Dr Lolin zubni implanti ugradnja zuba

Zubni implanti vrste - Zubni implanti se ugrađuju od pre 60 godina. Bilo ih je raznih oblika i od različitih vrsta metala. Uglavnom su to bile legure plemenitih metala. Danas se implanti preko 90% proizvode od titanijuma. Nešto manji procenat se izrađuje od cirkona.

Današnji oblik implantata tkz cilindrični oblik, koji podseća na šraf, ugrađuje se zadnjih trideset godina. Ostali oblici implantata se vrlo retko koriste.

Mini implanti – zastarelo rešenje

Pre nekoliko godina pojavili su se mini implantati. To su jednodelni implantati malog promera do 2.5mm. Bili su indikovani kod malog promera vilične kosti. Uske kosti. Počela je masovnija upotreba. Posle izvesnog vremena uočeni su njihovi nedostatci. Bili su namenjeni za kačenje totalne proteze, da bih se ona stabilizovala prilikom govora i jela. Posle kraćeg vremena u ustima totalna proteza bih se rasklimala i implantat bih ubrzo ispao. Tako da uglavnom ne mogu dugo da se zadrže u ustima, kratko traju. Danas je vrlo mali broj mini implantata ostao u ustima pacijenata. Tako da je uglavnom napuštena njihova upotreba.

4,9
Rated 4.9 out of 5
4.9 od 5 zvezdica (zasnovano na 61 komentara)

Šina preko zubnih implantata

Ukoliko se odlučimo na izradu totalne proteze sa implantatima uvek koristimo standardne implantate. Najčešće ugrađujemo po četiri implantata u vilicu i obavezno ih povezujemo sa šinom. Preko šine se kači totalna proteza koja se vadi iz usta. Po našem iskustvu ovakav rad traje dugi niz godina. Danas se u našoj ordinaciji i ovo retko radi, jer kada možemo da ugradimo četiri implantata u vilici gotovo uvek idemo na zube koji se ne vade iz usta. Danas je to standard i pacijenti to traže.

Ranije su implanti bili jednodelni danas su iz dva dela. Deo koji se potapa u kost i nastavak, abatment, preko koga se postavlja zub.

Preko dela koji se nalazi u kosti idu različiti nastavci. To stomatologu omogućava da promeni kosinu, nagib implantata. Na pr, implant je postavljen ukoso, zbog okolne anatomije, a gornji deo izlazi pravo. Tako da se zubni most lakše postavlja preko implantata.

Fiksni zubi na 4 implantata (All on 4)

Postavljanje ukoso implantata nije greška implantologa već je to čak i namera. Kod sistema All-on-4 zadnji implanti se uglavnom postavljaju ukoso, tj. pod uglom. Na taj način koristimo duži implant, veća primarna stabilnost i zaobilazimo maksilarni sinus(u gornjoj vilici). Ovo je jedno od čestih pitanja pacijenata, zašto je zakrivljen implant, da li će se javiti problem.

Takođe stomatolog može da bira da li želi da postavi nastavak za cementiranu ili šrafljenu verziju zubnog mosta preko implantata. Danas je šrafljena verzija standard u modernim evropskim ordinacijama. Mnoge su prednosti. Zubi mogu da se skinu u ordinaciji radi popravke ili higijene.

U našoj ordinaciji odmah posle ugradnje se postavlja nastavak za šrafljenu verziju i prave se zubi. To je tkz. tehnika One abatment one time. Odmah se postavi abatmen i više se ne dira. Prednosti su da meko tkivo i kost može da uraste oko implantata i nastavka. S obzirom da je već postavljen nastavak nema više sečenja zubnog mesa i šivenja posle četiri meseca. Mnogo lakše za pacijenta.

Koje su prednosti modernog implantata

Kao prvo veliku revoluciju u implantologiji je napravio Švedski profesor Brenemark kada je otkrio da se titanijum biološki vezuje za kost. Prilikom eksperimenta na životinjama otkrio je da se šrafići od titanijuma mnogo teže odvrću nego što su bili zavrnuti. Posle mikroskopskog pregleda video je da koštane ćelije stvaraju hemijske veze za površinom implantata. I da je implant vrlo stabilan u kosti. Ovo je iskorišćeno u stomatologiji. A titanijum je jedini materijal koji ovo omogućava. Iako se pored titanijuma implanti proizvode od cirkonijuma oni ne ostvaruju biološku vezu za kosti tj. mehanički se drže u kosti. Veoma je bitno da se od starta dovoljno stegnu. Sila zatezanja se ne menja tokom vremena. Dok titanijumski implantati mogu biti manje stegnuti u početku tj. labavi, a posle nekoliko meseci izuzetno čvrsti i stabilni u kosti.

