Tuber pterigoidni implanti

Tuber pterigoidni implantati su rezervisani za pacijente kojima je kost u gornjoj vilici potpuno otopljena.

Često nam se javljaju pacijenti koji ne mogu da dobiju implantate i fiksne zube sa standardnim načinom ugradnje. Tada u našoj ordinaciji primenjujemo poseban protokol sa implantatima koji preskaču kost gornje vilice i sidre se u susednim kostima lica i lobanje. Jedan od takvih implantata je i tuber pterigoidni implantat.

5,0
Rated 5 out of 5
5 od 5 zvezdica (zasnovano na 1 komentara)

Zašto je tuber pterigoidni implant značajan?

Posle vađenja svih zuba gore dolazi do resorpcije kosti. Naročito je izražena u bočnim, zadnjim delovima gornje vilice. Tamo je kost mekana, spongiozna i posle gubitka zuba brzo nestaje. U prednjim delovima vilice kost se uglavnom „ne topi“, kompaktnija je i teže se resorbuje. Tako da uglavnom završimo sa problemom ugradnje implantata u bočnim delovima. Kod tih pacijenata na snimku je sve pneumatizovano, sinus zauzima celu bočnu stranu gornje vilice (maksile).

Ranije smo, u takvim slučajevima, primenjivali sinus lift tehniku. Ona se tadi tako što se otvara sinus, pažljivo bez cepanja membrane, i ubacuje veštačka kost u sitnim granulama. Posle toga se čeka šest meseci i nada da će se stvoriti prava tvrda kost. Često se ne desi ili se implanti ugrađuju u mekanu novostvorenu kost sa velikom neizvesnošću.

Zato danas više ne radimo sinus lift već prelazimo na ugradnju tuber pterigoidnih, ili kada situacija zahteva, zigomatičnih implantata.

Kost u koju se fiksiraju tuber pterigoidni i zigomatični implantati ne zavisi od postojanja zuba. I posle vađenja svih zuba te kosti ostaju iste. U pitanju su nepčana i zigomatična kost. Zato imamu mogućnost i privilegiju da izuzetno jako stegnemo implantate i kod navodno nemogućih slučajeva. Da odmah napravimo fiksne privremene zube i posle četiri meseca da pacijent dobije stalne fiksne zube. To je suštinska razlika u odnosu na standardnu tehniku ugradnje implantata.

Tuber pterigoidni implant kao deo All-on-6 tehnike

Da bismo vam približili značaj tuber pterigoidnog implantata opisaćemo vam jedan od skorijih slučajeva iz naše ordinacije.

Pacijentkinja se javila u ordinaciju sa željom da ne nosi totalnu protezu u gornjoj vilici. Analizom snimka se uočava mala gornja vilica, otopljena kost bočno. U prednjem delu je bilo moguće ugraditi četiri implantata.

Moguća, ali ne i sjajna rešenja

Ukoliko bi se odlučili za standardnu all-on-4 tehniku zadnji implant bi završio najdalje na mestu četvorke. Tada je moguće povezati sve implante sa prečkom i napraviti protezu na kopčanje. To nije loše rešenje za otopljene vilice, ali ipak se zubi vade iz usta. U početnim godinama naše implantološke prakse to smo često radili, danas vrlo retko.

U drugom slučaju, ukoliko bismo napravili fiksne zube iza zadnjeg implantata sigurno bi bila dva viseća zuba. Imali bismo veliku polugu koja je pod pritiskom kada pacijent stisne vilice tokom žvakanja. Taj pritisak se prenosi preko zuba na zadnji implant, a on pritiska okolnu kost. I što je poluga veća i pritisak je veći. Može se desiti da se implant polomi ili da kost oko implantata počne da se topi. Zbog toga vrlo retko pravimo dva viseća člana iza zadnjeg implantata.

U trećoj opciji bi naša pacijentkinja dobila skraćen zubni niz. Imala bi zube od petice do petice, što nije dovoljno za komforno žvakanje hrane.

Da bi prenos pritiska žvakanja bio ravnomeran, i da bi napravili 12 zuba u gornjoj, potreban nam je još jedan implant iza. U ovom slučaju najefikasnije i najjednostavnije rešenje je ugradnja tuber pterigoidnog implantata sa svake strane. On je uvek na mestu sedmice ili osmice. Kada postavimo metalokeramički most pomoću šrafića preko svih ovih implantata pritisak se prenosi ravnomerno svuda. Implanti na mestu četvorke nisu preopterećeni i nema straha od pucanja protetskog rada ili implantata. Takođe izbegavamo sinus lift, agresivnu i neizvesnu tehniku.

