bruksizam-skripanje zubima-stomatoloska ordinacija dr Lolin

Bruksizam - Škripanje zubima

Bruksizam je poremećaj koji se karakteriše čestim i jakim stiskanjem zuba, koje se najčešće javlja tokom noćnog sna. Ova pojava može da izazove oštećenja zuba, kao i bol u zubima i viličnom zglobu. Bruksizam se takođe može manifestovati kao grčenje mišića lica, vrata i ramena. Ovo stanje se javlja kod 8% populacije.

5,0
Rated 5 out of 5
5 od 5 zvezdica (zasnovano na 6 komentara)

Uzroci, simptomi i dijagnoza bruksizma

Uzroci bruksizma su različiti i mogu uključivati psihološke faktore, kao što su stres, anksioznost ili depresija, ali i fiziološke faktore, kao što su loše navike u ishrani ili neadekvatna struktura zuba. Pored toga, neki ljudi imaju genetsku predispoziciju za ovu pojavu.

Simptomi bruksizma su često neprimetni, jer se javljaju tokom noćnog sna, ali postoje znaci koji ukazuju na ovaj problem. To mogu biti bolovi u zubima ili vilicama, koji se pojavljuju ujutru ili nakon obroka, kao i tragovi otiska zuba na jeziku ili usnama. Takođe, bruksizam može izazvati promenu oblika zuba ili njihovo lomljenje.

Dijagnostikovanje bruksizma se obično vrši kod stomatologa  pregledom i razgovorom sa pacijentom o njegovim navikama i simptomima. Pored toga, lekar može da postavi određene testove, kao što je test stiskanja, kako bi se utvrdila jačina stiskanja zuba.

Lečenje i prevencija bruksizma

Lečenje bruksizma je uglavnom simptomatsko i može da uključuje korišćenje okluzalnih splintova, koji se nose tokom noći i na taj način štite se zubi, jer se sprečavaja prekomerno stiskanje zuba. Takođe, mogu se koristiti različite vrste masaža ili fizikalna terapija, kako bi se smanjili grčevi u mišićima lica. Psihološka terapija može da bude deo lečenja, ukoliko se bruksizam javlja usled stresa ili drugih psiholoških problema.

Prevencija bruksizma podrazumeva praćenje odgovarajuće ishrane i oralne higijene,kao i izbegavanje navika poput grickanja olovaka ili žvakanja predmeta što nije hrana. Takođe, odgovarajuća struktura zuba i vilica može da smanji rizik od bruksizma.

Bruksizam posledice

Ukoliko se bruksizam ne leči, mogu da nastanu ozbiljniji problemi, kao što su oštećenja zuba ili viličnog zgloba, kao i bolovi u glavi i vratu. Pored toga, bruksizam može da dovede do promena u govoru i izgledu lica, što može da utiče na pacijentovu samopouzdanost i kvalitet života.

Stoga je važno da se bruksizam otkrije i leči na vreme, kako bi se sprečile moguće posledice. Ukoliko imate simptome bruksizma ili sumnjate da imate ovaj problem, obratite se svom stomatologu ili oralnom hirurgu za savet i lečenje.

Bruksizam terapija

Splint za bruksizam

Okluzalni splintovi su jedan od načina lečenja bruksizma. Oni su specijalni uređaji koji se stavljaju na gornju ili donju vilicu kako bi se sprečilo zgrušavanje ili stezanje zuba. Postoje različiti tipovi okluzalnih splintova, uključujući tvrde i mekane splintove. Tvrdi splintovi su češće korišćeni i obično se naprave od akrilnog materijala, dok su mekani splintovi napravljeni od gume ili plastike.

Promena navika

Terapija bruksizma uključuje pored upotrebe okluzalnih splintova i promene u životnom stilu koje mogu pomoći u smanjenju stresa i napetosti u vilicama i vilicnom zglobu. To uključuje pravilnu tehniku žvakanja, izbegavanje grickanja nečega što nije hrana npr.razni predmeti ,nokti i sl., kao i rad sa fizioterapeutom ili psihologom koji će pomoći u smanjenju napetosti i stresa.

Kod odabira okluzalnih splintova, važno je raditi sa stručnjakom, kao što je stomatolog ili ortodont, koji će odabrati odgovarajući uređaj za svakog pojedinca. Splintovi se moraju redovito mijenjati i prilagođavati kako bi se osiguralo da su uvijek udobni i da ispravno obavljaju svoju funkciju.

Neki pacijenti mogu imati neugodnosti u početku korištenja okluzalnih splintova, ali se to obično smanjuje nakon nekoliko nedelja. U slučaju da se tegobe ne smanjuju, važno je kontaktirati stomatologa koji će prilagoditi splint ili preporučiti druge terapijske opcije.

