Veštački zubi

Neophodna zamena nedostatka prirodnih zuba

Veštački zubi se izrađuju kod pacijenata da bi imitirali prirodne zube. Prirodni su, naravno, neuporedivo bolji i treba ih čuvati dokle god je moguće. Čak iako se preko prirodnog zuba postavi krunica ili ako mu je izvađen živac on može trajati godinama.

Kada pacijent dođe u ordinaciju sa pokvarenim zubom na stomatologu je da proceni da li vredi taj zub spašavati ili ići na veštački. Nekada je potrebno uložiti veliki napor prilikom nadogradnje ili lečenja zuba i terapija se završi vađenjem. Dešava se i da ishod bude isti, ali do njega dođe za nekoliko meseci.

Zato se nekad odlučujemo za vađenje, ugradnju implantata i postavljenje vešatčkog zuba. Našim pacijentima nudimo dugoročno rešenje. Ako procenimo da prirodan, ali pokvaren zub neće potrajati, bolje ga je izvaditi. To je najčešće slučaj kada postoji process, koji je zahvatio više od pola korena.

4,9
Rated 4.9 out of 5
4.9 od 5 zvezdica (zasnovano na 122 komentara)

Kada se ugrađuju veštački zubi?

Veštački zubi indikovani su u nekoliko situacija i to kada:

Pacijent ima sve svoje zube ali istrošene

Moguće je čak da pacijent ima sve svoje zube, a stomatolog indikuje njihovo brušenje i postavljanje krunica. To je slučaj kada su zubi izlizani, abradirani, vilice su se približile jedna drugoj i lice ima starački izgled. Tada je potrebno ojačati i produžiti zube. To je jedino moguće uraditi sa keramičkim krunicama, koje se postavljaju preko zuba. Prethodno je vrlo često potrebno izvaditi nerv iz zuba.

Kod pacijenata koji noću škripe zubima često postavljamo krunice od čistog cirkonijuma, koji je izuzetno otporan materijal. Do abrazije zuba dolazi i kada se u jednoj vilici nalaze veštački zubi, naročito metalokeramika, a u drugoj prirodni zubi.

Veštački zubi (u ovom slučaju krunice) nakon što se postave dobija se sjajan estetski efekat. Zubi postanu duži, upadljivi i svetliji. Na taj način možemo dobiti efekat holivudskog osmeha. Svi zubi se presvače krunicama, a i bore na licu se zatežu jer se povećava međuvilično rastojanje.

Vešački zubi kada nedostaje jedan ili više prirodnih

Veštački zubi, odnosno zub, veoma su važna protetska nadoknada. Ukoliko se pojavi prazan prostor u vilici zubi imaju tendenciju da se naginju prema tom prostoru. Krive se, koren postaje ogoljen, brzo ga zahvata karijes. Zub iz suprotne vilice urasta u prazan prostor. Ukoliko se dugo čeka sa nadoknadom tada nije moguće ubaciti veštački zub jer je prostor zauzet.

Posle vađenja zuba dolazi do procesa koji se naziva resorpcija kosti. Vilična kost se topi na mestu izvađenog zuba, jer više ne trpi pritisak žvakanja. Može se resorbovati u velikoj meri, toliko da nije moguće postaviti implant.

Nedostatak zuba onemogućava dobro žvakanje u ustima. Naročito kada fali veći broj zuba. Pacijent guta nesažvakanu hranu, želudac pati i pacijent to oseća. Posle toga onemogućen je unos čvršće i žilavije hrane, već se primenjuje samo tečno kašasta ishrana.

Kada nedostaju svi zubi u vilici

Veštački zubi su neophodni i kod uznapredovala paradontopatija, koja je najčešći uzrok za vađenje zuba, pogotovo više njih. Kost se povlači, zubi se rasklaćuju i jedina terapija na kraju je vađenje zuba. Zato je kod ove bolesti veoma važno redovno posećivati stomatologa. Tako se bolest može znatno usporiti i produžiti vek trajanja prirodnih zuba.

Posle vađenja, vilice se relativno brzo tope i lice dobija starački izgled. Neophodno je što pre napraviti protetski rad. Tada kost opet počinje da trpi pritisak žvakanja i resorpcija se zaustavlja. Kada pacijent nema nijedan zub žvakanje hrane je praktično onemogućeno.

Uznapredovala parodontopatija nije kontraindikacija za ugradnju zubnih implantata.

Šta sve spada u veštačke zube?

Pacijentima često nije jasno šta se sve podrazumeva pod pojmom veštački zubi. Zato ćemo pojasniti da to podrazumeva više različitih protetskih nadoknada, a u daljem tekstu i koje su.

Zubne krunice preko prirodnih zuba?

Zubne krunice (navlake ili keramičke krunice) spadaju u veštačke zube i mogu se postaviti preko prirodnih zuba. To je najbolja varijanta kada je koren zuba zdrav. Može se postaviti i na koren gde je izvađen živac, pa takav zub može trajati godinama, ako je lečenje urađeno korektno. Uglavnom, tada je potrebno postaviti ojačanje, nadogradnju na koren. Krunica ojačava zub, pacijent može da konzumira hranu bez bojazni da će se zub polomiti.

Solo keramička krunica se može postaviti i preko implantata. Na mesto izvađenog zuba potrebno je prvo ugraditi implant. U ovom slučaju nije potrebno brusiti susedne zube. Danas je to prioritet, da se ne diraju zdravi zubi, već da se ide na ugradnju implantata. Za definitvan zub je potrebno čekati četiri meseca. Privremeni zub se postavlja par dana posle ugradnje implantata.

Zubni most kao niz veštačkih zuba?

