Zubni implanti održavanje je tema o kojoj često pričamo u našoj ordinaciji. Broj ugrađenih zubnih implantata se povećava iz godine u godinu. To je zato što oni predstavljaju najbolju zamenu za izgubljene zube. Pacijent dobija osećaj žvakanja hrane i govora kao sa prirodnim zubima.

Održavanje i čišćenje implantata je ključ da se produži njihov životni vek i funkcionalnost. Ukoliko se održavanje zanemari može doći do reakcije koja se naziva periimplantitis. To je zapaljensko stanje koje dovodi do promena u mekom i koštanom tkivu oko implantata. Zato se redovnim čišćenjem i održavanjem smanjuje rizik od nastanka periimplantitisa i zubi koji su postavljeni preko implantata mogu trajati dugi niz godina.

Dajemo Vam nekoliko saveta kako da održavate higijenu oko zubnih implantata u zavisnosti od broja ugrađenih implantata i protetskog rada preko njih.

5,0
Rated 5 out of 5
5 od 5 zvezdica (zasnovano na 20 komentara)

Higijena kod pojedinačnog zubnog implantata

1. Koristite soft ili ultra soft četkicu za zube

Upotrebom mekanih četkica, tj. sa mekanim vlaknima, mala je verovatnoća da će te povrediti zubno meso oko implantata, dok je efikasnost skoro ista kao sa medium četkicama. Medium četkice lako mogu izazvati povredu i krvarenje oko implantata i dovesti do povlačenja zubnog mesa. Tada je odbrana implantata umanjena.

Električne četkice su se pokazale efikasnije od manuelnih jer efikasnije otklanjaju ostatke hrane i bakterije zbog broja obrtaja, tj. imaju veći broj prelaza preko zuba.

Bez obzira da li će te odabrati manuelnu ili električnu obratite pažnju da imaju mekana, soft, vlakna.

2. Perite zube bar dva puta dnevno

Kada operete zube ujutru eliminišete jutarnjih dah i uklanjate bakterije iz usta i sa jezika koje su se tu stvorile preko noći. Kada uveče operete zube uklanjate ostatke hrane koju su zapali između zuba, koje ne možete ni da osetitte. Tako smanjujete mogućnost nastanka mekih naslaga i kamenca oko zuba. Našim pacijentima preporučujemo da, ako su u prilici, operu zube posle svakog jela.

3. Koristite vodeni tuš - Waterpick

Oralni irigator kako se stručno zove ili waterpick i waterjet izbacuje mlaz vode i na taj način efikasno otklanja ostatke hrane sa svih površina zuba. Značajan je jer može da ispere zubni džep dubine i do 6 milimetara. To je posebno bitno za ljude koji imaju parodontalnu bolest na zubima. Postoje razne vrste ovih aparata na tržištu. Neki od njih imaju gumene nastavke za masažu desni i bolje uklanjanje hrane.

Najboje je da snagu ispiranja na aparatu držite na minimumu jer je dovoljna, a nema rizika od iritacije desni. Uvek prvo koristite ovaj aparat pa onda operite zube pastom i četkicom da bi flour iz paste ostao na površini zubne gleđi duže vreme.

4. Koristite konac za zube i zubne mostove

Konac za zubne mostove je dizajniran da mehanički čisti i oko implantata. Ima dva tvrđa najlonska kraja i sredinu koja je upredena iz više sitnih konaca, koja nežno čisti nastavak na implantatu i vrat porcelanske krune. Krut deo konca omogućava da provučete konac ispod mosta tj. između mosta i zubnog mesa, vratite ga nazad i uhvatite sa dve ruke. Naslonite sredinu oko implantata i pomerate konac napred nazad. Savet je da upotrebite konac dok imate penu od zubne paste u ustima, tako će te flouride i druge sastojke paste više potisnuti u džep oko implantata i izršiti dezinfekciju.

5. Koristite neabrazivne zube paste

Implanti je najbolje da se peru zubnim pastama bez sode bikarbone i bez agenasa za uklanjanje mrlja, jer one mogu delovati loše na površinu implantata. Uzmite zubne paste koje su namenjenje posebno za zubne implantate.

