Povlačenje desni - gingivalne recesije

Povlačenje desni (gingivalne recesije) je relativno česta dentalna bolest koja se manifestuje kada desni počnu da se povlače i otkrivaju delove zuba koji su bili prekriveni desnima. Definiše se kao pomeranje nivoa ivice gingive (desni) u smeru vrha korena zuba.

Povlačenje desni može biti:

  1. generalizovano - kada su zahvaćeni svi prisutni zubi (multiple recesije)
  2. ili pak može biti zahvaćena grupa zuba ili samo jedan zub što predstavlja izolovanu recesiju

Posledica povlačenja desni je ogoljen vrat zuba koji je najčešće osetljiv na termičke nadražaje (toplo, hladno), a narušena je i estetika zubnog niza (zubi izgledaju vizuelno duži).

Takođe, mogu se javiti i mehanička oštećenja zubne supstance (erozije zuba) u vidu udubljenja u vratovima zuba bez prisustva karijesa.

5,0
Rated 5 out of 5
5 od 5 zvezdica (zasnovano na 1 komentara)

Povlačenje desni - uzroci

Povlačenje desni može imati brojne uzroke. Zato kažemo da se kompleksnost etiologije ove mukogingivalne anomalije ogleda u multikauzalnosti. Ovo su neki od najčešćih uzroka.

Parodontopatija

Jedan od simptoma parodontopatije je povlačenje desni uz ogolićenje korena zuba. Patološki proces koji se odvija u gingivi u toku parodontopatije uslovljava razvoj degenerativno-distrofičnih procesa u tkivu što ima za posledicu propadanje vezivnog tkiva oko krunice zuba.

Oštećenje pripojnog epitela "otvara vrata" za prodor štetnih materija iz biofilma, kao i za nastanak i razvoj zapaljenja, a potom i razaranje gingive, alveolarne kosti i drugih tkiva parodoncijuma.

Veoma je važno da se oko krunice zuba nalazi tvrda keratinizovana gingiva, a ne tanka pokretna, jer je čvrsto pripojena uz krunicu i štiti zub. To se isto odnosi na implantat i oko njega nam je potrebno takvo zubno meso. Ukoliko ono propadne oko zuba ili implantata brzo dolazi do stvaranja džepa uz koren ili implant. Kost počinje da se povlači i u jednom momentu zub se rasklimava.

Neadekvatna tehnika pranja zuba

Agresivnim pranjem tvrdim četkicama, pokretima napred-nazad, dolazi do pritiska na desni i posledičnog povlačenja. Zato našim pacijentima preporučujemo soft četkice za pranje zuba. One su dovoljne da otklone bakterijski biofilm, a retko mogu dovesti do mehaničkog oštećenja.

Ukoliko pacijent ima zubne mostove u ustima ili mostove na implantima preporučujemo vodeni tuš za ispiranje pre pranja četkicom.

Postojanje naslaga na zubima (kamenac/konkrementi)

Pritisak na desni dovodi do njihovog povlačenja i zapaljenja. Zato je bitno redovno uklanjanje mekih i tvrdih zubnih naslaga na svakih šest meseci.

Prisustvo izraženih (koronarno inseriranih) plika i frenuluma

Frenulum i plike predstavljaju fibrozne pripoje mišića usana, jezika i obraza prekrivene sluzokožom usne duplje. Ukoliko se pripajaju za viličnu kost u blizini vratova zuba, realno je očekivati da će usled aktivnosti (govor, žvakanje, mimika) doći do povlačenja desni u regiji njihovog pripoja.

Najčešći primer dejstva frenuluma je između dve jedinice. Ukoliko je jako izražen ne dozvoljava spajanje, tj. adekvatan dodir ta dva zuba. Takođe može da vuče gingivu oko zuba prema gore. Tada ortodonti daju uput oralnim hirurzima da odstrane tu resicu.

Neadekvatne protetske nadoknade i neadekvatni ispuni (plombe)

Predimenzioniorane protetske nadoknade koje ne naležu precizno na zub, kao i neadekvatni ispuni (preekstendirani, neispolirani) su takođe jedan od uzroka povlačenja desni.

Nedostatak susednih zuba

Posledično pomeranje zuba pored ili zuba u susednoj vilici (antagonisti) dovodi do promene njihovog položaja i povlačenja desni.

Urođene anomalije alveolarne kosti

Urok povlačenja desni mogu biti i urođene anomalije alveolarne kosti, kao što su dehiscencije, fenestracije, tanka koštana lamela i dr.

Ovakva kost pod uticajem inflamacije, čak i malog intenziteta, biva relativno brzo resorbovana, a taj proces je praćen recesijom gingive.

Fenotipski neodgovarajuće osobine gingive (tanke i gracilne desni)

Najčešće u kombinaciji sa prenaglašenim alveolarnim jugama predstavlja izuzetno pogodnu regiju za nastanak ove mukogingivalne anomalije.

Kod nekih ljudi sloj tvrde keratinizovane gingive oko zuba je jako tanak. Ukoliko se pojavi neki štetan faktor lako može doći do gubitka ovog sloja. Tada nastaje problem i on se može jedino hirirškim putem rešavati - presađivanjem ovog tkiva sa drugog mesta.

