Bezmetalne krunice iskustva pacijenata

Bezmetalne krunice iskustva - Pre nego što vam opišemo šta su bezmetalne krunice i da li su one opcija za vas predstavićemo vam iskustvo dva naša pacijenta. U nastavku ovog blog članka predstavili smo 2 slučaja iz naše ordinacije, gde su pacijenti dobili nov osmeh, protetskom rekonstrukcijom pomoću bezmetalnih krunica.

Bezmetalne krunice iskustva - Prikaz slučaja 1

Faza I

Naš dragi pacijent se javio  u ordinaciju sa željom da dobije lep osmeh i da popuni prazne prostore bez proteze. Predložili smo mu da napravimo mostove od cirkonijuma gore i dole.

Imao je gore metalokeramički most preko deset godina. Desni su se povukle, most više nije bio adekvatan. S obzirom da je gore imao dovoljan broj zuba nije bilo potrebno ugrađivati implantate. Iz  pojedinih smo izvadili živce kako posle ne bih bilo bolova. Zube smo ponovo prebrusili i uzeli otisak. Gore smo postavili privremene zube posle nekoliko dana.

Ovo je značajna faza jer pomoću njih oblikujemo zubno meso za stalne zube, lepše osmeh izgleda. I pacijent može da vidi kako će izgledati stalni zubi.

Dole smo pozadi ugradili implantate s obzirom da nije imao zadnje zube.

5,0
Rated 5 out of 5
5 od 5 zvezdica (zasnovano na 1 komentara)

Bezmetalne krunice iskustva pacijenta 1 - II Faza – posle 4 meseca

Pacijent se vratio u Novi Sad i ostao 14 dana. Uzeli smo nove otiske gore i dole i napravili zube od cirkonijuma. S obzirom da je pacijent bio zadovoljan privremenim zubima, znali smo da će krajni rezultat biti dobar.

Bezmetalne krunica iskustva pacijenata - II slučaj pacijenta sa cirkonijum krunicama na implantatima - prva faza

Pacijent se javio u ordinaciju sa željom da opet ima zube koji su funkcionalni i estetski lepo izgledaju. Predložili smo mu zubne krunice od cirkonijuma. Posle pregleda ustanovili smo da svi gornji zubi za vađenje. Dole smo ostavili određen broj zuba tako da je pacijent mogao da dobije cirkonijum most u prednjem delu. Bočno smo ugradili implantate jer nije tu imao zube. Ceo ovaj postupak je trajao 5 dana.  Za to vreme smo u gornjoj vilici izvadili sve zube ugradili implantate i postavili fiksne privremene zube. Dole smo obrusili zube i postavili privremeni most preko njegovih zuba.

Bezmetalne krunica iskustva pacijenata - II slučaj pacijenta sa cirkonijum krunicama na implantatima - druga faza

Naš pacijent se vratio u Novi Sad posle četiri meseca da nastavimo rad. Nije imao problema sa privremenim zubima, mogao je da žvaće mekšu hranu. Uzeli smo nove otiske i zubotehničar je dizajnirao zube u softveru. Posle toga oni se printaju od plastike i postavljaju u usta. Ova faza je veoma bitna. Možemo da vidimo kako će zubi izgledati, da li je pacijent zadovoljan. Postoje određena pravila koja moraju da se poštuju ukoliko želimo da dobijemo lep osmeh. Bočna linija kontakta dve vilice mora pratiti liniju koja spaja uho i nosno krilce. Prednja linija sečivnih ivica mora biti paralelna sa linijom koja spaja zenice. Posle toga se obraća pažnja na dizajn svakog zuba, da oni budu jedinstveni da ne liče jedan na drugog.

