Izrada zuba odmah posle ugradnje implantata je usluga koju naši pacijenti veoma traže. Zato smo posetili svetski priznatog stručnjaka profesora Žoao Karamesa iz Lisabona. U njegovom modernom institutu na šest spratova obišli smo sva odeljenja, od oralne hirurgije do protetike, koja su angažovana da bi pacijent izašao iz ordinacije za kratko vreme sa novim osmehom.

Zubi odmah po ugradnji implantata

Do sada je bio slučaj da se posle ugradnje implantata do izrade zuba čeka od tri do šest meseci. Za to vreme pacijent je išao bez zuba ili su se izrađivale proteze koje se vade iz usta. One nisu fiksirane i ne stoje dobro prilikom govora i žvakanja hrane. Zato ih pacijenti uglavnom nisu ni nosili dok su čekali nove zube. To je vrlo neprijatno i zato se često ovakva intervencije odlagala do daljneg.

S privremenim zubima žvakanje i govor skoro kao sa stalnim

Sada možemo pacijentima da ponudimo zube odmah posle ugradnje implantata, tj. za nekoliko dana. Potrebno je da budete kod nas u Novom Sadu oko pet dana. Za to vreme ugradićemo implantate u jednu ili obe vilice, uzeti otisak i napraviti privremene zube. U pitanju su fiksni zubi koji su zašrafljeni preko implantata. Prilikom govora i žvakanja hrane pacijent može da funkcioniše skoro kao sa prirodnim zubima. Tako da vrlo brzo možete da se vratite svakodnevnom životu i poslovnim obavezama, a da niko ne primeti da ste izvadili zube.

Mi smo ovlašćena ordinacija za Straumann implante

U modernim stomatološkim klinikama ova tehnika je postala standard posle ugradnje implantata. Uvek se pacijentima nude zubi odmah posle ugradnje. Za ovu vrstu intervencije na klinici u Lisabonu koju smo posetili koriste se samo marke implantata sa proverenim kvalitetom kao što su Straumann i njegova firma Neodent. To su implantati koji su posebno dizajnirani da mogu odmah da se opterete. Zadovoljstvo nam je da i mi našim pacijentima možemo da ponudimo istu vrstu implantata i istu vrstu usluge. Od predstavnika firme Straumann u Srbiji dobili smo sertifikat kao ovlašćena ordinacija za ugradnju njihovih implantata.

Klinika u kojoj radi prof Karames je poznata širom Evrope zato mnogi pacijenti dolaze ciljano u Lisabon radi izrade zuba. Ostaju pet do 10 dana i odlaze sa novim zubima. I naša ordinacija u Novom Sadu je posvećena dentalnom turizmu i funkcioniše na sličan način. Zato su nam iskustva iz Lisabona bila dragocena.

Detaljna analiza pre protetike

Jedna od važnih stvari koju smo uočili je analiza pre protetike. Prof Karames dosta vremena posvećuje tome. Još kada se izrađuju privremeni zubi dizajniraju se tako da izgledaju kao definitivni ili barem slično. Pacijent dok ih nosi tokom tri meseca može da stekne utisak kako izgledaju i funkcionišu, ali i da da svoje sugestije kada ponovo dođe u ordinaciju. Važno je da pacijent vidi kako će izgledati definitivni zubi pre nego što se izrade.

Kompjuterzovani dizajn i izrada zuba

Kompletan dizajn i izrada zuba je kompjuterizovana. Prvo se uzima otisak i pristupa digitalnom dizajnu u softveru, posle toga se u 3D printeru prave zubi od plastike. Ovi plastični zubi su preteča stalnih zuba i izgledaju po obliku i veličini isto kao stalni zubi. Oni se zašrafljuju preko implantata i pacijent može da vidi kako izgledaju. U ovoj fazi je moguće korigovati dužinu i oblik zuba, da bih pacijent bio zadovoljan njihovim izgledom. Ukoliko je nesiguran moguće je da pacijent ode iz ordinacije sa ovim plastičnim zubima prespava, savetuje se i tada da svoj pristanak za dalju izradu. Ova detaljna analiza pre izrade je bitna jer kada se stalni zubi završe nije im moguće korigovati oblik, veličinu i boju. Na taj način svaki put imamo zadovoljnog pacijenta i izbegavamo nepredviđene situacije.