6. Četkajte posebno oko i ispod krunice na implantatu

To su mesta gde se najviše razmnožavaju bakterije, lakše im je pristupiti sa anguliranim, kosim, četkicama i sa tankim interdentalnim četkicama sa malim glavama. Ovo je posebno bitno kod implantata u bočnim delovima vilice gde je pristup otežan, a higijena važna jer se tu hrana više zadržava.

Kako održavati All on 4 protetski rad

Uputstva za održavanje all on 4 zubnih implantata su slična kao kod pojedinačnog implantata i krunice uz nekoliko specifičnosti. Ovde postoji rizik da komadići hrane ostanu između mosta i zubnog mesa i da se ne mogu ukloniti jednostavnim ispiranjem usta. To najviše zavisi od toga kakav je oblik mosta koji dodiruje zubno meso. Ukoliko je površina dobro ispolirana i konkavna, hrana se neće zadržavati i higijena je laka. Ako se hrana stalno zadržava treba da se javite stomatologu, koji će korigovati površinu koja dodiruje zubno meso.

Dodatna uputstva za održavanje all on 4 zubnih implantata

1. Sledite uputstva napisana gore za pojedinačan implantat. Obavezna je upotreba mekanih četkica. Potrebno je više četkati oko implantata. Koristite oralni irigator tj. vodeni tuš pre pranja zuba. To ponavljajte bar dva puta dnevno. Konac za zubne mostove provucite ispod rada, držite ga sa dve ruke i pređite preko cele površine mosta. Tako ćete ukloniti sve ostatke hrane koji mogu biti zarobljeni ispod mosta. Super Floss (Oral B) često preporučujemo dobro odrađuje posao.

2. Koristite gumene nastavke na vodenom tušu bar jednom dnevno. Oni služe za uklanjanje ostataka hrane. Aparat mora biti podešen na najmanju snagu, jer jak mlaz može odvojiti zubno meso od implantata. Povremeno u vodu možete ubaciti rastvor za ispiranje usta.

3. Kompanija TePe ima odličnu liniju proizvoda za čišćenje oko implantata. Postoje četkice za zube raznih veličina i oblika i interdentalne četkice specijalno namenje za implante.

4. Koristite sulkusnu četkicu. Glava sulkusne četkice je za dve trećine manja od redovne. Njom je lakše prići mestu kontakta implantata, zubnog mesa i protetskog rada. Mnogi naši pacijenti prijavljuju da im je jednostavnije da održavaju higijenu ovom četkicom.

Higijena proteza koje se kopčaju preko implantata

Kada je reč o mobilnim protezama koje se vade iz usta u našoj ordinaciji najčešće ugrađujemo četiri implantata i preko njih postavljamo šinastu konstrukciju koja viri iznad zubnog mesa. Preko te šine se kopča proteza, ona omogućava da proteza bude jako stabilna i čvrsta. U protezi se nalaze specijalne kopče koje mogu da se menjaju. Ovakva proteza ima metalno ojačanje i nema tzv. plastično nepce, već je ono napravljeno od veoma tankog metala.

1. Perite protezu svaki dan

Koristite specijalno dizajnirane četkice za totalne proteze. One se ne koriste u ustima već na protezi kada je izvadite iz usta. Obično se sastoje iz dva dela tj. imaju dve površine sa vlaknima na dva kraja. Na jednom su mekana vlakna kojim se čiste veći ispolirani delovi kao što je nepce, dok se na drugom kraju nalaze kruća vlakna nareckana na vrhu. Ona se koriste za delove kojima je teže prići, na primer mesta između zuba.

Veoma je važno da svaki dan izribate svoju protezu, jer ćete ukloniti bakterije koje se na njoj nakupljaju tokom dana.
Nemojte koristiti običnu pastu za zube. Postoje specijalno dizajnirane paste za ovu upotrebnu. Ponekad jednostavno možete uzeti deterdžent za pranje sudova i njime dobro izribati protezu, a potom detaljno isprati.

Isto tako šinastu konstrukciju koja se nalazi u ustima morate prati četkicama za zube (najbolje soft, tj. mekim četkicama), najmanje dva puta dnevno. Posebno obratite pažnju na delove oko implantata. Zubno meso oko šine mora biti svetlo ružičasto, bez krvarenja prilikom pranja.

2. Svaki noć držite protezu u rastvoru

Izvadite protezu iz usta svake noći i potopite je u rastvor namenjen za ovu upotrebu. Na ovaj način će zubne proteze biti posebno čiste i sveže, a kamenac će se manje hvatati na površinu.

