koliko traju zubni implanti - dr lolin implantologija

Koliko traje zubna krunica?

Koliko traje zubna krunica? - Kako mi u ordinaciji volimo da kažemo, pitanje od milion dolara. Često ga čujem od pacijenata koji razmatraju zubnu krunicu kao deo preporučenog lečenja.

Odgovor na pitanje nije precizan. To je poput reklama za nove automobile koje naglašavaju ekonomičnost i efikasnost vozila, daju garanciju, a ne znaju koliko može da traje.

Na kraju uvek sadrže frazu: „Vaša kilometraža može da varira. Isto je i sa zubnim krunama.

Krunica koja precizno nalegne, sa odgovarajućim materijalima, obučen stomatolog, kada pacijent pravilno održava oralnu higijenu, trebalo bi da traje mnogo godina, čak i decenija, potencijalno tokom celog života pacijenta.

Naravno, kao i kod većine stvari koje uključuju ljudska bića, ne postoje garancije za savršene rezultate. Na njih utiču mnogi faktori.

5,0
Rated 5 out of 5
5 od 5 zvezdica (zasnovano na 2 komentara)

Koliko traje zubna krunica? – Faktori koji određuju dugovečnost zubne krune:

Faktori koji određuju dugovečnost zubne krune:

Lokacija zuba

Lokacija krune može napraviti veliku razliku. Pacijenti često žele opciju najprirodnijeg izgleda za prednje zube. Kutnjaci su manje vidljivi, ali preuzimaju teret teškog žvakanja. Dakle, akrilat ili čist porcelan može dugo trajati na očnjacima ili sekutićima, ali metalokeramika ili čist cirkonijum mogu su bolji za kutnjake.

Stanje prirodnog zuba ispod krunice

Krunica može biti neoštećena ali ako je zub nosač loš ceo rad propada. Veoma je bitno stanje potpornog aparata zuba. Ako je koren masivan kompletno u kosti, takav zub može dugo da izdrži.

Bruksizam i loše navike

Bruksizam (škrgutanje zubima) može izazvati dodatni pritisak na krunice, posebno na kutnjake. U mnogim slučajevima, štitnik za usta će pomoći, ne samo u dugovečnosti krunice, već i u zaštiti svih zuba.

Treba izbegavati loše navike kao što je žvakanje leda, griženje noktiju ili korišćenje zuba za kidanje ili otvaranje stvari. Zubi mogu da napuknu ili krunica može da se odlomi ili čak olabavi.

Oralna higijena i nega zuba

Svakodnevne navike pacijenta koji dobiju zubne krunice mogu biti veliki faktor koliko dugo krunica zapravo traje. Na primer, pojedinac koji pazi na oralnu higijenu i nikada ne jede tvrde bombone može očekivati i 15 godina od svoje krunice, ali kod drugog sa istom krunicom i lošim navikama može dobiti samo pet godina.

Materijal od kog je krunica napravljena

Korišćeni materijali (zlato, cirkonijum, metalokeramika, itd.). Zubne krunice mogu biti napravljene od niza različitih materijala, uključujući porcelan, akrilat, keramiku, metal i cirkonijum. Mnoge krune su napravljene od kombinacije materijala. Na primer, ako imate metalokeramičku krunu njena dugovečnost je već dokazana u praksi. Materijal očigledno može uticati na to koliko dugo će zubna kruna trajati. Jedna studija je pokazala da je manja verovatnoća da će se cirkonijumske krune polomiti ili oštetiti direktnom silom u odnosu na krunice od čiste keramike.

Krunice od akrilata imaju tendenciju da se troše brže od porcelana, cirkonijuma ili keramike. Međutim, keramika može biti sklona lomljenju. Vaš stomatolog može vam dati dobru predstavu o tome koliko dugo vaša krunica može trajati u zavisnosti od vrste materijala koji se koristi.

 

Naleganje zubne krunice

 Postavljanje zubne krune može imati mnogo veze s tim koliko dugo će trajati. Ukoliko krunica kako mi to kažemo pasent leži na obrušenom zubi tj. nema zazora, pljuvačka i tečna hrana ne može da ulazu u mikroprostor između krune. Nema šanse da dođe do karijesa na zubu ispod. Isto tako kontak krunice i zubnog mesa je dobar bez pritiska, neće se stvoriti zubni džepovi.