Pacijent je bio zadovoljan sa predloženim dizajnom , kada smo postavili zube od plastike u usta. Mada u ovoj fazi je svaka promena moguća. Posle toga sledi rezanje zuba iz bloka od cirkonijuma na kompjuterizovanom strugu. Kada se zubi izrežu idu u peć na visoku temperaturu. Posle toga dobijaju čvrstinu koja je najveća od svih bezmetalnih krunica.  Pored estetskog efekta ovo je još jedan razlog zašto preporučujemo krunice od cirkonujuma najčešće u našoj ordinaciji.

Bezmetalne krunice iskustva - iz ugla stomatologa

Dugi niz godina stomatolozi su koristili metalne i metalokeramičke krunice za zaštitu i popravku zuba — ali sada imamo bolje alternative. Postoje nemetalne krunice koje obezbeđuju sigurniji, prirodniji način zaštite zuba. I jednako su izdržljive kao i metalne krune.

Evo pogleda na uobičajene tipove zubnih krunica, po čemu se krunice bez metala razlikuju, njihove prednosti i kako da odlučite koji tip je pravi za vas.

Najčešći razlog za krunicu je pojačanje integriteta strukture zuba, iako se krunice mogu koristiti i za estetsko poboljšanje.

Možda će vam trebati krunica ako je vaš zub:

 • slomljen ili napukao od udara
 • jako promenjena boja usled vađenja živca
 • slab od istrošenosti usled škripanja zubima ili oslabljen zbog tretmana kanala korena
 • nedostaje veliki deo krunice usled karijesa
 • izlizan na sečivnim ivicama i kvržicama
 • prekriven velikom plombom koja ga je oslabila i ne izgleda lepo

Najbolji način da saznate da vam je potrebna kruna je da zubar pregleda vaše zube. Samo profesionalac može proceniti njihovo stanje i odrediti koji je pravi tretman.

PREDNOSTI BEZMETALNIH KRUNICA

Koje su zapravo prednosti krunica bez metala?

Bezmetalne krunice su bolje jer:

 • Ne sprovode toplo i hladno pa je manje verovatno da će se pojaviti osetljivost zuba
 • Neće izazvati alergijske reakcije na metal
 • Brže i lakše se postavljaju od metalnih krunica
 • Digitalno se dizajniraju pa je moguće dobiti idelan oblik sprem ostalih zuba
 • Izgledaju prirodnije, imitirajući biserni sjaj i boju pravih zuba
 • Bezmetalne krunice su nekada bile slabije od metalnih krunica, ali to više nije slučaj, zahvaljujući inovativnim modernim krunicama poput cirkonijuma sada mogu da izdrže snagu žvakanja u svim delovima vilice

Koliko dugo traju nemetalne krune?

Izdržljivije vrste poput cirkonija traju u proseku 10-15 godina, iako mogu trajati 20 godina ili više uz odgovarajuću negu zuba. Nežnije vrste, kao što su porcelanske krune, pre se lome i traju samo 5-10 godina. Istraživanja su pokazala da je stopa preživljavanja krunica na bazi keramike slična onoj kod metalnih.

Holivudski osmeh sa bezmetalnim krunicama

Pročitajte i naš članak o iskustvima pacijenata koji su dobili Hollywood Smile, pomoću bezmetalnih krunica.

BEZMETALNE KRUNICE ZA ZADNJE ZUBE - Iskustvo stomatologa

Metalokeramičke krunice se i danas najčešće koriste za prekrivanje ili nadoknadu kutnjaka jer njihova izdržljivost može da podnese pritisak žvakanja pozadi. A njihov položaj u zadnjem delu vaših usta znači da nisu toliko uočljive i ne moraju biti verna kopija prirodnog zuba.

Ranije, krunice bez metala poput potpuno porcelanskih krunica nisu imale sličnu otpornost kao metalokeramičke. Zubari nisu mogli da ih koriste za zadnje zube. Ali novi materijali to menjaju. Sada možete da postavite krunice od cirkonijuma ili litijum disilikata preko vaših premolara ili molara.

