslednji korak, stavljanje krunica i mostova. Do sada je prošlo deset dana od početka i došla sam na zadnju posetu. Usledilo je cementiranje zubnih krunica preko mojih zuba. Posle toga su postavljene krunice preko implantata, one se fiksiraju pomoću malih šrafića. Dr Minja je vešt stomatolog nije mi trebala anestezija. Na kraju kada sklopim vilice osetim da se svaki zub dodiruje. Moje putovanje do novih zuba je trajalo 4 meseca. Toliko sam čekala da dobijem zube. Dugo sam se dvoumila gde da odem i sada sam konačno bacila proteze.

Osmeh govori više od 1000 reči

 

Imam odlično iskustvo sa ovom ordinacijom.

Krunice za zube iskustva u stomatološkoj ordinaciji dr Lolin - Proces izrade zubne krunice na prirodnim zubima

Obično su potrebne dve do tri  posete da pacijent dobije zubnu krunice. Za najudobnije moguće iskustvo, uvek umrtvljujemo tretirano područje lokalnim anestetikom. Uz anestetik, možemo koristiti i dentalne sedacije kako bi se pacijenti osećali opušteno tokom lečenja. Stomatologija sedacije omogućava proceduru bez bolova.

Za početak ćemo ukloniti malu količinu strukture zuba kako bismo bili sigurni da krunica prijanja uz zub. Uzećemo digitalni otisak vaših zuba koji se šalje u zubotehničku laboratoriju gde se izrađuju krunice ili mostovi. Krunice su kreirane tako da odgovaraju boji, obliku i veličini vaših prirodnih zuba onda dobijaju dobar estetski efekat i prirodan izgled.

 

Naša ordinacija će vam takođe obezbediti privremene krunice dok trajne ne bude spremne za postavljanje. Kada su krunice gotove, pobrinućemo se da budu u skladu sa bojom vaših prirodnih zuba i da je sa njima osećaj prijatan.

Pacijenti mogu osetiti bol ili  blagu osetljivost nakon tretmana. Prepisaćemo lekove protiv bolova i preporučiti pacijentima da koriste ledene obloge protiv otoka. Preporučujemo pacijentima da se pridržavaju meke dijete i da izbegavaju naročito topla ili hladna pića u prve dve nedelje nakon postavljanja krunice jer to može izazvati osetljivost. Nakon što se navikente na novu krunicu, možete nastaviti sa uobičajenom ishranom.

Ako imate polomljenu ili staru veštačku krunicu na  zubu, molimo vas da se obratite u stomatološkoj ordinaciji radi pregleda. Mi možemo da obnovimo ili zamenimo zubnu krunu za vas. Ponekad neadekvatna veštačka krunica može dovesti do pojave karijesa na korenu zuba, a takav zub na kraju mora da se izvadi.

Krunice za zube iskustva - FAQ - često postavljana pitanja o zubnim krunicama

Imate li pitanja o vašoj zubnoj krunici ili želite da znate da li bi krunice koristile vašem osmehu? Nastavite sa čitanjem da biste pronašli odgovore na često postavljana pitanja u našoj ordinaciji.

Krunice za zube iskustva - Koji faktori utiču na trajanje same zubne krunice

Mnogo različitih stvari će uticati na kvalitet i trajnost zubne krunice. Dobar ishod i kvalitetna krunica svodi se na kombinaciju stručnosti stomatologa, prirodnog zuba, krunice, tehničara i da ne zaboravimo na pacijenta.

Evo malo analize elemenata koji će doprineti uspehu vaše krune:

Prirodan zub:

 • Kvalitet i snaga gleđi i dentina
 • Preostala količina materijala prirodnog zuba(posle brušenja)
 • Stanje nerva
 • Kvalitet tretmana kanala korena, da li su svi kanali otvoreni i očišćeni do kraja
 • Kvalitet nadogradnje, ako je ima. Često se radi posle vađenja živca.
 • Parodontalno stanje zuba (količina dobre koštane podrške)
 • Zagriz – kako vam se zubi spajaju… Da li vam nedostaju zubi što znači da zub trpi dodatni pritisak? Da li stiskate ili škrgućete zubima?

 

Zubar:

 • Njegovo iskustvo
 • Kvalitet preparacije - visina, ivice, konus, oblik Važno je obratiti pažnju da ostane dovoljno zubnog tkiva da ne dođe do loma prilikom žvakanja.
 • Tačnost i preciznostotiska
 • Kvalitet postupka cementiranja i sam kvalitet lepka

 

Kruna:

 • Vrsta krune (materijal)
 • Korišćeni cement
 • Kvalitet privremene krune

 

Tehničar (zubotehnička laboratorija.):

 • Komunikacija sa stomatologom - boja, specifikacije materijala i dizajn
 • Iskustvo tehničara
 • Kvalitet upotrebljenih materijala
 • Prijanjanje krunice – ivice (gde se krunica spaja sa zubom) i kontaktne tačke (gde krunica dodiruje susedni zub).