Generalno, krunice se mogu se postaviti preko oštećenog kutnjaka radi strukturalne podrške ili se mogu postaviti preko prednjeg zuba radi poboljšanja estetike.

Opšte pravilo je da krunice postavljene na prednje zube imaju tendenciju da traju duže od onih postavljenih na kutnjake. Kutnjaci su prvenstveno odgovorni za žvakanje i češće dolaze u kontakt sa hranom. Naravno, zubne krunice na prednjim zubima takođe mogu biti sklonije oštećenjima uzrokovanim nesrećama, kao što bi se dogodilo prilikom pada ili ako biste dobili udarac u usta.

Još jedna napomena o postavljanju zubne krunice. Sa veštačkim materijalom ne mora biti pokriven ceo zub. Na primer, možda će vam trebati samo polovina krune da pokrijete gornji deo zuba. Naravno ovo su ređi slučajevi i takve krunice se izrađuju digitalno rezanjem na cnc mašini. Pedijatrijski pacijenti ponekad dobijaju „kape“, koje su u suštini krune koje leže preko  grizne površine kutnjaka. Ove delimične krune takođe mogu imati nešto kraći životni vek od punih kruna.

Pravilna izrada krune

Kvalitet izrade je još jedan faktor koji treba uzeti u obzir. Loše napravljena krunica možda neće odgovarati obliku originalnog zuba, uzrokujući neusklađen zagriz. To može dovesti do trenja dva zuba gde se inače ne bi dodirivali. To se vidi po istrošenosti grizne površine ili dolazi do pucanja krunice. Da bih sprečili ovo potrebna je saradnja sa zubotehničarom koji ima mnogo iskustva u izradi krunica. Digitalna stomatologija je podigla kvalitet izrade krunice. Od samog početka procesa kada koristimo intraoralni skener umesto silikonskih masa koje unosimo u usta. Dobija se digitalni otisak koji je mnogo precizniji od klasičnog. To se vidi po naleganju krunice na zub.

Stanje parodontalnog aparata zuba.

Često viđamo situaciju da se pacijent javi u ordinaciju da dobije zubnu krunicu a da zubno meso okolo nije zdravo. Ukoliko to ne konstatujuemo i ne saniramo ulećemo u problem. Pacijent često traži da se posao što pre završi i da može da koristi zub, vrati se svojim obavezama. Ako pristanemo da radimo krunice na bolesnom zubnom mesu koje krvari posle postavljanja krunica krvarenje se pojačava i zubno meso se povlači. Zato je vrlo često potrebno uraditi režanj operaciju, smiriti upalu desni. Kada se na takvo zubno meso cementiraju krunice možemo pacijentu da garantujemo kvalitet i dugovečnost. Taj posao može da se oduži i na nekoliko meseci.

Spoljne traume

Kao što vidite, postoji mnogo faktora koje treba uzeti u obzir. Na traume ne možemo da utičemo. Osim ako se radi o sportskim aktivnostima, sportisti treba da nose zaštitne gume. Na taj način se čuvaju i prirodni zubi i krunice.

Koliko traje zubna krunica zaključak

Posle ovog nabrajanja možemo da zaključimo da ukoliko su:

  • Zubne krunice optimalno rešenje za stomatološki problem;
  • Zubne krunice dobro proizvedene, koristeći odgovarajuće materijale;
  • Pravilno postavljene od strane posvećenog, stručnog profesionalca;
  • Kada se dosledno praktikuje marljiva kućna nega pacijenata:

Pacijentu možemo da kažemo da krunica treba da traje i više od 15 godina, uz redovne kontrole kod stomatologa.

Koliko traje zubna krunica -  naučno istraživanje

Jedna studija pratila je stopu uspeha od 2.340 kruna koje je instalirao jedan specijalista. Pokazalo se da je za 10 godina stopa uspeha bila 97% (2270 kruna koje su trajale više od jedne decenije).

Sa 25 godina, stopa uspeha je bila 85%. To je 1.989 od 2.340 kruna koje su trajale više od 25 godina.

Ovo pokazuje da su s obzirom na odgovarajuće materijale i proizvodnju krunice, kao i stručnu ugradnju, šanse za dugoročan uspeh veoma velike.

Postoji onih 3% sa 10 godina i 15% sa 25 godina koje su propale iz ovog ili onog razloga.

To bi trebalo da nas podseti da dugoročni uspeh nije izvesnost i da treba da vodimo računa o svojim zubima, posebno onima sa zubnim krunama.

