Zubni implanti komplikacije – pitanje je koje muči mnoge ljude koji razmišljaju o ugradnji implantata. Zato ćemo vam predstaviti sve moguće neželjene efekte te procedure i moguće komplikacije koje idu uz nju.

Treba da znate da kod svake procedure u stomatologiji mogu nastati komplikacije. Kod hirurških procedura, kao što je ugradnja implantata, javljaju se i određeni simptomi posle završene intervencije. Njih treba odvojiti i razlikovati od komplikacija.

Simptomi nakon ugradnje implantata

Postoje očekivane promene na licu koje se dešavaju neposredno nakon ugradnje implantata i koje prolaze u roku od nekoliko dana. One ne treba da brinu i ne predstavlaju komplikacije posle ugradnje implantata.

Otok posle ugradnjeimplantata

Jedan dan posle ugradnje implantata javlja se otok. Može biti različite veličine, zavisi od više faktora, ali uvek je prisutan. Ukoliko je intervencija bila zahtevnija i vadiilo se više zuba, otok je veći. Najizraženiji je drugi dan nakon intervencije i traje nekoliko dana.

Pacijenti su ponekad zabrinuti kada otok primete na licu, ali to je očekivana pojava. Dobijaju instrukcije da ga hlade spolja i uzimaju antibiotike i lekove protiv otoka i bola.

Ukoliko otok ne prolazi posle sedam dana potrebno je nešto preduzeti. Uglavnom se uspostvalja dodatna drenaža i menjaju antibiotici.

Bol posle ugradnje implantata

Bolovi su najčešće prisutni kada prođe anestezija i to ukoliko pacijent ne uzme tablete protiv bolova. Prvi analgetik dajemo pacijentu odmah po završetku intervencije. Najčešće uzmu još jedan pred spavanje i to je sasvim dovoljno da prvi dan prođe bez bolova.

Sutradan retko čujemo od pacijenta da se žali na bolove. Neki od njih analgetik uzmu samo preventivno, a treći dan već niko ne oseća bolove.

Rana u ustima može biti osetljiva na dodir i prilikom postavljanja privremenih zuba, ali spontanih bolova nema. Takođe, kasnije nema bolova ni prilikom žvakanja hrane jer su privremeni zubi fiksirani, oslonjeni na implantate i ne dodiruju zubno meso.

Hematom na licu nakon ugradnje implantata

Hematom na licu se retko javlja, ali postoje slučajevi kada je prisutan. Može biti vidljiv ispod oka, ali to nije nešto što nas jako zabrinjava.

Najčešće, ukoliko je bila veća intervencija i jače krvarenje, hematomi se javljaju u ustima ili spolja na koži. U ustima ih pacijent i ne primećuje pa i nije zabrinut. Povlače se za oko pet dana.

Za bržu resorpciju hematoma može se uzimati terapija. U ordinaciji je retko dajemo jer su i veliki hematomi veoma retki. Ukoliko je zdravstveno stanje pacijenta dobro organizam sam resorbuje zgrušanu krv za svega nekoliko dana.

4,5
Rated 4.5 out of 5
4.5 od 5 zvezdica (zasnovano na 17 komentara)

Komplikacije posle ugradnje implantata

Osim prolaznog bola i bezazlenog otoka i hematoma, nakon ugradnje implantata se mogu desiti i komplikacije. Ovo su neke od njih koje nisu poželjne posle intervencije, ali su svakako rešive.

Otok iz kojeg se cedi gnojni sadržaj

Otok iz kog se cedi gnojni sadržaj predstvalja znak infekcije. Pacijent ne mora imati bolove, već jednostvano primećuje otok koji ne prolazi. Tada je neophodno gnoj izdrenirati, a ranu isprati.

Posle intervencije u našoj ordinaciji uvek pravimo kontrolni rtg snimak. Proveravamo položaj implanatata u odnosu na susedne strukture. Ukoliko se ispoštuje tehnika ugradnje i implantat postavi u dobar položaj vrlo retko dolazi do ove komplikacije.

