Metalokeramičke krunice iskustva pacijenata

Metalokeramičke krunice iskustva - Metalokeramičke krunice su vrsta zubnih krunica koja kombinuje metalnu podstrukturu sa slojem keramike koji pokriva vidljivu površinu krunice. Metalna podstruktura pruža snagu i potporu kruni, dok joj keramički sloj daje prirodan izgled koji se može uklopiti sa okolnim zubima. Dugi niz godina, metalokeramičke krunice bile su zlatni standard u odnosu na ostale vrste krunica. Njihova pouzdanost je dokazana kroz dugoročna klinička istraživanja koja su dobro dokumentovana u stomatološkoj literaturi.

Milioni metalokeramičkih restauracija postavljeni su širom sveta. Pravi razlog zašto su postale toliko popularne je u njihovoj snazi i sposobnosti da ponude estetsko rešenje za zube u svim delovima usta. Porcelanske krunice spojene sa metalom često traju 15 do 20 godina pre nego što je potrebna zamena, kod pacijenata sa dobrom oralnom higijenom.

U nastavku teksta ćemo reći nešto više o metalokeramičkim krunicama i za prikazati nekoliko primera naših pacijenata i osvrnuti se na njihova iskustva.  Videćete koliko korisne ove krunice mogu biti kada su u pitanju funkcija i estetika.

5,0
Rated 5 out of 5
5 od 5 zvezdica (zasnovano na 3 komentara)

Metalokeramičke krunice iskustva pacijenata - Primer slučaja 1

Muž i žena koji su pacijenti naše ordinacije rekli su nam da njihov sin ima velik problem sa zubima. Želeli su da ga dovedu na pregled. Primila ih je naša protetičarka dr Jelena. Odmah je rekao da ne može da se nasmeje i žvakanje hrane nije dobro.  S obzirom da je bio mlad estetika mu je bila jako važna. Želeo je promenu po svaku cenu.

Posećivao je stomatologe često, ali kad god bih otišao promenili bi mu samo plombu. I sve je ostalo isto.

Posle pregleda dr Jelena je ustanovila da su ispuni (plombe) na zubima veliki, da ne zaptivaju dobro i da nema više smisla ponavljati istu terapiju. Predložila je da se zubi obruse minimalno i da sa naprave metalokeramičke krunice svaka za sebe. Tako ćemo ojačati svaki zub i dobiti mnogo lepši osmeh.

Izrada i postavljanje solo krunica, kada je svaka za sebe, je veoma težak posao. Mnogo je zahtevnije raditi na takav način nego kad su sve krunice spojene, tj. kada je zubni most u pitanju. Naleganje mora biti milimetarski precizno, tako da svaka faza rada od otiska do cementiranja mora biti perfektna.

Na kraju smo dobili rezultat da naš mladi pacijent može lepo da se nasmeje i ponosno nosi svoj osmeh.

Metalokeramičke krunice iskustva pacijenata - Slučaj II

Drugi primer se odnosi na pacijentkinju koja je imala svoje zube napred a pozadi stare mostove u gornjoj vilici. Na zubima je bilo karijesa a mostovi su već bili stari. Predložili smo joj da skinemo stare mostove a preostale zube obrusimo i presvučemo sa metalokeramičkim krunicama. S obzirom da je odlučila da radimo samo jednu vilicu usklađivali smo boju sa donjim zubima. Nije želela holivudski osmeh niti upadljive zube. Tražila je što prirodnije rešenje.

Metalokeramičke krunice iskustva pacijenata - Slučaj III

Metalokeramički mostovi na implantima

S obzirom da koristimo dugačke ubedljive zubne implante prilikom tehnike All-on-4 moguće je preko njih zašrafiti metalokeramičke mostove. To je veoma čest protetski rad na implantima u našoj ordinaciji. Veoma je otporan i dugotrajan a estetiku možete videti sami.

