Rekonstrukcija zuba all on 4 Primer

Zubni implanti iskustva tema je koja veoma zanima potencijalne pacijente kada razmišljaju o rekonstrukciji svog osmeha. Zato se trudimo da na našim stanicama na Fejsbuku i Instagramu predstavimo što više onih koji su već bili kod nas i ugradnjom implantata se zauvek rešili bezube vilice.

Nakon što smo predstavili pacijenta kome smo napravili nove zube All-on-4 tehnikom stiglo nam je mnogo pitanja u vezi sa tim. Zbog toga vam do detalja opisujemo njegov slučaj.

4,9
Rated 4.9 out of 5
4.9 od 5 zvezdica (zasnovano na 15 komentara)

Preporuke na društvenim mrežama za pozitivna zubni implati iskustva

Pacijent je na internetu pretraživao zubni implanti iskustva, što ga je dovelo do nas. Kontaktirao nas je preko društvenih mreža i ubrzo smo mu zakazali pregled. Iako relativno mlad čovek, zube u gornjoj i donjoj vilici je izgubio rano, usled paradontopatije. Vilična kost se povlačila i zubi su se jedan po jedan rasklimali. U mnogim ordinacijama je čuo da su totalne proteze jedino rešenje, te se za njih i odlučio nakon što je povadio preostale zube. Nekoliko godina je na te proteze pokušavao da se navikne. Donja je bila nestabilna prilikom žvakanja. Želeo je da se otarasi proteza i dobije zube koji se ne vade iz usta.

Zubni implanti rekonstrukcija zuba all on 4 iskustvo
Zubni implanti rekonstrukcija zuba all on 4 iskustvo

Zubni implanti iskustva – prvo 3D snimak, potom ugradnja implantata

Stomatološka praksa pokazuje da je za pozitivna zubni implanti iskustva neophodno prvo uraditi rentgenski snimak. Zato smo u našoj ordinaciji odmah napravili 3D snimak. Uočili smo da se kost otopila i da situacija nije laka.

Postoje mišljenja da je rizično ugrađivati implantate kod pacijenata koji su imali parodontopatiju. Najveći broj zuba se izvadi zbog ove bolesti. Ipak, ukoliko pacijent želi da se otarasi mobilnih proteza, implanti su jedina alternativa. Prema najnovijim istraživanjima, kada se svi parodontopatični zubi izvade bakterije koje uzrokuju parodontopatiju nestaju. Zato je veoma važno ne ugrađivati implantate ako u ustima postoje zubi pod infekcijom. Ukoliko takvih zuba nema, implantati se bez problema mogu ugrađivati. To je bio slučaj kod našeg pacijenta.

Analizom 3D snimka uočili smo da je kost vrlo tanka, naročito u gornjoj vilici. Da smo ugrađivali šest implantata morali bismo raditi i sinus lift, odnosno ubacivati veštačku kost. Takva intervencija je komplikovanija i znatno skuplja. Zato smo se odlučili za all on 4 proceduru. Ona podrazumeva da se dugački implanti, koji se ugrađuju u zadnji deo gornje vilice, postavljaju pod uglom, da kraj implantata bude što više pozadi na mestu petice. Na taj način, i sa četiri ugrađena implantata, pacijentu možemo postaviti 12 zuba.

U jednoj poseti su ugrađena četiri implantata u gornju, a za nekoliko dana i četiri implantata u donju vilicu.

U većini slučajeva, kada su implanti dovoljno stegnuti, u roku od pet dana postavljamo privremene zube preko njih. Pacijent najmanje toliko mora da boravi u Novom Sadu.

Naš pacijent je već neko vreme nosio totalne proteze, pa je, umesto privremenih zuba, odlučio da ih nosi i naredna četiri meseca, do postavljanja stalnih zuba. Implantati su ostali prekriveni zubnim mesom, nisu se videli, te je pacijent za svega sedam do deset dana nastavio da nosi svoje totalne proteze.

Otkrivanje implantata posle četiri meseca

Zubni implanti iskustva pokazuju da pacijenti koji se odluče za nose svoje moblne proteze nakon četiri meseca dolaze na otvaranje implantata. Tako je bilo i s ovim pacijentom. Napravili smo smu male rezove na zubnom mesu i pošto smo se uverili da su se svi implanti integrisali za kost postavili smo nastavke za zarastanje. Tada još nije uzet otisak za stalne zube. Važno je da se zubno meso lepo oblikuje oko implantata.

Bolje je sačekati desetak dana da zubno meso zaraste nego odmah uzimati otisak. U slučaju kada pacijent četiri meseca nosi fiksne privremene zube implanti su otkriveni, pa otisak za stalne zube može da se uzme odmah posle skidanja privremenih. Dok se prave stalni zubi, pacijentu vraćamo privremene.

Kako je naš pacijent nosio totalne proteze sa uzimanjem otisaka smo morali da sačekamo.

Stalni zubi na implantatima

Na četiri implantata moguće je bez problema postaviti most od više zuba izrađenih od lakog materijala, govore nam zubni implanti iskustva. Najčešće su to zubi od cirkonijuma na BioHpp podlozi. Moguće je uraditi i metalokeramički most, ali metal koji čini jezgro mosta mora biti izrađen u laserskom 3D printeru, a ne klasičnim izlivanjem.

