Zubni implanti i keramičke krunice

Terapiju nakon ugradnje zubnog implantata sprovodi pacijent po upustvima stomatologa, što značajno utiče na uspeh intervencije.

Zubni implanti je hirurška intervencija tokom koje se vrši sečenje zubnog mesa i preparacija vilične kosti. Posle ugradnje implantata postavljaju se šavovi. Oni se skidaju za sedam dana ili sami otpadaju ukoliko su resorptivni.U nekim slučajevima tokom iste intervencije vadi se zub, jedan ili više i ugrađuju implantati. To produžava vreme i komplikuje intervenciju. Tada su postoperativni simptomi više izraženi i važno je da se pacijent pridržava datih uputstava.

U većini slučajeva u našoj ordinaciji posle ugradnje implantata odmah izrađujemo privremene zube na implantatima, tj. uzimamo otisak. I za pet dana fiksni zubi se šrafe preko implantata. Sve zajedno to je komplikovana procedura i da bi bila uspešna pacijent mora da se pridržava uputstava.

Zubni implanti i krvarenja kao normalna pojava

Odmah nakon ugradnje implantata javlja se krvarenje. Da biste ga zaustavili potrebno je da solidno zagrizete gazu koja je postavljena preko hirurškog polja. Sat vremena neka ostane u ustima na mestu. Posle tog možete je izvaditi. Ako krvari i dalje uzmite novu gazu, blago je natopite vodom i ponovo zagrizite. Držite tako još pola sata.

Pljuvačka i sukrvica se pojačano luče, što je takođe normalno. Nemojte stalno ispirati usta, niti izbacivati van pljuvačku, možete je slobodno progutati. Važno je da ne ispirate usta tokom celog dana. Ukoliko agresivno ispirate usta uklonićete koagulum koji se stvara na rani i krvarenje će trajati duže.

Često nam pacijenti prijave da su noć posle intervencije imali mnogo sukrvice iz usta i na jastuku. To je normalno. Sveža krv na usta je nešto drugo. I ako je to konstantno treba da se javite stomatologu.

Kada je rađena Sinus lift procedura krvarenje se može pojaviti kroz nos. Obično isti dan ili sutra dan. Nema razloga za paniku. Ni slučajno nemojte duvati na nos da bih bolje očistili sekret, samo pasivno obrišite gazom. Tako uradite nekoliko puta. Spavajte u uspravnom položaju.

Oralna higijena je od ključne važnosti

Zubni implantati nakon ugradnje zahtevaju da nastavite da perete zube. Nikako ne treba prekidati sa pranjem zuba jer će meke naslage početi brže da se stvaraju i tada se bakterije razmnožavaju, a to nije dobro za ranu. Usta moraju biti čista.

Koristite samo soft ili ultra soft četkicu, nikako medium. Vrsta zubne paste nije od velikog značaja u ovom trenutku.

Sutra dan možete isprati usta slanom vodom. Dovoljno je da jednu kafenu kašiku soli rastvorite u većoj čaši vode i isperete usta.

Vožnja kola nakon intervencije se ne preporučuje

Implantati se ugrađuju u lokalnoj anesteziji koja je sasvim dovoljna da se ne oseti bol. Pacijente nikada ne uspavljujemo, ali ipak, ako je moguće povedite nekog sa sobom.

Pre intervencije pacijentima obično damo sedative da se opuste. Iskustva su pokazala da im je tako mnogo komfornije.

Veliki broj pacijenata koji nisu iz Novog Sada smešteni su u našim apartmanima, koji se nalaze na pet minuta hoda od ordinacije. Oni ne koriste ni taksi i pratnja im generalno nije potrebna. Ipak, one koji su daleko smešteni ne savetujemo da sami kreću na put posle intervencije. Ukoliko su blizu praktično mogu voziti auto, ali bolje je ako imaju pratnju ili se kući vrate taksijem.

Hladna kašasta hrana obavezna nekoliko dana

Kada uklonite gazu iz usta možete piti vodu i uzimati hranu. Ukoliko su usne i jezik utrnuli najbolje da pre jela sačekate da utrnulost prođe. Kada uzimate tečnost ona mora biti hladna, bez ispiranja usta, ali nemojte koristiti slamku.

Tečno kašasta hladna ishrana je obavezna narednih nekoliko dana. Nemojte preskakati obroke, važno je da se solidno hranite zbog antibiotika i dobrog zarastanja. Izbegavajte hranu kao što je pirinač, kukuruz, lešnici, koja može lako upasti u ranu. Mada nemojte preterano brinuti, najbitnije je da hrana koju jedete nije čvrsta.

Rane u ustima veoma bro prolaze. Odbrana organizma je na visokom nivou i ako je organizam zdrav ivice se brzo spajaju i rana zarasta bez problema.

Zubni implanti i bol

Zubni implanti se ugrađuju u lokalnoj anesteziji, tako da ona nakon intervencije i dalje deluje, pa pacijent ne oseća bol. Kada ode kući i anestezija počne da popušta počinje da se javlja blaga bol sa tendencijom rasta. Intenzitet bola zavisi od toga koliko se zuba vadilo, implantata ugrađivalo i koliko je dugo trajala intervencija.

Kod dužih intervencija pacijenti uzimaju tablete protiv bolova (analgetike). Najčešće Brufen ili Nimulid. Može i nešto drugo, ali treba izbegavati Aspirin.

Na dan intervencije bolovi su prisutni i to je normalno. Ponekad pacijenti i ne uzimaju ništa protiv bolova. Sutradan većina tvrdi da ne mora da uzima analgetike. Kod nekih drugih bolovi se mogu javljati još par dana, ali nakon toga moraju prestati. Ukoliko ne prestanu obavezno se javite stomatologu.

