Ugradnja implantata redovna praksa u našoj ordinaciji

Ugradnja implantata odmah nakon vađenja zuba je procedura koja se često sprovodi u našoj ordinaciji. Najveći razlog je to što pacijenti ne žele da budu bez jednog ili više zuba dok čekaju da implantat sraste sa kosti. Ukoliko ne dobiju privremene zube moraju da prave duže odsusto sa posla i socijalni život svedu na minimum.

5,0
Rated 5 out of 5
5 od 5 zvezdica (zasnovano na 28 komentara)

Ugradnja implantata odmah nakon vađenja zuba ranije nije bila moguća

Ranijih godina protokol je bio da se posle vađenja zuba sačeka da rana zaraste. Posle toga se ugrađivao implantat i obavezno čekalo četiri meseca do izrade zuba. Smatralo se da se implantat ne sme opteretiti i da će se time poremetiti njegova integracija za kost. Za to vreme pacijenti su bili bez zuba ili su nosili proteze koje se vade iz usta.

Novi zubi odmah nakon ugradnje implantata

Dizajn implantata i struktura povšine se promenila, modernizovala. Pojavili su se implantati koji se mogu odmah opteretiti. Baš takav, Neodent implantat, najčešće ugrađujemo u našoj ordinaciji. Filozofija sistema Neodent je da se na svaki ugrađeni implantat odmah postavi zub. Naravno postoje protokoli kako se to radi tj. koliko implantat mora biti stegnut u kosti.

Napravljena je digitalna sonda koja meri stabilnost implantata nakon ugrađivanja u kost.

Privremene zube odmah po ugradnji implantata možemo da ponudimo pacijentima jer koristimo kvalitetne implante marke NEODENT iz grupacije STRAUMANN. Oni su posebno dizajnirani da mogu odmah da se opterete. Vrlo brzo se vezuju za viličnu kost sa velikim procentom uspeha. O njima smo učili od najboljih brazilskih stručnjaka i uverili se u to posle u našoj ordinaciji.

Za kompletan postupak neophodan je i 3D rentgen, koji nam tačno pokazuje gustinu i masu kosti. Ukoliko se pokaže da je implantat stabilan, možemo preko njega postaviti zub i uz pravilno održavanje higijene imamo visok procenat uspeha.

Ugradnja implantata odmah nakon vađenja zuba – primer iz prakse

Predstavićemo Vam primer mladića koji je doživeo traumu. Izbijena mu je prednja leva gornja jedinica i polomljena leva gornja dvojka.

Odmah posle traume javio se stomatologu. Za levu jedinicu nije bilo spasa, bila je već napolju. Ostali prednji zubi su se klimali. Preko njih je postavljena šina, metalna žica, koja služi da imobiliše zube da se učvrste. Pacijent je nosio šinu skoro dva meseca. Posle toga se javio nama. Prilikom pregleda uočili smo da je leva dvojka i dalje pokretna i osetljiva na dodir. Desna jedinica je bila čvrsta, ali nije reagovala na test vitaliteta (živac u zubu je bio mrtav).

To je česta pojava kada odgovarajuća sila deluje na prednji zub. U samom vrhu korena živac se prekine. Tada zubni živac prelazi u nekrozu i gangrenu i bakterije se razmnožavaju u zubu i oko vrha korena. Dobro je što je zub bio čvrst. Otvorili smo ga, izvadili zubni živac i napunili kanal korena. Negativna strana je to što tada zub može za nijansu da promeni boju. Mada i to može da se reši izbeljivanjem.

Implantat odmah nakon vađenja stalnog i postavljanje privremenog veštačkog zuba

Na 3D snimku smo uočili da je koren leve dvojke polomljen i da je kost na mestu jedinice normalno zarasla. Posle kliničkog pregleda i analize 3D snimka predložili smo pacijentu ugradnju implantata odmah nakon vađenja zuba.
Isto tako isplanirali smo da napravimo privremene zube na implantatima u roku od dan ili dva.

Kod izrade privremenih zuba uvek je potrebno ograditi se. To pacijentu ne možemo garantovati 100% unapred. Donekle može da se vidi na 3D snimku da li ćemo uspeti. Tek kad ugradimo i izmerimo stabilnost implantata znamo zasigurno da li možemo da napravimo privremene zube.