Zubni most predstvalja više spojenih zubnih krunica. Koristi se da bi se premostio prazan prostor, gde se nekad zub nalazio. Potrebno je obrusiti susedne zube da bi se most postavio preko njih.

Veštački zubi, napravljeni kao zubni most, mogu da nadoknade jedan ili više zuba, idealno jedan ili dva. Ukoliko više od dva zuba nedostaje u jednom redu dužina mosta je velika i može doći do pucanja materijala. Pritisak žvakanja na zubima nosačima mosta može biti prevelik, jer oni trpe pritisak za sebe i za zube koji nedostaju. Zato kod gubitka više zuba u nizu postavljamo zubne implante.

Prilikom postavljanja mosta zubi se bruse, sa njih se skida gleđ. Vrlo često takvi zubi mogu da budu osetljivi. Zato na zubima koji nose most često vadimo živce, ali i da ne bi došlo do naknadnih bolova, kada je most cementiran.

Veštačke zube kao zubne mostove izrađujemo najčešće od dve vrste materijala - metalokeramike i cirkonijuma.

Metalokeramika je najčešće korišćen materijal za izradu mostova i krunica. Veoma je pouzdan, moguće je premostiti veće raspone sa njim jer je otporan. Ima dobar estetski efekat. Negativna strana je to što može doći do odlamanja keramike od metala, kada je veći pritisak na mostu.

Cirkonijum je nešto manje otporan materijal od metalokeramike. Koristi se za manje raspone, ali ima bolji estetski efekat, jer donekle propušta svetlost. Danas najčešće koristimo čist cirkonijum bez keramike, tako da nema odlamanja. Za razliku od metala, bioinertan je materijal, ne izaziva nikakvu reakciju okolnog zubnog mesa. Esteski rezultat je visok, najčešće ga koristimo za efekat holivudskog osmeha, kada preko svih zuba postavljamo cirkonijum krunice.

Totalne proteze najčešći veštački zubi bezubih vilica

Zubne proteze se izrađuju kada pacijent nema niedan svoj zub. To su klasične totalne proteze sa akrilatnim lukom, plastičnim nepcem, koje vakumiraju preko viličnog grebena. Bar je to cilj koji stomatolog želi da postigne. Mogu se postaviti i kod pacijenata koji imaju nekoliko svojih zuba.

Kada se kod bezubih vilica naprave proteze bore se zatežu, lice se podmlađuje. Ukoliko se postigne vakuum kod gornje i stabilnost kod donje proteze pacijent ponovo može da žvaće hranu.

Dok su neki ljudi zadovoljni svojim totalnim protezama, veliki broj njih se u našu ordinaciju javlja sa problemom. Uglavnom im gornja proteza spada, a donja ne leži na svom mestu, lako se pomera prilikom govora i žvakanja.

U tom slučaju jedino rešenje su proteze koje se kače preko implantata. Ranije su se koristili mini implantati za stabilizaciju proteze. Danas u našoj ordinaciji ugrađujemo četiri implantata u vilicu. Preko tih implantata se postavlja šina koja ih povezuje. To je jako važno, da implanti budu povezani. Pritisak se prenosi ravnomerno i oni znatno duže traju u ustima nego kad su pojedinačni.

Izrađujemo protezu koja ima unutra metalno ojačanje i ležište za šinu. Ona se ukopčava u implante i stabilna je prilikom žvakanja i govora.

Fiksni zubi preko implantata

Danas je velika potražnja pacijenata za zubima koji se ne vade iz usta. Retko ko želi da nosi protezu koja se vadi, makar i ako se kopča preko implantata.

Zato kod nas u ordinaciji nastojimo da ugradimo barem četiri implantata u vilicu, optimalno šest, i postavimo fiksne zube koji se ne vade.

Vrlo često nam se javljaju pacijenti koji moraju da izvade sve zube iz usta, zbog parodontopatije. Mi možemo, najčešće u jednoj poseti, da izvadimo sve zube i ugradimo odmah implante. Istog dana uzimamo otisak i u roku od pet dana izrađujemo fiksne privremene zube. To su zubi od akrilata, ojačani metalom, koji se nose oko četiri meseca, dok se implanti ne integrišu u kosti. Posle toga pacijent dolazi ponovo i postavljamo mu stalne zube preko implantata, od metalokeramike ili od cirkonijuma. Tako pacijent, iako nema njedan svoj zub, dobija blistav osmeh i veštačke zube koji se ne vade iz usta.


Profesionalizam i stručnost

Dr Srđan Lolin je specijalista oralne hirurgije i nosi titulu Master in Laser Dentistry. Na ovim prostorima mi smo jedina ordinacija koja radi operacije na tvrdom i mekom tkivu sa najmodernijim laserskim sistemima. Koristeći lasere možemo da izbegnemo agresivne intrevencije i dobijemo brži oporavak. Najveće rezultate postižemo kod lečenja parodontalne bolesti. Pacijentu možemo da pružimo tretman koji se ne razlikuje od drugih velikih evropskih centara.

Pročitajte naše ostale blogove na temu implantologije:

Pitajte ordtinaciju Dr Lolin

Ukoliko imate sličan problem možete nam se javiti putem Facebook-a, ili nam poslati sliku/snimak a od našeg stučnog tima dobićete savet i način kako da rešite problem.
Ukoliko imate pitanja u vezi vašeg slučaja i želite precizniji odgovor u vezi terapije i cene pošaljite nam Vaš snimak svih zuba preko online forme. Naša ordinacija se nalazi u Novom Sadu.
Možete nam se javiti na telefon 062 84 83 016 ili putem Viber-a i WhatsApp-a, a možete nam pisati i na [email protected]

Zmaj Ognjena Vuka 14

21000 Novi Sad, Srbija