Tuber pterigoidni implanti cena

Cena tuber pterigoidnih implantata je 700 evra. Zahtevna tehnika ugradnje i velika količina obuke utiču na cenu implanta. S obzirom da ovaj implant može napraviti razliku da li će pacijent nositi mobilnu protezu ili fiksne zube njegova vrednost opravdava troškove. Mi ga rado preporučujemo u ordinaciji.

Planiranje ugradnje tuber pterigoidnog implantata

Posle pregleda neizbežan je 3D snimak, koji pravimo kod nas u ordinaciji. Kod pacijenata sa otopljenom gornjom vilicom u najvećem broju slučajeva je moguće ugraditi tuber pterigoidni implant. Postoje neka anatomska ograničenja koja mogu biti kontraindikacija, ogroman sinus u zadnjem delu, neizrasli umnjak koji je na putu ugradnje i ostalo.

Pacijentu se prezentuje plan rada u kojem se ovi implanti uvek kombinuju sa redovnim ili zigomatičnim implantatima. Nikad pre početka intervencije ne možemo pacijentu obećati da će ugradnja 100% izgledati kao što je predloženo. Ponekad u toku intervencije vidimo da nije moguće stegnuti implantat dovoljno, tada ga ostavljamo i čekamo četiri meseca. Ili implantat nije moguće uopšte ugraditi.

Zato najčešće krećemo od tuber pterigoidnih implantata i kada smo sigurni da smo njih stegli dovoljno prelazimo napred. Ukoliko ne možemo njih da ugradimo onda moramo razmišljati o zigomatičnim implantima.

Inicijalni kontakt sa ordinacijom, plan terapije, cena tretmana i dogovaranje termina

Nazovite nas na broj +381628483016 putem Viber-a ili WhatsApp-a i objasnićemo vam šta je potrebno da nam pošaljete ukoliko je moguće.

Najčešće je dovoljno da napravite 2D OPT (panoramski) snimak obe vilice. On može da se zakači u mejlu. Na osnovu njega možemo da vam kažemo za početak šta treba da se radi kod vas i koliko to košta. Ukoliko imate 3D snimak možete nam poslati preko we transfera. Tu imamo još preciznije informacije.

Za većinu slučajeva potrebno je da ostanete kod nas oko pet dana. Za to vreme možemo da ugradimo implantate u obe vilice i napravimo vam fiksne privremene zube.

 

Ukoliko radovi prelaze 2500 evra obezbedićemo vam besplatan smeštaj u našim apartmanima.

 

Dolazak u Novi Sad

Kada se javite kod nas u ordinaciju možemo odmah pristupiti 3D snimanju zuba ili ćemo vas odvesti u smeštaj. Imamo komforan apartman blizu ordiancije da se odmorite i pripremite za prvi susret.

Posle snimanja sledi upoznavanje i razgovor sa doktorom. Tu će te dobiti precizne informacije u vezi vašeg slučaja. Nama je važno da dobijete odgovore na sva vaša pitanja i smireno započnemo intervenciju.

U toku narednih pet dana dolazićete nekoliko puta dok privremeni zubi ne budu postavljeni. Za to vreme doktor će vam prepisati antibiotsku terapiju.

Prepustite nama brigu u vezi ugradnje implantata, znajte da gotovo nemamo nerešive slučajeve, i budite sigurni da ćete imati lepe i funkcionalne zube.


Profesionalizam i stručnost

Dr Srđan Lolin je specijalista oralne hirurgije i nosi titulu Master in Laser Dentistry.

Jedina Straumann-Neodent sertifikovana klinika u Srbiji

Ponosni smo na činjenicu da smo prva, i za sada jedina, klinika u Srbiji sertifikovana od strane Straumann-Neodent grupacije za NeoArch (All-on-4) tehniku.

U našoj ordinaciji to je jedna od najčešćih procedura a rezultate možete pogledati na našem blogu i na You tube kanalu drlolin.

Pročitajte naše ostale blogove na temu implantologije:

 

Pitajte ordinaciju Dr Lolin

Ukoliko imate sličan problem možete nam se javiti putem Facebook-a, ili nam poslati sliku/snimak a od našeg stučnog tima dobićete savet i način kako da rešite problem.
Ukoliko imate pitanja u vezi vašeg slučaja i želite precizniji odgovor u vezi terapije i cene pošaljite nam Vaš snimak svih zuba preko online forme. Naša ordinacija se nalazi u Novom Sadu.
Možete nam se javiti na telefon 062 84 83 016 ili putem Viber-a i WhatsApp-a, a možete nam pisati i na [email protected]

Zmaj Ognjena Vuka 14

21000 Novi Sad, Srbija