Zubni implanti i keramičke krunice

Zubni implanti i keramičke krunice - šrafljenja ili cementirana verzija

Zubni implanti i keramičke krunice odličan su izbor kada želite da uradite kompletnu rekonstrukciju svog osmeha. Implanti na sebi mogu nositi keramičke krunice i mostove, koje fiksiramo na dva načina – pomoću cementa ili preko šrafića.

Kada smo pre 13 godina u našoj ordinaciji počeli da postavljamo zubne implante izrađivali smo isključivo cementiranu verziju. Rezultati su bili dobri i pacijenti su bili zadovoljni. Posle nekoliko godina ukazivala se potreba da se na tim zubima nešto popravi ili doradi. Shvatili smo da je na cementiranim zubima to vrlo teško, gotovo nemoguće, uraditi.

Tražili smo alternativno rešenje i na mnogim obukama koje smo pohađali stručnjaci iz inostranstva su naglašavali da je bolje zube na implantatima fiksirati pomoću šrafića. U Srbiji i regionu to je bila retkost. Konstantnim obukama stomatologa i zubotehničara uspeli smo da šrafljenju verziju krunica uvedemo u svakodnevnu praksu.

Zube na implantatima, gotove sve koje izrađujemo, danas u našoj ordinaciji fiksiramo pomoću šrafića. Naravno, postoje neki izuzetci gde se i dalje koristi cementirana verzija. U daljem tekstu je opisano zašto je bolje koristiti šrafljenu i kada još uvek koristimo cementiranu verziju zuba na implantatima.

4,9
Rated 4.9 out of 5
4.9 od 5 zvezdica (zasnovano na 16 komentara)

Implanti i šrafljene zubne keramičke krunice

Kod protetskih restauracija kada postavljamo zube na četiri ili šest implantata uvek koristimo šrafljenu verziju, gotovo nikad cementiranu. To su all-on-4 i all-on-6 radovi, preko koji se postavlja 12 zuba. Bez obzira od kog materijala se izrađuju krunice se uvek fiksiraju šrafićima.

Zubi na implantima – šrafljenje ili cementiranje zuba

Zubni implanti i keramičke krunice se, kao što smo već pomenuli, mogu povezati šrafljenjem ili cementiranjem. Kada se planira šrafljena verzija zuba na implantatima ugrađuje se najčešće od četiri do osam implantata po vilici odmah nakon vađenja prirodnih zuba. Tokom operacije, dok rana nije zašivena, na implante se postavljaju nastavci, takozvani abatmenti.

U nastavke dolazi šrafić pomoću kojeg se fiksiraju tada privremeni, a nakon četiri meseca i stalni zubi. Tu tehniku nazivamo One abatment One time. To znači da se nastavci na implantatima više nikad ne skidaju i ne razdvajaju od implantata.

Ovo je jako važno jer će zubni meso i kost lepo da obrastu oko nastavaka i implantata. Implant će biti zaštićen i dugotrajan. Vrh nastavka viriće iznad zubnog mesa i više neće biti potrebe za sečenjem i otvaranjem implantata.

Sa cementiranom verzijom zuba to nije slučaj. Implantati se prešivaju i čeka se četiri meseca za stalne zube, uglavnom bez prethodne izrade privremenih zuba. Za to vreme pacijent nosi mobilnu protezu.

Kada prođe period čekanja ponovo se daje anestezija, seče se zubno meso i postavljaju nastavci za cementiranu verziju. Pacijent još jednom prolazi kroz manju hiruršku intervenciju.

Prilikom izrade cementirane verzije nastavci se svaki put skidaju sa implantata, a to može biti veoma bolno. Ponekad nije dobro za zubno meso oko implanta, iritira ga i može da otekne.

Zubni implanti i šrafljeni mostovi – jednostavno skidanje i reparacija

Zubni implanti i keramičke krunice, ukoliko se povežu šrafljenjem, lako se mogu razdvojiti, odnosno šrafljenji mostovi i krunice na implantatima se na taj način vrlo lako skidaju. To omogućava jednostavnu popravku protetskog rada, bez stresa, sečenja, rezanja mosta. Ukoliko se pacijent žali na tegobe možemo direktno da vidimo kako izgleda meko tkivo oko implantata - da li je upaljeno, crveno, da li krvari. Ako je potrebno, prostor oko implantata možemo očistiti laserom.

S obzirom da nema cementa nema mogućnosti da višak cementa prodre između zubnog mesa i implantata ispod krunice i napravi velik problem. U suprotnom može nastati jaka iritacija, crvenilo i krvarenje, koje dovodi čak i do gubitka implantata. Višak cementa prilikom postavljanja krunice je veoma teško ukloniti. Prostor je nepristupačan, tako da ovo nije retka komplikacija, kod cementirane verzije zuba.

Privremene zube odmah po ugradnji implantata možemo da ponudimo pacijentima jer koristimo kvalitetne implante marke NEODENT iz grupacije STRAUMANN. Oni su posebno dizajnirani da mogu odmah da se opterete. Vrlo brzo se vezuju za viličnu kost sa velikim procentom uspeha. O njima smo učili od najboljih brazilskih stručnjaka i uverili se u to posle u našoj ordinaciji.