Nakon ugradnje implantata pacijent uvek dobija antibiotsku terapiju i ukoliko je organizam zdrav to je sasvim dovoljno da bude zaštićen od infekcije.

Utrnutost ugla usne

Utrnulost ugla usne se može javiti kao komplikacija nakon ugradnje implantata u donjoj vilici. Tada pacijent može normalno da pomera usnu, ali ne oseća dodir u uglu.

Zašto se javlja utrnulost ugla usne?

Kod All-on-4 tehnike, kada se radi rekonstrukcija celog zubnog niza sa četiri implantata, zadnji implant se nalazi blizu nerva. Implantat čak i ne mora dodirnuti nerv, već prilikom same manipulacije režnja nerv može biti iziritiran, pa dolazi do parestezije (utrnulosti).

U pitanju je senzitivni nerv, koji se prilikom rada vidi golim okom i lako ga je zaobići. Važno je da ga tokom intervencije implant ne preseče, što se potvrđuje snimkom. Ukoliko se utvrdi da je implant ušao u kanal sa nervom treba ga pomeriti. Ukoliko nije, postoji medikamentozna terapija protiv utrnulosti.

Utrnulost u najvećem broju slučajeva prolazi spontano bez bilo kakve terapije. Može potrajati od nekoliko dana do čak nekoliko meseci. Ipak, kada se napravi dobar plan terapije prema 3D snimku i poštuje tehnika ugradnje All-on-4, ova pojava se ne očekuje.

Implantat koji se mrda na pritisak

Implantat je uglavnom jako stabilan posle ugradnje, naročito ukoliko se planiraju privremeni zubi. Ponekad može doći do rasklimavanja implantata, nekoliko dana ili nedelja od ugradnje. Pacijent uglavnom ne zna za to jer nema nikakvih simptoma. Kada sedne u stolicu prilikom pregleda stomatolog primeti da je implantat bolan na pritisak i da se blago pomera. To je znak da se implant nije integrisao.

Šta raditi?

Neintegrisani implant je potrebno izvaditi. To se izvodi vrlo lako s obzirom da je već pokretan. U najvećem broju slučajeva odmah ponavljamo intervenciju ugradnje na isto mesto ili odmah pored.

S obzirom da koristimo moderan Neodent implantat i da primenjujemo savremene tehnike ugradnje, znamo da će se integracija implantata desiti u više do 95% slučajeva. Već u toku intervencije merimo stabilnost implantata i tako predviđamo dalji tok.

Komplikacije sa privremenim zubima na implantatima

S obzirom da u našoj ordinaciji odmah posle ugradnje implantata postavljamo privremene zube, postoji nekoliko komplikacija koje se mogu desiti baš na privremenim zubima.

Lomljenje privremenih zuba

Privremeni zubi koji se postavljaju odmah posle ugradnje su izrađeni od akrilata. Iako postavljamo metalno ojačanje u sredinu, može doći do loma. Naročito kod ljudi koji noću škripe zubima i koji imaju jak zagriz.

Ova komplikacija ne predstvalja veliki problem jer se lako i brzo rešava. Zubi se skidaju i šalju u tehniku. Pacijente upozoravamo da paze sa hranom prvih nekoliko meseci i da se strpe dok ne dobiju stalne zube. Pacijenti su svesni da ukoliko dođe do ovakvih komplikacija moraju ponovo doći u ordinaciju.

Prazan prostor između privremenih zuba i implantata

Prazan prostor između privremenih zuba i implantata se javlja posle nekoliko nedelja od ugradnje i zapravo ga i ne možemo nazvati komplikacijom već očekivanom pojavom. Privremeni zubi se zato i prave.

Kada se desni povuku i spadnu otoci moguće je da tečna hrana ili voda prolaze između zuba i gingive. Ipak, neće biti nikakvih problema ako pacijent održava higijenu po uputstvima.

Potrebno je istaći da su privremeni zubi deblji od stalnih zuba, da često jezik ne može da se navikne na njih. Kvržice na griznim površinama su zaobljene pa je žvakanje hrane manje efikasno. Sve to traje četiri meseca posle čega se prave stalni zub. Kako mnogi pacijenti ne mogu da dođu u to vreme nije nikakav problem da privremeni zubi ostanu i duže u ustima. Dešavalo se i da nakon godinu dana nošenja privremenih zuba nema nikakvih problema.