Vodeći principi za izradu zubnih krunica u stomatološkoj ordinaciji dr Lolin

Početak je uvek pravilna dijagnoza.

Zubne krunice nisu uvek najbolje rešenje. Preporučujem ih samo ako sam siguran da je to najbolje dugoročno rešenje sa najvećim šansama za uspešno lečenje.

Pravilni materijali koji pozitivno utiču na to koliko traje zubna krunica

U zavisnosti od lokacije zuba ili zuba koji se leče, estetskih želja i karakteristika zagriza pacijenta, preporučiću odgovarajući materijal i konstrukciju krunice.

Često preporučujem cirkonijum zbog njegove ekstremne izdržljivosti, ali to nije uvek odgovarajući izbor. Potrebe i želje pacijenta se uvek temeljno ispituju pre nego što se odluči koji će materijali biti najbolji za njegovu jedinstvenu situaciju.

Stručno postavljanje cementiranje krunice

Postavljam zubne krunice više od 10 godina i veoma sam svestan svih faktora koji su uključeni u uspešnu proceduru. Naleganje mora biti pasent. Od kako smo uveli intraoralno skeniranje umesto otiska ne brinem za naleganje.

Uveravam se da je površina zuba suva i pravilno obrušena pre postavljanja krunice.

Koristim samo najfinije dostupne cemente i iskusna sestra ih meša kako bih bio siguran da je urađeno kako treba.

U ordinaciji dr Lolin nastojimo da pružimo praktično bezbolno iskustvo, bez obzira na tretman koji se izvodi.

Koliko traje zubna kurnica - Na kraju kako uticati na vek trajanja vaših novih zubnih krunica

Obučićemo vas za najviši nivo oralne higijene za vašu zubnu krunicu (i sve vaše zube). Pravilna kućna nega je ključna za dugovečnost. Što su vaša usta zdravija, veće su šanse da imate zubnu krunu bez problema tokom mnogo, mnogo godina.

Kada vam nova kruna bude postavljena, verovatno ćete biti oduševljeni razlikom koju ona čini u vašem osmehu. Bez sumnje ćete želeti da taj osmeh traje što je duže moguće. Vaš stomatolog će vam dati detalje o tome kako da se brinete o vašoj novoj kruni u zavisnosti od materijala od kojeg je napravljena i delu usta gde je postavljena. Međutim, postoji nekoliko opštih smernica koje treba slediti da bih higijena bila dobra:

  • Izbegavajte grickanje noktiju, olovke ili drugih tvrdih predmeta
  • Izbegavajte da koristite krunicu za direktno žvakanje stvari poput tvrdih slatkiša ili leda
  • Ne koristite zube da otvaranje stvari ili skidanje izolacije
  • Izbegavajte škrgutanje zubima
  • Ako imate krunice i sumnjate da škrgute zubima noću dok spavate, razgovarajte sa svojim stomatologom o potencijalnoj nabavci štitnika za zube.
  • Nabavite vodeni tuš. To ne isključuje redovno pranje zuba sa pastom i četkicom. Posle toga treba isprati zube sa mlazom vodenog tuša.

Za sva dodatna pitanja vam stojimo na raspolaganju. Stručni tim iz ordinacije dr Lolin je u stanju da vam izradi zubne krunice koje će estetski biti vrhunske i ako se pridržavate naših uputstava trajaće vam godinama.


Profesionalizam i stručnost

Dr Srđan Lolin je specijalista oralne hirurgije i nosi titulu Master in Laser Dentistry.

U našoj ordinaciji to je jedna od najčešćih procedura a rezultate možete pogledati na našem blogu i na You tube kanalu drlolin.

Pročitajte naše ostale blogove na temu implantologije i stomatologije

 

Pitajte ordinaciju Dr Lolin

Ukoliko imate sličan problem možete nam se javiti putem Facebook-a, ili nam poslati sliku/snimak a od našeg stučnog tima dobićete savet i način kako da rešite problem.
Ukoliko imate pitanja u vezi vašeg slučaja i želite precizniji odgovor u vezi terapije i cene pošaljite nam Vaš snimak svih zuba preko online forme. Naša ordinacija se nalazi u Novom Sadu.
Možete nam se javiti na telefon 062 84 83 016 ili putem Viber-a i WhatsApp-a, a možete nam pisati i na [email protected]

Zmaj Ognjena Vuka 14

21000 Novi Sad, Srbija