Gospođa nema niti jedan zub u gornjoj vilicu ugradili smo joj četiri implantata. Nosila je fiksne privremene zube četiri meseca  i posle toga je dobila metalokeramički most kao stalne zube.

Kada koristiti metalokeramičke krunice - iz ugla i iskustva stomatologa

Iako su drugi materijali za krunice, kao što su litijum disilikat (Emaks) i cirkonijum, napravili veliki napredak u poslednjih nekoliko godina, metalokeramičke krunice i dalje imaju vrednost kao restorativno rešenje u brojnim specifičnim situacijama:

 • Pacijenti sa snažnim ugrizom ili bruksizmom mogu imati koristi od metalne okluzalne površine koja ne može da se odlomi.
 • Metalni oslonci se mogu napraviti u kruni. Služe za naslon i stabilizaciju skeletirane proteze
 • Precizni dodaci kao što su kopče ili atečmeni mogu biti deo metalokeramičke krunice
 • Kada fali više zuba u nizu najpouzdaniji je most od metalokeramike

Svojstva materijala

U zavisnosti od zubotehničke laboratorije i posupka rada, keramika se nanosi na metalnu podkonstrukciju napravljenu od plemenitih, poluplemenitih metala ili legura osnovnih metala. Podstrukture napravljene od legura koje sadrže veći procenat plemenitih metala nude veću čvrstoću materijala i poznate su po tome što su biokompatibilnije kada su u pitanju alergije i reakcije na metal. Razlike u sastavu legure određuju cenu završne restauracije.

Visoko plemeniti: 60% plemenitih metala, uključujući kombinaciju zlata, platine ili paladijuma sa minimalnim sadržajem zlata od 40%.

Poludragi ili plemeniti: 25% ili više zlata ili drugih plemenitih metala dopunjenih drugim metalnim elementima.

Posebne karakteristike metalokeramičkih krunica

One nude kombinaciju snage i poboljšane estetike koju ne poseduju skroz metalne restaurativne krunice. Metalokeramičke krunice imaju dugu istoriju upotrebe u stomatologiji i već su više od 60 godina isprobano rešenje za stomatologe.

Nedavno su se na scenu pojavile potpuno keramičke krune. Postale su popularne i za pacijente i za stomatologe. Ali one ne dolaze sa toliko publikovanom evidencijom istraživanja koja bi podržala njihovu dugoročnu upotrebu i prednosti.

Jedna od najvećih prednosti koje nude bezmetalne keramičke krunice je što zahtevaju manje strukture zuba za uklanjanje prilikom pripreme krunice. Pošto ne sadrže metalnu podstrukturu, oni takođe pružaju poboljšanu estetiku, dajući izgled koji više liči na zubnu gleđ. Metalokeramičke krunice i dalje mogu biti odličan izbor za određene pacijente i specifična područja usta.

Nedostaci metalokeramičkih krunica

Uprkos njihovim brojnim dokumentovanim prednostima, stvaranje veoma realistične krune od keramike spojenog sa metalom može se pokazati teškim. U odsustvu metalne podstrukture, porcelan je krh i nema snagu neophodnu da izdrži okluzalne sile prilikom žvakanja. Sa podstrukturom, siva boja se može videti. Metal mora biti maskiran neprozirnim porcelanom kako bi se prikrila osnovna boja pre nanošenja drugih slojeva.

I metal i neprozirni porcelan sprečavaju prolazak svetlosti kroz restauraciju kao što je slučaj sa prirodnim zubom, čineći da obnovljeni zubi izgledaju manje sjajno u poređenju sa okolnim prirodnim zubima.

Neprijatelj metalokeramičkih krunica je povlačenje zubnog mesa okolo. Tokom vremena, kontakt metala sa tkivom može izazvati osetljivost i iritaciju desni, posebno kada se koriste legure osnovnih metala. Sa recesijom, metalna ivica počinje da se pojavljuje, stvarajući ružan sivi prsten koji nije estetski prijatan, posebno u prednjem delu usta. Stomatolozi ponekad pribegavaju korišćenju porcelanske ivice da bi prevazišli ovaj nedostatak.