Našem pacijentu smo izradili metalokeramički most. Laserskim 3D printanjem metal je šupalj unutra i tanak spolja, čime mu je značajno smanjena težina. Ova vrsta rada bila je moguća i zbog toga što su postavljeni implantati u gornjoj vilici bili dosta dugački i široki. Kod kratkih i uskih implantata, zbog težine metalokeramike, to ne bi bilo moguće.

Pacijenti nam često donesu slike svojih nekadašnjih prirodnih zuba, čiji izgled možemo da imitiramo. Na 3D printeru tehničar napravi zube od plastike oblika kakvog bi trebalo da izgledaju defintivni zubi od keramike. Te zube postavljamo u usta da bismo unapred videli kakav će biti konačan rezultat. Ukoliko nam se odmah svidi, model šaljemo u tehniku i sledeće je proba metala. Ukoliko nam se ne svidi, plastiku možemo da korigujemo na licu mesta dokle kod ne budemo 100% zadovoljni. Tako idemo u pravom smeru i znamo da će pacijentu iskustva sa zubnim implantima u velikoj meri biti pozitivna.

To smo uradili i kod našeg pacijenta. Taj deo je veoma bitan i ne sme se preskakati. Jednom kada se metal napravi na printeru i keramika postavi na njega moguće su samo male korekcije izgleda zuba. Posle svih proba postavili smo mu metalokeramički most u usta preko četiri implantata u gonju i donju vilicu. To je tkz. hibridni rad jer uključuje i crvenu keramiku oko zuba.

Rekonstrukcija zuba all on 4 iskustvo prikaz zuba frontalno
Rekonstrukcija zuba all on 4 iksustvo

Crvena keramika za bolju estetiku

Kada vide crvenu keramiku oko zuba jedno od čestih pitanja naših pacijenata i pratilaca je da li će tu zapadati hrana i kako će sve estetski izgledati.

Crvena keramika se postavlja da zubi od bele keramike ne budu previše dugački. Vilična kost se otopi kada se zubi izvade. Da lice ne bi dobilo starački izgled vilice moramo razdvojiti određenom dužinom zuba.

Tehničar pravi zube normalne dužine, a ostatak prostora popunjava crvenom keramikom. Nikada nam nijedan pacijent nije rekao da je neko primetio razliku prilikom govora i osmeha. Ona izgleda kao zubno meso i ne može se primetiti razlika. Zato nema razloga za brigu.

Zapadanje hrane nema veze sa crvenom keramikom. Hrana može zapadati ako dizajn mosta nije dobar sa crvenim keramičkim delom ili bez njega.

Ukoliko je površina koja dodiruje zubno meso konkavna i dobro ispolirana hrana se neće zadržavati. Ukoliko se ipak zadrži može lako da se očisti. Pacijent može da provuče zubni konac ili četkicom korektno održava zubnu higijenu.

Zubni implanti iskustva - najbolje je fiksiranje šrafljenjem

U našoj ordinaciji veoma retko fiksiramo zube cementom. U skoro svim slučajevima izrađujemo šrafljenu verziju zuba. Pacijent takve zube ne može sam da skine, ali mi u ordinaciji možemo lako. To nam daje sigurnost ako bude potrebna reparacija.

Kompletna izrada stalnih zuba preko implantata u obe vilice kod našeg pacijenta trajala je 15 dana. Pogledajte rezultat, njegov novi osmeh. Keramika je nanošena u slojevima i zubi imaju transparentnost kod sečivnih ivica. Kada smo fotografije ovog rada postavili na društvene mreže, pacijent se sam javio i prokomentarisao svoja zubni implanti iskustva, kojim je prezadovoljan.

Rekonstrukcija zuba all on 4 Primer

Poštovanje terapije od ključe važnosti

Iako zubni implanti iskustva ne mogu biti 100% pozitivna, i u velikoj meri zavise od samog pacijenta i toga na koji način poštuje propisanu terapiju ili održava implantate po uputstvima stomatologa, garantujemo da ćete kod nas dobiti implantate vrhunskog kvaliteta, koje će ugraditi iskusni implantolog.

Kompletan cenovnik takođe možete videti na našem sajtu. Za preciznu cenu konkretno u vašem slučaju najbolje je da nas kontaktirate. Dostupni smo putem online forme, poziva na telefon 021 6 571 813, 062 84 83 016, ili putem Viber-a i WhatsApp-a.


Pitajte ordinaciju Dr Lolin

Ukoliko imate sličan problem možete nam se javiti putem Facebook-a, ili nam poslati sliku/snimak, a od našeg stučnog tima dobićete savet i način kako da rešite problem.
Ukoliko imate pitanja u vezi vašeg slučaja i želite precizniji odgovor u vezi terapije i cene pošaljite nam Vaš snimak svih zuba preko online forme. Naša ordinacija se nalazi u Novom Sadu.
Možete nam se javiti na telefon 062 84 83 016 ili putem Viber-a i WhatsApp-a, a možete nam pisati i na [email protected]

Zmaj Ognjena Vuka 14

21000 Novi Sad, Srbija