 

ZUBNI MOSTOVI BEZ METALA

Zubni mostovi mogu popuniti prazninu nastalu zbog nedostatka zuba u ustima. Supstance bez metala su danas ojačane toliko da mogu da se uporede sa metalokeramikom. Most se zacementira za vaše prirodne zube i usidri na mestu kao deo vašeg osmeha.

Zubni mostovi bez metala imaju najprirodniji izgled koji imitira zubnu gleđ. To je posebno važno ako vam nedostaje vidljivi sekutić ili očnjak u prednjem delu usta.

Bezmetalne krunice iskustva - Kada su one prave izbor za Vas?

Zubne krunice su idealne ako imate delimično pokvaren ili oštećen zub kome je potrebna dodatna zaštita da bi ga zaštitio. Kada birate pravu zubnu krunu za vas, uzmite u obzir:

 

 • Položaj zuba koji treba nadoknaditi.
 • Veličina defekta nastalog zbog karijesa.
 • Ako imate u ustima proteze, fasete ili plombe.
 • Koliko vam je stalo do usklađivanja prirodne boje i izgleda vaših drugih zuba.
 • Ako imate alergiju na metal ili preosetljivost zuba.
 • Koliko dugo želite da krune traju.
 • Izdržljivost krune na pritisak, posebno ako ste skloni da stegnete vilicu.
 • Vaš budžet za stomatološki rad.

 

Ovo je mnogo faktora koje treba uzeti u obzir, tako da je konsultacija sa stomatologom vaš najbolji korak kada razmatrate zubne krunice.

Profesionalac može pregledati vaša usta i preporučiti najbolju opciju na osnovu vašeg stanja.

Nažalost, mnogi materijali koji su se godinama koristili u stomatološkim zahvatima zapravo su sadržali toksične supstance. To su bile amalgamske plombe, kompozitne smole sredstvo za umrtvljivanje živca itd. Čak i metalokeramičke krunice mogu sadržati određene rizike, može doći do alergijske reakcije ili sive prebojenosti gingive. Danas moderna stomatologija teži ka tome da sve što postavljamo u usta ne sme naneti štetu organizmu.

Zato najčešće preporučujemo da koristite supstance bez metala za vaše zubne krunice. Osnova naše stomatološke prakse je briga o zdravlju vaših usta, osiguravajući da koristite samo biokompatibilne zubne materijale.

Stomatološka ordinacija dr Lolin u Novom Sadu specijalizovana je za restauraciju zuba i oralnu hirurgiju. Obezbedićemo da vaše krune izgledaju blistavo, da izdrže pritisak i da vaša usta budu zdrava. Kontaktirajte nas da razgovaramo o opcijama za zubne krunice bez metala.


Profesionalizam i stručnost

Dr Srđan Lolin je specijalista oralne hirurgije i nosi titulu Master in Laser Dentistry.

Jedina Straumann-Neodent sertifikovana klinika u Srbiji

Ponosni smo na činjenicu da smo prva, i za sada jedina, klinika u Srbiji sertifikovana od strane Straumann-Neodent grupacije za NeoArch (All-on-4) tehniku.

U našoj ordinaciji to je jedna od najčešćih procedura a rezultate možete pogledati na našem blogu i na You tube kanalu drlolin.

Pročitajte naše ostale blogove na temu implantologije:

Pitajte ordinaciju Dr Lolin

Ukoliko imate sličan problem možete nam se javiti putem Facebook-a, ili nam poslati sliku/snimak a od našeg stučnog tima dobićete savet i način kako da rešite problem.
Ukoliko imate pitanja u vezi vašeg slučaja i želite precizniji odgovor u vezi terapije i cene pošaljite nam Vaš snimak svih zuba preko online forme. Naša ordinacija se nalazi u Novom Sadu.
Možete nam se javiti na telefon 062 84 83 016 ili putem Viber-a i WhatsApp-a, a možete nam pisati i na [email protected]

Zmaj Ognjena Vuka 14

21000 Novi Sad, Srbija