Ugradnja implantata zahteva mirovanje

Odmah posle intervencije nemojte ići u šetnju već lezite uspravno na krevetu ili sedite u fotelji, tako treba da ostane tokom celog dana.

Naglo savijanje, ustajanje ili naprezanje može izazvati pojačano krvarenje i bol. Sutradan ukoliko nemate bolove možete početi sa laganom šetnjom.

Ukoliko redovno trenirate prekinite tu aktivnost oko sedam dana, zavisno od vrste hirurške intervencije. Najduža pauza sa treninzima se pravi kada se radi sinus lift. To je vrlo delikatna intervencija i nije dozvoljeno naprezanje narednih 14 dana.

Zubni implantati i otok kao nuspojava

Otok je normalna pojava posle bilo koje hirurške intervencije u ustima. Značajan otok može nastati posle hirurškog vađenja umnjaka i posle ugradnje implantata. Ukoliko je ugradnji implantata prethodilo vađenje zuba otok je nešto veći.

Otok počinje da se uočava sledeći dan po ugradnji implantata i pojačava se naredna dva dana. Pacijenti su često zabrinuti zašto je otok velik treći dan posle intervencije, ali to je normalan tok. Injekcije protiv otoka dajemo svakom pacijentu, i to jednu odmah posle intervencije i jednu sutradan.

Pacijentimapreporučujemo hlađenje odmah posle intervencije. Ne treba led stavljati direktno na lice već ga umotati ili držati hladan mokar peškir. Hladiti 15 minuta i praviti pauzu pola sata, pa to ponoviti nekoliko puta u toku dana.
Osim otoka na licu se može pojaviti hematom tzv. modrica, ispod oka ili na obrazu. Ona ostaje sedam dana i posle toga nestaje u potpunosti.

Otok ili modrica koji ostaju i do sedam dana nisu zabrinjavajuće već normalne okolnosti. Važno je da bol prođe za jedan ili dva dana.

Uputstva za naredne dane posle ugradnje implantata

Ispiranje usta

Važno je da usta budu čista. Možete ih ispirati slanom vodom tri ili četiri puta na dan, tako što jednu kafenu kašiku soli rastvorite u velikoj čaši vode. Poželjno je i ispiranje usta mlakim čajem od žalfije ili kamilice. Potrebno je natopiti gazu ovim čajem i brisati preko šavova da se očiste ostatci hrane.

Pranje zuba

Nemojte prekidati pranje zuba. Veoma je važno da se otklone ostaci hrane i smanji broj bakterija. Otok će može ometati normalno pranje zuba, ali nikako ne treba da ga zbog toga prekinete. Korišćenjem ultra soft četkice ranu ne možete povrediti.

Zarastanje rana

Rane u ustima zarastaju brzo. Prva dva dana su najkomplikovanija što se tiče jela i govora. Treći dan treba da se oseti značajno poboljšanje, iako i dalje postoji otok, ali bolovi na dodir su manji. Ivice rane se spajaju posle sedam dana. Tada se konci skidaju ukoliko nisu resorptivni. Posle sedmog dana možete početi da stavljate protezu u usta ukoliko je nosite. Ako nema napretka u zarastanju rana obavezno pozovite stomatologa.

Oštre ivice na zubnom mesu

Oštre ivice se mogu pojaviti ukoliko je vađen jedan ili više zuba. One predstavljaju oštru ivicu kosti. Za vreme operacije oralni hirurg zaravna ivice kosti oko zuba. Ponekad pacijent još uvek oseti pod jezikom te neravnine. To ne znači da je deo korena ostao posle vađenja. U najvećem broju slučajeva kost se sama resorbuje i one nestaju. Ukoliko to nije slučaj moraju se ponovo zaravnati.

Otežano otvaranje usta

Javlja se često posle vađenja umnjaka, a ređe posle ugradnje implantata. Nastaje zbog grča mišića koji zatvaraju usta, kao reakcija na traumu. Potrebno je postaviti drvenu špatulu između zuba i vežbati otvaranje usta do granice bola.

Za vreme oporavka od intervencije naša ordinacija je u stalnom kontaktu sa pacijentima, čime pratimo njihov oporavak. Zato je najbolje da ostanete u Novom Sadu i budete smešteni u blizini ordinacije. Tako vam najbolje i najbrže možemo pomoći.

Veliko iskustvo koje imamo u ugradnji zubnih implantata pokazalo je da ako se pacijent pridržava datih uputstava ne očekujemo nikakve komplikacije posle intervencije.

Još jedan značaj faktor je to što su se zubni implanti marke NEODENT od grupacije STRAUMANN pokazali veoma efikasni i vrlo brzo se vezuju za viličnu kost. Znanje i veštinu za rad sa ovim implantatima sam stekao u Brazilu od njihovih najboljih stručnjaka. Tamo se godišnje ugradi ogroman broj implantata i zato oni imaju veliko iskustvo. Dobrim održavanjem oralne higijene zubni implanti Neodent mogu trajati ceo život.

Pitajte ordtinaciju Dr Lolin

Ukoliko imate sličan problem možete nam se javiti putem Facebook-a, ili nam poslati sliku/snimak a od našeg stučnog tima dobićete savet i način kako da rešite problem.
Ukoliko imate pitanja u vezi vašeg slučaja i želite precizniji odgovor u vezi terapije i cene pošaljite nam Vaš snimak svih zuba preko online forme. Naša ordinacija se nalazi u Novom Sadu.
Možete nam se javiti na telefon 062 84 83 016 ili putem Viber-a i WhatsApp-a, a možete nam pisati i na [email protected]

Zmaj Ognjena Vuka 14

21000 Novi Sad, Srbija