3. Protezu uvek dobro isperite vodom

Pre nego što je vratite u usta neophodno je da protezu dobro isperete vodom. Tako ćete sprečiti da komadiće hrane ostanu između proteze i zubnog mesa. Zaglavljena hrana dovodi do upale i crvenila zubnog mesa.

Često pregledajte protezu sa obe strane. Obratite pažnju na pukotine i na kopče koje se nalaze u protezi. Posle izvesnog vremena može doći do njihovog oštećenje i otpadanja.

Nikada nemojte na silu, zagrizom, pokušavati da zakopčate protezu. Uvek to radite rukama. Ukoliko je proteza labava, javite se stomatologu radi zamene kopči. Normalno je da kopče vremenom popuste.

DODATNI SAVETI ZA DUŽI VEK ZUBNIH IMPLANTATA - Zubni implanti održavanje

Vaše implantate i krunice preko njih ne može zahvatiti karijes kao na prirodnom zubu, ali oni imaju druge neprijatelje koji im mogu skratiti životni vek. Najveći su bakterijske infekcije koje napadaju zubno meso i kost oko implantata. Zato je važno detaljno i redovno čistiti krunice oko implantata.

  • Posetite vašeg stomatologa bar jednom godišnje radi pregleda i čišćenja. Ukoliko on predloži napravite rtg snimak da se vidi stanje kosti oko implantata, jer je to jedini način.
  • Izbegavajte abrazivne paste sa sodom bikarbonom, mogu oštetiti metalne i akrilatne delove.
  • Ukoliko ste primetili da škripite noću zubima javite se vašem stomatologu. Ono je štetno i za prirodne zube, a posebno za implantate. Stvara se veliki pritisak i bočne sile deluju na protetski rad i implante. Može doći do loma zubnog mosta i rasklaćenja implantata.

Održavanje higijene odmah posle ugradnje implantata

Posle ugradnje implantata dobićete antibiotsku terapiju i lekove protiv bolova. Antibiotici se piju sedam dana, a lekovi protiv bolova prema potrebi, obično jedan dan. Nemojte uzimati Aspirin ili Andol jer oni mogu pojačati krvarenje. Otok je normalna pojava, drugi dan je najveći, posle spada. Odmah posle intervencije treba hladiti spolja. Ne direktno led na kožu, već umotan, ili koristiti posebne gelove za hlađenje koji se kupuju u apotekama. Pola sata se pravi pauza, pa se hladi 15 minuta.

  • Nema potrebe da koristite rastvore za dezinfekciju usta prvih nekoliko dana. Usta se mogu ispirati i hladnim čajem od žalfije ili kamilice
  • Ukoliko je ostalo zuba u vilici možete ih oprati mekanom četkicom
  • Hrana treba da bude hladna, tečna ili kašasta
  • Rana u ustima se može čistiti gazom natopljenom čajem od kamilice

Rane u ustima brzo zarastaju. Ukoliko nema hroničnih bolesti i ako se pridržavate ovih uputstava za sedam dana se skidaju konci, ivice rane se spajaju, a otok je prošao.

Kada se radi “immediate loading”, odnosno kada se privremeni zubi odmah posle ugradnje postavljaju na implantate, treba posebno obratiti pažnju na pranje zuba i oralnu higijenu. Prva tri meseca je period integracije implantata i ne sme se dozvoliti da komadi hrane ostaju ispod zubnog mosta.

Ako se pridržavate gore navedenih koraka neće biti problema bez obzira što su zubi postavljeni odmah posle ugradnje. To je savremeni pristup u implantologiji i primenjuje se u najmodernijim klinikama.


Pitajte ordtinaciju Dr Lolin

Ukoliko imate sličan problem možete nam se javiti putem Facebook-a, ili nam poslati sliku/snimak a od našeg stučnog tima dobićete savet i način kako da rešite problem.
Ukoliko imate pitanja u vezi vašeg slučaja i želite precizniji odgovor u vezi terapije i cene pošaljite nam Vaš snimak svih zuba preko online forme. Naša ordinacija se nalazi u Novom Sadu.
Možete nam se javiti na telefon 062 84 83 016 ili putem Viber-a i WhatsApp-a, a možete nam pisati i na [email protected]

Zmaj Ognjena Vuka 14

21000 Novi Sad, Srbija