Moderni implanti sistemi imaji posebno tretirane i peskirane površine tako je integracija poboljšana a sila zatezanja povećana. To nam omogućava da odmah opteretimo implant. tj da u roku od nekoliko dana posle ugradnje postavimo zube na implante. tkz. momentalno opterećenje implantata. To je danas standard u modernim ordinacijama. U savremenom svetu pacijenti traže da budu što kraće bez zuba. To im danas u našoj ordinacji omogućavamo. Za nekoliko dana posle ugradnje implantata mi postavljamo fiksne privremene zube. Pacijent može da ide kući sa zubima koji se ne vade iz usta.

U stomatološkoj ordinaciji dr Lolin ugrađujemo implantate koje proizvodi kompanija Straumann. Posle višegodišnje prakse ustanovili smo da njihovi implantati daju najbolje rezultate. U pitanju su implanti marke Neodent i Straumann oba iz fabrike Straumann.

Zašto se držimo ovih implantata?

Implanti marke Straumann su napravljeni od legure Titanijuma i Cirkonijuma velike čvrstine sa prijemčivošću za koštano tkivo. Imaju velik procenat integracije implantata za kost čak 98 posto. Specijalno tretirana hidrofilna površina koja upija okolnu krv naziva se SLA aktivna površina i ubrzava vezivanje za koštano tkivo. Kompanija se bavi zadnjih šezdeset godina proizvodnjom implantata, made in Switzerland.

Neodent implantat

Sistem koji je dizajniran da se odmah optereti tj. da se postavi zub na njega odmah posle ugradnje. To je bio veliki prodor na polju implantologije jer je ovo postalo standard za Neodent implantate.  Ovo je omogućeno zbog toga što je sila zatezanja Neodent implantata veća u odnosu na ostale sisteme, samim tim veća je stabilnost. Tako da u našoj ordinaciji preko 90 posto pacijenata posle ugradnje implantata izlazi sa fiksnim privremenim zubima koji se ne vade iz usta. Posle četiri meseca pacijenti se vraćaju i tada pravimo stalne zube. Takođe šrafljena verzija. Mogu biti izrađeni od akrilata sa metalnim ojačanjem, metalokeramike i od cirkonijuma na metalnoj ili BioHpp podlozi.

Napretkom moderne implantologije skoro svim pacijentima je omogućeno da imaju fiksne zube koji se ne vade iz usta. Danas je operativna procedura znatno pojednostavljena. Trend je da se izbegavaju komplikovane operacije presađivanja kosti posle kojih je oporavak dugačak. Najbolji primer za to je All-on-4 tehnika kojom se izbegava otvaranje maksilarnog sinus (sinus lift) i pacijent odmah dobija zube.

Pored navedenih prednosti, ne možemo zanemariti i njegovu pristupačnu cenu (jedan od najpopularnijih upita putem koga nas pacijenti pronalaze na Google-u je "zubni implanti cena"), koja takođe utiče da se velika većina pacijenata odlučuje upravo za ove implante.


Profesionalizam i stručnost

Dr Srđan Lolin je specijalista oralne hirurgije i nosi titulu Master in Laser Dentistry.

U našoj ordinaciji to je jedna od najčešćih procedura a rezultate možete pogledati na našem blogu i na You tube kanalu drlolin.

Pročitajte naše ostale blogove na temu implantologije

 

Pitajte ordtinaciju Dr Lolin

Ukoliko imate sličan problem možete nam se javiti putem Facebook-a, ili nam poslati sliku/snimak a od našeg stučnog tima dobićete savet i način kako da rešite problem.
Ukoliko imate pitanja u vezi vašeg slučaja i želite precizniji odgovor u vezi terapije i cene pošaljite nam Vaš snimak svih zuba preko online forme. Naša ordinacija se nalazi u Novom Sadu.
Možete nam se javiti na telefon 062 84 83 016 ili putem Viber-a i WhatsApp-a, a možete nam pisati i na [email protected]

Zmaj Ognjena Vuka 14

21000 Novi Sad, Srbija