Čak i kada implantati nisu paralelni postoje nastavci za šrafljenu verziju koji su pod uglom i mogu se lako postaviti u paralelitet neophodan da most legne na implantate.

Jedini nedostatak šrafljene verzije je da rupa kroz koju šrafić prolazi ne bude sa prednje strane zuba. Zato se koriste nastavci pod uglom, koji kada se postave na implant prebace šrafić na zadnju stranu krunice, a rupa se zatvara belom plombom.

Implanti i cementirani zubi – prednosti i mane

Kod cementiranih zuba na implantatima nema rupice kroz koju prolazi šrafić, tako da je estetika dobra. Keramičke krunice se cementiraju preko nastavaka, abatmenta, koji se opet šrafićem fiksira za implantat. Jednom kad se krunica postavi više nije moguće pristupiti tom šrafiću, bez obzira što on vremenom može da se razlabavi.

Tada most ili krunica počinje da se mrda, a problem je što šraf više nije moguće zategnuti. Pomeranje nije dobro za implantat. Most se mora kompletno iseći i praviti novi. To je dosta stresna intervencija, koja može oštetiti implant.

Kao što smo pisali, čišćenje ostatka cementa nije tako jednostavno. Ukoliko ostane čak i mala količina izaziva veliku iritaciju. Ali, i za to postoje određena rešenja. Pre samog cementiranja postavlja se konac okolo implantata, koji se posle izvlači da bi povukao ostatak cementa.

Cementiranu verziju koristimo isključivo kada spajamo implant i zub preko zubnog mosta. Te situacije su retke, ali sasvim moguće u svakodnevnoj praksi. Teško je napraviti most da se cementira preko zuba i da se šrafi na implant. Gotovo nemoguće je da precizno nalegne. Zato uvek cementiramo preko jednog i drugog.

U našoj ordinaciji izuzetno retko spajamo implante i zube. Trudimo se da uvek ugradimo dovoljan broj implantata da možemo to da razdvojimo. Zub ima drugačiju vezu sa kosti i pomeranje od implantata. Međutim, kada je zub potpuno zdrav i veoma čvrsto vezan za kost može da se poveže sa implantatom.

Zubni implant i cementirana krunica - rešenje nedostatka jednog zuba

Slučaj gde cementirana verzija može imati predost je nedostatak jednog zuba, koji rešavamo jednim implantom. Jednu krunicu koju postavimo i cementiramo preko implantata retko imamo potrebu da skidamo. Kada je urađena korektna proba, krunica dobro naleže na zubno meso, hrana ne zapada i krunica se više ne skida. Oralna higijena se lako održava, nema rupice za šrafić preko grizne površine, a estetika je bolja.
Za cementirane verzije potrebno je određeno odstojanje implantata od zuba u suprotnoj vilici da ne bi smetalo pri zagrizu. Nastavak preko implantata mora imati određenu dužinu da bi se krunica držala na njemu kada se cementira, ali da pacijentu ne bi smetala ponekad mora da se skrati.

Ipak, treba voditi računa. Ako nastavak ostane kratak, krunica ili most se mogu rascementirati i otpasti. U tom slučaju je bolja šrafljena verzija, pošto zahteva manje mesta i manju visinu iznad zubnog mesa, a veoma dobro drži most.

Šrafljeni vs. cementirani zubi - zaključak

All-on-4 i All-on-6 uvek uz šrafljenu verziju zuba

U našoj ordinaciji sve radove tipa all-on-4 i all-on-6 izrađujemo uz šrafljenu verziju zuba. Na osnovu velikog iskustva i obrazovanja koje smo sticali širom sveta smatramo da time dajemo veću sigurnost našim pacijentima.

Izrada šrafljenih zuba je komplikovanija u odnosu na cementirane, ali nema dodatnog brušenja kao kod cementirane verzije.

Otisak se skenira i zubi se režu na CNC mašini. Ceo postupak je digitalizovan. Odstupanja nisu dozvoljena jer šrafić neće moći da se stegne u ležište, koje je veoma malo. Ukoliko rad ne nalegne savršeno sve mora da se radi ispočetka. Zato je potrebno veliko iskustvo stomatologa i zubotehničara koji zajedno sarađuju.

Ukoliko vam je potrebna kompletna rekonstrukcija vilice, nemate ni jedan svoj zub, ugrađujete implantate i pravite komplet sve zube u vilici, tražite od vašeg stomatologa da vam napravi šrafljenu verziju zuba. Sačuvaće vas nepotrebnog stresa, koji može nastati ako bilo šta treba da se koriguje, makar to bila i sitnica.


Pitajte ordinaciju Dr Lolin

Ukoliko imate sličan problem možete nam se javiti putem Facebook-a, ili nam poslati sliku/snimak, a od našeg stučnog tima dobićete savet i način kako da rešite problem.
Ukoliko imate pitanja u vezi vašeg slučaja i želite precizniji odgovor u vezi terapije i cene pošaljite nam Vaš snimak svih zuba preko online forme. Naša ordinacija se nalazi u Novom Sadu.
Možete nam se javiti na telefon 062 84 83 016 ili putem Viber-a i WhatsApp-a, a možete nam pisati i na [email protected]

Zmaj Ognjena Vuka 14

21000 Novi Sad, Srbija