Pažljivo vađenje zuba bez velike traumatizacije tkiva

Sve počinje vađenjem zuba. Ukoliko vađenje bude nežno bez velikog defekta i traumatizacije tkiva možemo da nastavimo sa ugradnjom implantata. Potrebno je što nežnije iskidati sitna vlakna koja drže koren zuba u viličnoj kosti.

Vađenje zuba može biti jednostavno. Najčešće kod jednokorenih zuba sa očuvanom krunicom, kada imamo za šta da fiksiramo klješta. Tada jednostavnim pokretima napred nazad i rotacijom odvajamo koren od kosti i pazimo da se koren zuba ne zalomi ili da se ne odvoji parče kosti.

Komplikovano vađenje zuba je rezervisano za višekorene zube, naročito kada je krunica razorena. Tada ne možemo klješta dobro da fiksiramo. Moramo da presečemo zub na pola i da koristimo odgovarajuće poluge.

Operativnim vađenjem podižemo zubno meso, oslobađamo okolnu kost i vadimo zub.

Ugradnja implantata odmah nakon vađenja zuba i operativno vađenje zuba

Prilikom ugradnje implantata odmah nakon vađenja zuba vršimo operativno vađenje. Jedino tako imamo minimalnu traumatizaciju tkiva. Poenta je da kost ostane sačuvana, da imamo dovoljno koštanog tkiva da fiksiramo implantat.

Zato pacijentima koji imaju preostale zube i žele da ugrade implantate savetujemo da vađenje ne rade kod svog stomatologa. Već mi u ordinaciji tokom operacije u jednoj poseti vadimo zube i odmah ugrađujemo implantate. Time maksimalno čuvamo kost, a pacijent prolazi kroz samo jednu intervenciju.

Kod našeg pacijenta prilikom vađenja dvojke odvojio se gornji deo korena, a donji je ostao u kosti.

Da smo otklonili veliki deo kosti koren bi bilo lako izvaditi, alibismo imali veliki defect, implantat ne bismo mogli dovoljno da stegnemo, a samim tim ni da napravimo privremene zube.

Pacijent je u tridesetim godinama i očekivao je privremene zube sa dobrim estetskim rezultatom. Posle podizanja mekog tkiva vađenje smo nastavili jako tankim i oštrim polugama. Kako je koren sitan potreban je snažan hirurški reflektor sa led osvetljenjem. Posle izvesnog vremena uspeli smo da izvučemo ostatak korena i nastavimo ugradnju implantata.

Za dobru estetiku prednjih zuba presudan položaj implantata

Kod ugradnje implantata odmah nakon vađenja zuba u estetskoj zoni, tj. u prednjem delu vilice, od velikog značaja je položaj koji će zauzeti postavljeni implant.

Treba paziti da se ne ugradi u iskrivljenom položaju prema napred, kako stoji greben kosti, jer može imati loše estetske posledice. Može se desiti da prednji deo metalnog nastavka koji ide na implantat viri iz zubnog mesa i ne može se prekriti krunicom. S obzirom da je u pitanju prednji zub jedinica ili dvojka veoma je upadljivo. Ukoliko želimo šrafljenu verziju, glava šrafa izlazi na prednjoj površini zuba, što je opet estetski neprihvatljivo. Pacijenti nisu zadovoljni. Problem ne može da se reši jednostavno jer ugao implantata više ne može da se promeni.

Ugradnja implantata odmah nakon vađenja zuba na mestu jedinice i dvojke

Kod našeg pacijenta uradili smo ugradnju implantata odmah nakon vađenja zuba na mestu jedinice i dvojke. S obzirom da je rana od jedinice skoro zarasla, jer je zub napolju već dva meseca, ugradnja nije komplikovana. Postavljanje implantata na mesto gde je bila dvojka je nešto zahtevnije, jer je zub bio izbačen prema napred. Važno je da se implantat uvuče prema unutra i zauzme pravilan položaj. Takođe, treba obratiti pažnju na koren susednog zuba, da ga ne dodirne vrh implantata. Posle ugradnje merimo silu zatezanja implantata.