Neplemeniti ili obični metali: Manje od 25% sadržaja plemenitih metala u kombinaciji sa hromom, berilijumom, niklom i kobaltom. Dodatni elementi mogu uključivati volfram, mangan, gvožđe, silicijum, ugljenik i molibden.

Metalokeramičke krunice iskustva - Ključne faze u izradi

Priprema zuba

 Priprema krunice zahteva prilično agresivnu anatomsku redukciju gleđi i dentina kako bi se izbegao glomazan izgled. Zubi moraju biti oblikovani tako da se uzme u obzir debljina metalne podstrukture i slojeva porcelana koji su naslagani na nju kako bi keramičar napravio krunu sa dobrom translucencijom i refrakcionim svojstvima.

Uzimanje otisaka za krunice od porcelana spojene sa metalom

 Iako su otisci od adicionih silikona uspešno korišćeni dugi niz godina, sada postoje preciznije metode da se uhvati tačan prikaz obrušenih zuba i okolnog mekog tkiva.

Otisci za metalokeramičke krunice uzeti pomoću tehnologije 3D skeniranja na stolici nude mnoge jasne prednosti u odnosu na fizičke otiske. Ova tehnologija omogućava zubotehničkoj laboratoriji da ugradi izradu krunica u digitalni radni tok

Udobnost pacijenta je poboljšana, nema neprijatnih otisaka koji bi izazvali refleks regurgitacije.

Modeli se mogu štampati prema tačnim specifikacijama što rezultira boljim naleganjem. Ivice krune su dobro ocrtane, ostavljajući manje šanse slobodom tumačenju i ljudskoj grešci

3D dizajnirane restauracije zahtevaju manje podešavanja prilikom postavljanja, štedeći vreme u ordinaciji.

Izbor boja

Dok boje porcelana odgovaraju VITA vodiču za nijanse, vešt keramičar ima mogućnost da kombinuje više od jedne boje na istoj restauraciji, ako je potrebno, kako bi kruni dao istinski pomešani izgled sa susednim zubima. Pored toga, moguće je i prilagođeno bojenje za poboljšani, realističniji izgled čak i nakon konačne izrade krunice.

Cementiranje

Pravilno zamešani preparati za cementiranje krunica omogućavaju delimično mehaničko zadržavanje. Ovo omogućava da se cement, najslabija karika, nanese u tankom sloju radi sigurnosti, a ne da se oslanja na veliku količinu cementnog materijala da zauzme višak prostora unutar krune. Većina stomatologa smatra da glas jonomer sa dodatkom akrilata dobro funkcioniše za cementiranje metalokeramičke krunice.

Upasivanje

Ako su digitalni otisci korišćeni za skeniranje obrušenih zuba, pri postavljanju je potrebno minimalno ili nikakvo upasivanje. Ovo štedi ogromnu količinu vremena i smanjuje ukupne troškove za pacijenta i stomatologa.

Metalokeramičke krunice iskustva - Vreme rada i faze

Do pet zuba zuba je moguće uraditi za sedam dana. Preko toga kada se radi komplet vilica ili obe potrebno je do 14 dana. Obično predlažemo najduži period. Estetski zubi zahtevaju marljiv rad i želimo da nekoliko dana testirate svoje nove zube, pa ih fiksiramo sa privremenim cementom. (Nedelja nije uključena u radne dane.)

Faze lečenja:

 • Lečenje treba planirati prema panoramskim i retroalveolarnimrendgenskim snimcima.
 • Čišćenje kanala korena i tretman desni, ako je potrebno, treba završiti pre zahvata.
 • Brušenje zuba i postavljanjeakrilatnih privremenih krunicasutradan
 • Otisak ili skeniranje zuba
 • Laboratorijske faze
 • Proba metalne konstrukcije
 • Probasa postavljenom keramikom
 • Adaptacija krunice i cementiranje

U našoj ordinaciji najčešće pacijentima predlažemo dve vrste krunica metalokeramičke i cirkonijum krunice. Posle razgovora odmah sledi pitanje od strane pacijenta „ U redu koje su razlike između njih, šta je najvažnije da znam?“

Metalokeramika i monolitne krunice od cirkonijuma su dve različite vrste zubnih krunica koje imaju svoje jedinstvene karakteristike i prednosti.