Ortodontske anomalije

Zbog nepravilnog rasporeda i položaja zuba (malpozicije) dolazi do neravnomernog opterećenja i pritiska na zube, kao i otežanog čišćenja zuba zbog nepristupačnosti.

Kada takav mlad pacijent dođe na preged mi uglavnom uočavamo sve zdrave zube, a vidimo da se zubno meso povlači na nekim mestima. Potrebno je da ortodont da svoje mišljenje i krene sa terapijom.

Traumatska okluzija

Prilikom zatvaranja usta, pojedini zubi se mogu ranije sastavljati sa zubima iz suprotne vilice, zbog gubitka nekih zuba ili ortodontske nepravilnosti. Tom prilikom dolazi do traumatizacije tih zuba i destruktivnih promena na desnima i koštanom tkivu.

Pirsinzi

Stalna iritacija desni metalnim nakitom kao što su pirsinzi na usni, jeziku ili bradi oštećuje pripoj desni i mogu dovesti do njihovog povlačenja.

Povlačenje desni terapija

Povlačenje desni nije bolest koju je nemoguće lečiti. Naprotiv. Ali, najpre je potrebno ukloniti uzrok recesije (povlačenja).

1) Eliminisanjem traumatskog kontakta selektivnim brušenjem zuba

2) Ortodontskom terapijom zuba

3) Nadoknadom ekstrahovanih zuba - protetska rehabilitacija

4) Zamenom neadekvatnih protetskih radova i ispuna

5) Obukom o pravilnoj tehnici pranja zuba

6) Redovnim uklanjanje zubnog kamenca

7) Hirurškom korekcijom visoko postavljenih frenuluma i plika

U zavisnosti od tipa recesije, mogu se razmatrati hirurške tehnike prekrivanja ogolićenih korenova, kojima se transplantira meko tkivo sa nepca na mesto gde su desni povučene. Ove intervencije su poznate kao SMAT (slobodni mukozni autotransplantat) i TVT (transplantat vezivnog tkiva).

Slobodan mukozni transplantat

Postoji više hirurških tehnika za rešavanje povlačenja desi ali slobodan mukozni transplantat je danas zlatni standard. Poenta tehnike je da se sa mesta gde ga ima dosta dovede novo tkivo. Kada nestane tvrda keratinizovana gingiva oko zuba ona se više nikad ne može regenerisati sama od sebe.

Kako se sprovodi slobodan mukozni transplantat?

Najčešće se uzima sa nepca ili u zadnjem delu vilice oko osmice. Znači da će pacijent na dva mesta imati ranu u ustima. Podiže se deo nepca i iseca samo vezivno tkivo koje je ispod sluzokože. Podiže se sluznica na mestu gde je recesija i novo vezivno tkivo se fiksira sa unutrašnje strane.

Najbolji rezultati se postižu na prednjim zubima gornje vilice, nešto slabiji na donjim. Na bočnim zubima pozadi se takođe radi ova intervencija ali rezultat je nepredvidiv. Težak je pristup ima više pokretne sluznice i rezultati su najslabiji.

Postoji mogućnost i da se ogoljeni koren uopšte ne pokriva ali da se pojača i proširi sloj keratinizovane gingive koji već postoji. Takođe se novi sloj uzima sa nepca ali ne samo vezivo već kompletna debljina sluznice. Parče tkiva se iseca tako da ostaje ranjava površina na nepcu i ono se prišiva uz postojeći sloj.

Rane u ustima jako dobro zarastaju tako da nas ne brine hrana i piće koju uzima pacijent. Na ovaj način ne radimo kompletnu regeneraciju i pokrivanje korena već nam je cilj da zaustavimo dalje povlačenje zubnog mesa. U nekim slučajevima nije moguće postići povratak u prvobitno stanje već je bitno da zadržimo postojeće stanje.

Eksponiranost korenova zuba kao posledica recesije gingive predstavlja kompleksan funkcionalno-estetski problem. Bez terapijskog tretmana neće doći do izlečenja ili stabilne remisije.

Pored estetskih problema, povlačenje desni može dovesti i do osetljivosti zuba, povećanog rizika od karijesa, a progresivan tok recesije gingive na kraju može dovesti do gubitka zuba.


Profesionalizam i stručnost

Dr Srđan Lolin je specijalista oralne hirurgije i nosi titulu Master in Laser Dentistry.

U našoj ordinaciji to je jedna od najčešćih procedura a rezultate možete pogledati na našem blogu i na You tube kanalu drlolin.

Pročitajte naše ostale blogove na temu implantologije i stomatologije:

 

Pitajte ordinaciju Dr Lolin

Ukoliko imate sličan problem možete nam se javiti putem Facebook-a, ili nam poslati sliku/snimak a od našeg stučnog tima dobićete savet i način kako da rešite problem.
Ukoliko imate pitanja u vezi vašeg slučaja i želite precizniji odgovor u vezi terapije i cene pošaljite nam Vaš snimak svih zuba preko online forme. Naša ordinacija se nalazi u Novom Sadu.
Možete nam se javiti na telefon 062 84 83 016 ili putem Viber-a i WhatsApp-a, a možete nam pisati i na [email protected]

Zmaj Ognjena Vuka 14

21000 Novi Sad, Srbija