Neodent implantati dozvoljavaju jače zatezanje nego što je slučaj sa drugim markama zbog svog dizajna. Zato preko njih uglavnom uvek možemo da postavimo zube posle dan ili dva. Retko se pojavi pacijent sa bolovima posle ugradnje. Uglavnom na dan ugradnje popiju tabletu protiv bolova, sutradan već ne uzimaju ništa. To je bio slučaj i sa našim pacijentom.

Kada smo se uverili da je položaj dobar, preko implantata smo postavili nastavke, tzv. abatmente za šrafljenu verziju. To se radi odmah posle ugradnje u toku intervencije i reč je o tehnici “one abatment one time”. Kada se jednom postavi nastavak se više ne skida. Ostaje da viri malo iznad zubnog mesa. Nema potrebe više da se otvara implantat, daje anestezija, reže meko tkivo i sl. Gotovo je sa operacijama. Prelazi se na protetsku fazu.

Ugradnja implantata odmah nakon vađenja zuba i otisak za privremene zube

Odmah posle operacije se uzima otisak i određuje boja zuba. Zubi mogu biti gotovi za dan ili dva, kao u ovom slučaju. U pitanju je šrafljena verzija. Zubi su fiksirani preko šrafića, a ne cementirani, pa mogu lako da se skinu. Isto radimo i sa stalnim zubima.

Za estetski rezultat značajan je izgled i zubnog mesa oko implantata i zuba. Ukoliko je implantat pod dobrim uglom i dovoljno duboko postavljen moći ćemo da formiramo zubne papile oko implantata, kao što su oko prirodnog zuba. Ukoliko nema zubnih papila okolo zuba, vide se crna polja između, što ostavlja loš estetski efekat, a između prolaze vazduh i voda.

Pomoću plastičnog privremenog zuba možemo da oblikujemo zubno meso oko implantata tj. formiramo izlazni profil okolo. Naročito u fazi odmah posle ugradnje kada tkivo okolo još nije zaraslo. Kada uspemo da dobijemo oblik kao oko prirodnog zuba sa papilama između, teško je primetiti razliku između prirodnog zuba i keramičkog koji je zašrafljen na implantatu.

Ugradnja implantata odmah nakon vađenja zuba i postavljanje privremenih zuba

Kada nas pacijenti pitaju da li je moguće ugraditi implant odmah posle vađenja zuba mi odgovaramo da jeste i ukoliko rentgen pokaže da ima dovoljno kosti to je i preporučljivo. Ne samo da može da se ugradi odmah, nego pacijent može da dobije i privremeni zub. Taj zub mora biti izrađen po posebnim pravilima.

Sila koja deluje po aksijalnoj osovini tj. po sredini zuba je pozitivna i ne može mu naštetiti. Ono šta može da ugrozi implantat su bočne sile tj. pritisak na zub sa strane. Ovo se odnosi samo na period zarastanja, prva tri meseca.
Tako da se privremeni zub dizajnira bez špicastih kvržica i malo van kontakta sa suprotnim zubom.

U našoj ordinaciji koristimo implant sistem Neodent, obučavali smo se u Brazilu, zemlji gde se verovatno ugradi najveći broj implantata. Usvojili smo njihove protokole rada, tako da je vađenje zuba i ugradnja implantata tokom jedne posete postala rutinska procedura kod nas. Fiksne privremene zube na implantatima standardno izrađujemo za pet dana. Pacijente koji dolaze kod nas smeštamo u naše apartmane u blizini ordinacije i za kratko vreme obavljamo celokupnu proceduru.

Celokupan cenovnik, od snimanja i vađenja zuba, ugradnje implantata, pa do postavljanja privremenih, a potom i stalnih zuba, možete videti na našem sajtu.


Pitajte ordtinaciju Dr Lolin

Ukoliko imate sličan problem možete nam se javiti putem Facebook-a, ili nam poslati sliku/snimak a od našeg stučnog tima dobićete savet i način kako da rešite problem.
Ukoliko imate pitanja u vezi vašeg slučaja i želite precizniji odgovor u vezi terapije i cene pošaljite nam Vaš snimak svih zuba preko online forme. Naša ordinacija se nalazi u Novom Sadu.
Možete nam se javiti na telefon 062 84 83 016 ili putem Viber-a i WhatsApp-a, a možete nam pisati i na [email protected]

Zmaj Ognjena Vuka 14

21000 Novi Sad, Srbija