Izdrada zuba od čistog cirkonijuma

U ovoj klinici u Lisabonu najčešće se zubi izrađuju od čistog cirkonijuma i to zbog estetskih razloga. Ovaj materijal ima određenu transparenciju i to mu daje prirodan izgled. Materijal estetski zadovoljava potrebe pacijenta, ali ima i drugih osobina, kao što je krtost. Kada je cela konstrukcija koja se šrafi preko implantata izrađena od cirkonijuma nema prostora za grešku tj. odstupanja, s obzirom da ako je suviše napregnuta može pući. Da bi se to izbeglo, rade se detaljne analize pre, kao i proba plastične konstrukcije. Ukoliko se utvrdi da sve leži na implantatima može se pristupiti rezanju cirkonijuma.

BioHpp umesto cirkonijumske konstrukcije

Da bismo rešili problem krtosti materijala u poslednje vreme se konstrukcija koja se šrafi preko implantata izrađuje od materijala koji se naziva BioHpp. Ovaj materijal ima veću elastičnost od cirkonijuma i gotovo da ne može da pukne. Preko njega se postavljaju zubi izrezani od cirkonijuma, svaki za sebe, kao solo krunice. Cementirane verzije mostova preko implantata, kada je u pitanju rekonstrukcija cele vilice, gotovo više da se ne rade. Isključivo se izrađuju zubi koji se zašrafljuju preko implantata i mogu da se skinu.

Naša usluga I kvalitet kao u svetskim centrima

Danas možemo i našim pacijentima koji nas posećuju u Novom Sadu ponuditi istu vrstu materijala kao i prof. Karames u njegovoj klinici u Lisabonu. Naša partnerska zubotehnička laboratorija iz Novog Sada je potpuno digitalizovana, tako da možemo da radimo važne pretprotetske analize i probu plastičnih zuba iz 3D printera pre izrade.

Obilaskom velikih evropskih klinika za implantologiju, kakva je ova u Lisabonu, podižemo nivo naših usluga i pri tome Vam garantujemo da ćete miti usluženi kao u najboljim svetskim stomatološkim centrima.

Pitajte ordinaciju Dr Lolin

Ukoliko imate sličan problem možete nam se javiti putem Facebook-a, ili nam poslati sliku/snimak a od našeg stučnog tima dobićete savet i način kako da rešite problem.
Ukoliko imate pitanja u vezi vašeg slučaja i želite precizniji odgovor u vezi terapije i cene pošaljite nam Vaš snimak svih zuba preko online forme. Naša ordinacija se nalazi u Novom Sadu.
Možete nam se javiti na telefon 062 84 83 016 ili putem Viber-a i WhatsApp-a, a možete nam pisati i na [email protected]

Podeli sa drugima:

Comment on "OBUKA U LISABONU"

 1. Ana

  Lp. Zanima me kako se rijesava problem sa privremenim zubima ako se mora ugraditi umjetna kost i sinus lift. Da li implatati mogu ici odmah u ugradenu kost? Hvala vam.

  • Dr Lolin

   Poštovanje, kada se radi sinus lift i ubacuje kost, na te implantate koji su u
   sinusu uglavnom ne mogu odmah da se postave privremeni zubi. Zato što oni
   nisu dovoljno stegnuti.
   Postoji mogućnost da se postave privremeni zubi na implante koji nisu u
   sinusu. Na pr. ako smo ugradili 6 implantata, ako su po zadnja dva u sinusu mi
   možemo napraviti zube na prednja četiri.
   Druga opcija je da se napravi totalna proteza, koja se vadi iz usta. Ukoliko
   implanti nisu dovoljno stegnuti, ne mogu da se opterete odmah.

Zmaj Ognjena Vuka 14

21000 Novi Sad, Srbija