Medikamentska i fizikalna terapija

Terapija bruksizma takođe može uključivati ​​upotrebu različitih lekova koji se koriste za smanjenje bolova i napetosti u vilici. Lekovi koji se koriste uključuju analgetike, mišićne relaksante i antidepresive.

Fizikalna terapija, kao što su masaža, vežbe disanja i vežbe za jačanje mišića lica i vrata, takođe mogu biti korisne u lečenju bruksizma.

Hirurško lečenje se retko koristi za lečenje bruksizma, ali može se u nekim slučajevima koristiti ako druge metode lečenja nisu uspjele. To uključuje artrocentezu temporomandibularnog zgloba, što podrazumijeva uklanjanje boli i stresa iz zgloba, kao i hirurške intervencije na mišićima lica i zubima.

Mehanizam rada okluzalnih splintova je da spreče kontakt zuba jednog zuba sa drugim zubom kada pacijent bruksira. To smanjuje pritisak na zubima i sprečava oštećenja zuba i mekih tkiva. Splintovi takođe mogu pomoći u pravilnom rasporedu zuba, što je važno za pravilno funkcionisanje mišića lica i vilice.

Splintovi za bruksizam kao najčešća metoda

Lečenje bruksizma sa okluzalnim splintovima je obično kombinacija splinta i lijekova protiv bolova. Splintovi se obično nose noću, dok se lijekovi protiv bolova koriste kada je potrebno.

Međutim, okluzalni splintovi mogu imati neželjene efekte, kao što su neudobnost ili alergijske reakcije na materijal od koga je splint napravljen. Pored toga, splintovi se ne mogu koristiti ako pacijent ima zubne proteze ili ima druge zdravstvene probleme sa zubima ili vilicom.

Stoga, pre nego što se odluči za okluzalne splintove kao metod lečenja bruksizma, potrebno je konsultovati se sa stomatologom koji će procijeniti stanje pacijenta i odlučiti o najboljem načinu lečenja. Ukoliko se pacijent odluči za korištenje okluzalnih splintova, potrebno je redovno kontrolisati stanje zuba i vilice kako bi se osiguralo da se lečenje uspešno odvija.

Alternativne metode lečenja bruksizma

Osim tradicionalnih terapijskih pristupa, postoje i nekonvencionalne metode koje se koriste za lečenje bruksizma. Ove metode, koje se često nazivaju "alternativnim" ili "dodatnim" terapijama, uključuju:

  • Akupunkturu: Ova metoda se temelji na teoriji da se bolovi u tijelu mogu ublažiti ubodom tankih igala u određena područja tijela.
  • Biofeedback: Ova metoda se koristi za pomoć pacijentima da se svesno kontrolisu mišićnim aktivnostima.
  • Meditacija i relaksacija: Ove tehnike se koriste za smanjenje stresa i anksioznosti, koji su česti uzroci bruksizma.
  • Joga: Joga se koristi za poboljšanje opuštanja mišića i disanja.

Iako su ovi pristupi manje istraženi u poređenju sa tradicionalnim terapijama, oni mogu imati pozitivan uticaj na smanjenje bruksizma za neke pacijente. Važno je, da se bilo koja alternativna metoda koristi uz savet lekara ili stomatologa, da bi se pratilo napredovanje i eventualno prilagoditi plan lečenja

Takođe je važno napomenuti da je prevencija bruksizma ključna u sprečavanju oštećenja zuba i vilica. To uključuje pravilno žvakanje i izbegavanje stresa, kao i redovne posete stomatologu koji će moći otkriti i liječiti bruksizam u ranoj fazi.


Profesionalizam i stručnost

Dr Srđan Lolin je specijalista oralne hirurgije i nosi titulu Master in Laser Dentistry.

U našoj ordinaciji to je jedna od najčešćih procedura a rezultate možete pogledati na našem blogu i na You tube kanalu drlolin.

Pročitajte naše ostale blogove na temu implantologije i stomatologije:

 

Pitajte ordinaciju Dr Lolin

Ukoliko imate sličan problem možete nam se javiti putem Facebook-a, ili nam poslati sliku/snimak a od našeg stučnog tima dobićete savet i način kako da rešite problem.
Ukoliko imate pitanja u vezi vašeg slučaja i želite precizniji odgovor u vezi terapije i cene pošaljite nam Vaš snimak svih zuba preko online forme. Naša ordinacija se nalazi u Novom Sadu.
Možete nam se javiti na telefon 062 84 83 016 ili putem Viber-a i WhatsApp-a, a možete nam pisati i na [email protected]

Zmaj Ognjena Vuka 14

21000 Novi Sad, Srbija