 

Komplikacije sa stalnim zubima preko implantata

Postoji  i nekoliko komplikacija sa stalnim zubima preko implantata, koje su takođe lako rešive.

Odšarfljivanje protetskog rada od implantata

Odšrafljivanje protetskog rada od implantata se retko dešava, ali je moguće. S obzirom da zubi trpe konstantan pritisak žvakanja moguće je da dođe do labavljenja šrafića. Zato je praksa da zube dotežemo nekoliko dana posle postavljanja. Ukoliko se kasnije desi, ova situacija se vrlo lako se rešava. Potrebno je samo dotegnuti šrafiće sa odgovarajućim šrafcigerom i za to se pacijent ne mora vraćati u našu ordinaciju.

Svakom pacijentu dajemo pasoš implantata. Tako ima informaciju koji su implanti u pitanju ukoliko želi da se obrati nekom drugom stomatologu radi rešavanja ovog slučaja. I sam stomatolog ukoliko nema može nabaviti odgovaraćući šrafciger.

Odlamanje keramike sa protetskog rada

Odlamanje keramike sa protetskog rada se takođe retko dešava, ali je moguće kada su sile pritiska žvakanja velike.

Prednost šrafljenje verzije u odnosu na cementiranu

U slučaju odlamanja keramike sa protetskog rada treba istaći veliku prednost šrafljenje verzije zuba na implantatima u odnosu na cementiranu.

Ukoliko se zubi zacementiraju preko implantata skidanje je gotovo nemoguće, a da se rad ne ošteti pa i implantati ugroze. Zato u našoj ordinaciji u poslednjih nekoliko godina isključivo koristimo šrafljenu verziju zuba.

Prednost cirkonujuma u odnosu na metalokeramiku

Takođe, određenu prednost imaju i zubi od čistog cirkonujuma u odnosu na metalokeramički most. Cirkonijumski zubi se režu svaki za sebe, pa kada se nakon odlamanja dela zuba rad odšrafi od implantata vrlo lako se izreže nov zub i postavi na konstrukciju. Kod metalokeramike je reparatura nešto komplikovanija, ali nije nemoguća.

 

Komplikacije nakon ugradnje implantata su retke

Na kraju da zaključimo  - komplikacije posle ugradnje implantata ili kasnije na protetskom radu su moguće ali se retko dešavaju. Važno ih je uočiti na vreme i odmah pristupiti rešavanju problema.

Svakog pacijenta koji nam se javi sa komplikacijom odmah primamo i sposobni smo da nađemo rešenje. Zato često preporučujemo ugradnju implantata bez bojazni da će se nešto nepredviđeno desiti. Na kraju pacijent ima benefit da nosi zube koji se ne vade iz usta i dobija osmeh kojim se ponosi. Ako i vi želite takve zube javite nam se!

 


Profesionalizam i stručnost

Dr Srđan Lolin je specijalista oralne hirurgije i nosi titulu Master in Laser Dentistry.

U našoj ordinaciji to je jedna od najčešćih procedura a rezultate možete pogledati na našem blogu i na You tube kanalu drlolin.

Pročitajte naše ostale blogove na temu implantologije:

 

Pitajte ordinaciju Dr Lolin

Ukoliko imate sličan problem možete nam se javiti putem Facebook-a, ili nam poslati sliku/snimak a od našeg stučnog tima dobićete savet i način kako da rešite problem.
Ukoliko imate pitanja u vezi vašeg slučaja i želite precizniji odgovor u vezi terapije i cene pošaljite nam Vaš snimak svih zuba preko online forme. Naša ordinacija se nalazi u Novom Sadu.
Možete nam se javiti na telefon 062 84 83 016 ili putem Viber-a i WhatsApp-a, a možete nam pisati i na [email protected]

Zmaj Ognjena Vuka 14

21000 Novi Sad, Srbija