 

Pacijent

 • Vaša oralna higijena
 • Vaša dijeta
 • Redovno posećivanje stomatologa da proveri da li je sve u redu
 • Vaše godine
 • Vaše aktivnosti

 

Vi i stomatolog uvek treba da gledate u budućnost i razmišljate – kakvo stanje možemo očekivati za 10 ili 20 godina pa i duže. Ovo vam omogućava da efikasnije planirate i da budete realistični u pogledu rezultata. Zubari nisu čudotvorci... iako neki od njih vole da tako misle.

Takođe je veoma različito kada razmišljamo o mladoj osobi u odnosu na stariju osobu. Pune porcelanske krunice nekome u dvadesetim godinama, moraće da se zamene nekoliko puta tokom života. Mada izgledaju lepo ali nemaju dugotrajnost. Pacijent treba da zna za taj trošak. Većina pacijenata misli da je sad rešila zube za ceo život.

Ne postoje precizni odgovori, samo 'planovi lečenja' koji mogu najbolje odgovoriti na jedinstvenu situaciju pojedinca.

Koja su Vaša očekivanja?

Veliki razlog za pisanje ove veb stranice je bio da vam pružimo neke iskrene nezavisne informacije kako biste imali realna očekivanja o tome šta se može učiniti i šta zapravo očekivati od različitih stomatoloških tretmana koji su danas dostupni.

Što više informacija imate o procesu koji vas čeka donećete bolju odluku čak i ako stvari krenu naopako to neće biti krajnji šok, jer ste bili svesni rizika i potencijalnih problema kada brusite zube i postavljate krunice preko njih. Slična situacija kao sa implantima, postoji mogućnost da ne bude sve kao što je planirano. Ali na kraju se sve to ispravi i dovede stvar do kraja. Važno je da je pacijent svestan toga da ima strpljenja i poverenja u stomatologa.

Zato najvažnija stvar na prvom pregledu je da imate otvorenu i iskrenu diskusiju sa vašim stomatologom.

Kao stomatolog od mene se povremeno traži da obavim tretman koji nije idealan. Ponekad će biti moguće da pokušam sa zahtevom, a ponekad moram da ljubazno odbijem i predložim im da potraže lečenje na drugom mestu - ako insistiraju na određenom tretmanu.

Da vam dam primer, ako se zub slomio veoma nisko ispod desni i vi zaista niste želeli da ga izvadite, možda ću moći da pokušam da spasem zub sve dok ste realni u pogledu prognoze i razumete šta će se desiti ako nije uspelo. Taj zub posle lečenja bi moglo trajati 6 meseci ili godinu dana, možda i duže, ali ne bih mogao da kažem koliko. Da li ste spremni da platite za ovo znajući koliko je možda ograničeno, da nema garancije.

Međutim, ako vidim da je duboko ispod desni da bi bilo kakav tretman koji bih mogao da uradim bio od male koristi i da je malo verovatno da će trajati čak mesec dana, bilo bih pogrešno od mene da to čak i pokušam, uprkos tome što ste rekli da insistirate da lečimo zub.

To je siva zona, u kojoj često nema ispravnog ili pogrešnog, i koja zahteva potpuno iskrenu i otvorenu diskusiju o rizicima, prognozama i alternativama.


Profesionalizam i stručnost

Dr Srđan Lolin je specijalista oralne hirurgije i nosi titulu Master in Laser Dentistry.

Jedina Straumann-Neodent sertifikovana klinika u Srbiji

Ponosni smo na činjenicu da smo prva, i za sada jedina, klinika u Srbiji sertifikovana od strane Straumann-Neodent grupacije za NeoArch (All-on-4) tehniku.

U našoj ordinaciji to je jedna od najčešćih procedura a rezultate možete pogledati na našem blogu i na You tube kanalu drlolin.

Pročitajte naše ostale blogove na temu implantologije:

Pitajte ordinaciju Dr Lolin

Ukoliko imate sličan problem možete nam se javiti putem Facebook-a, ili nam poslati sliku/snimak a od našeg stučnog tima dobićete savet i način kako da rešite problem.
Ukoliko imate pitanja u vezi vašeg slučaja i želite precizniji odgovor u vezi terapije i cene pošaljite nam Vaš snimak svih zuba preko online forme. Naša ordinacija se nalazi u Novom Sadu.
Možete nam se javiti na telefon 062 84 83 016 ili putem Viber-a i WhatsApp-a, a možete nam pisati i na [email protected]

Zmaj Ognjena Vuka 14

21000 Novi Sad, Srbija