Metalokeramičke krune se koriste decenijama i popularna su opcija zbog svoje snage i izdržljivosti. Sastoje se od metalne osnove prekrivene slojem porcelana, što im daje prirodniji izgled. One su, takođe, jeftinije od drugih vrsta zubnih krunica.

Monolitne cirkonijum krune su, pak, u potpunosti izrađene od cirkonijum materijala, bez ikakvih dodatnih slojeva porcelana ili drugih materijala. Veoma su izdržljive i biokompatibilne, što znači da nisu štetne za živo tkivo. Monolitne krunice od cirkonijuma su veoma otporne na lomljenje ili pucanje i mogu da izdrže velike sile žvakanja u ustima. Takođe imaju lep izgled koji može da se uporedi sa prirodnom bojom okolnih zuba.

U poređenju sa metalokeramičkim krunama, monolitne krunice od cirkonijuma imaju neke prednosti. One su jače, izdržljivije i otpornije na habanje. One takođe pružaju bolje estetske rezultate, jer su providnije i imaju izgled boje zuba. Manje su šanse za alergijske reakcije ili druge probleme u ustima.

Međutim, monolitne krunice od cirkonijuma imaju neke nedostatke. One su znatno skuplje. Teško ih je prilagoditi ili modifikovati jednom kada se izrežu.

Tako da izbor između metalokeramike i monolitnih krunica od cirkonijuma zavisiće od individualnih potreba i preporuke stomatologa.

Metalokeramičke krunice: Dobar izbor

Niste sigurni da će vam metalokeramika dati rezultat koji očekujete? Stomatološka ordinacija dr Lolin vam nudi fiksna rešenja za restauraciju za svaku potrebu i svaki estetski problem.

Treba znati da nijedan materijal za krunice ne ispunjava sve zahteve. Mi u ordinaciji danas redovno nudimo pacijentima krunice i mostove od metalokeramike bez bojazni da će biti nezadovoljni.

Svaka vrsta restorativnog materijala ima svoj skup prednosti i mana. Naši iskusni i obrazovani stomatolozi i zubni tehničari mogu vas uputiti na najprikladniju restauraciju za vašu specifičnu kliničku indikaciju.


Profesionalizam i stručnost

Dr Srđan Lolin je specijalista oralne hirurgije i nosi titulu Master in Laser Dentistry.

Jedina Straumann-Neodent sertifikovana klinika u Srbiji

Ponosni smo na činjenicu da smo prva, i za sada jedina, klinika u Srbiji sertifikovana od strane Straumann-Neodent grupacije za NeoArch (All-on-4) tehniku.

U našoj ordinaciji to je jedna od najčešćih procedura a rezultate možete pogledati na našem blogu i na You tube kanalu drlolin.

Pročitajte naše ostale blogove na temu implantologije:

Pitajte ordinaciju Dr Lolin

Ukoliko imate sličan problem možete nam se javiti putem Facebook-a, ili nam poslati sliku/snimak a od našeg stučnog tima dobićete savet i način kako da rešite problem.
Ukoliko imate pitanja u vezi vašeg slučaja i želite precizniji odgovor u vezi terapije i cene pošaljite nam Vaš snimak svih zuba preko online forme. Naša ordinacija se nalazi u Novom Sadu.
Možete nam se javiti na telefon 062 84 83 016 ili putem Viber-a i WhatsApp-a, a možete nam pisati i na [email protected]

Zmaj Ognjena Vuka 14

21000 Novi Sad, Srbija