Most na implantima je veoma čest zahvat pomoću koga pomažemo našim pacijentima da reše problem nedostatka zuba.

Šta je to zubni most?

Zubni most je fiksna protetska nadoknada pomoću koje se može nadoknaditi jedan ili više zuba. Pre izrade zubnog mosta potrebno je obrusiti minimum po jedan zub sa svake strane. Ukoliko je bezubi prostor veći često se bruse po dva zuba sa svake strane. Pre početka terapije potrebno je proveriti parodontološko stanje zuba koji se bruse. Tj da li oni mogu prihvatiti pritisak žvakanja za zube koji nedostaju.

Zubni most se sastoji od spojenih zubnih krunica. Kada se postavi preko brušenih zuba u potpunosti imitira zube koji nedostaju. Osećaj je kao sa prirodnim zubima.

4,6
Rated 4.6 out of 5
4.6 od 5 zvezdica (zasnovano na 15 komentara)

Zašto je potrebno nadoknaditi zube koji nedostaju

Kada se zub izvadi pojavljuje se prazan prostor u vilici. Susedni zubi imaju tendenciju da se pomeraju prema praznom prostoru, odnosno da se naginju, upadaju prema bezubom polju. Zub koji je iznad tj. u suprotnoj vilici urasta u prazan prostor. Njegov koren postaje ogoljen i to nosi dalje probleme. Postaje osetljiv i podložan karijesu.

Pored toga što se susedni zubi oštećuju gubitak samo jednog zuba vodi do poremećene okluzije, tj žvakanje postaje otežano.

Estetika je takođe narušena, naročito ako je  u pitanju prednji zub.

Procedura izrade zubnog mosta

Najpre je potrebno utvrditi parodontološko stanje susednih zuba koji se bruse. Posle sledi brušenje. Skida se gleđ ravnomerno, paralelno sa svih strana. Prilikom ove procedure moguće je da pulpa bude otvorena ili je pokrivena jako tankim slojem dentina. Ovo je važno uočiti jer je to najčešći uzrok bolova koji se javljaju posle cementiranja mosta. Ukoliko je to slučaj živac se mora izvadit iz zuba. Jer posle cementiranja mosta je teško pristupiti zubu i najčešće most mora da se skida ako se jave konstantni bolovi.

Kod nas u ordinaciji kada završimo izradu mosta najčešće ga fiksiramo sa privremenim cementima za zube. Ovo traje nekoliko dana da bi se uverili da pacijent nema bolova i da je okluzija, žvakanje hrane dobro. Posle toga most se vadi uklanja privremeni cement i postavlja trajni. Tada više nije moguće skinuti most bez rezanja. Postoje neki slučajevi kada je most moguće odvojiti od zuba sa tkz. klackalicom ali se ne može garantovati da neće biti oštećen.

Koliko traje zubni most

Ne može se precizno reći koliko tačno može da traje zubni most. Taj period se meri godinama pa i desetina godina. Po nekim autorima most bih trebalo obavezno skinuti i zameniti posle deset godina.

Zubni most na implantima

Danas je izrada mosta na zubima zapala u drugi plan pošto je dokazana efikasnost i dugotrajnost zubnih implantata.

Nesporno je to da izubljeni zub treba obavezno nadoknaditi. Postoje situacije gde nije moguće napraviti most na zubima. To se najčešće javlja u sledećim slučajevima:

  • Kada susedni zubi nisu dovoljno jaki da trpe pritisak žvakanja za izgubljene zube;
  • Kada je bezubi prostor suviše dugačak, kada nedostaje tri ili više zuba;
  • U slučajevima terminalne bezubosti;
  • Kada iza bezubog prostora nema zadnjeg zuba, odnosno nema na šta most da se fiksira

Pored ovih kontraindikacija za izradu mosta na zubima danas je stav da brušenje zuba ne bih trebalo da bude prva ponuda pacijentu. Čak i da su susedni zubi jaki ne treba ići na izradu mosta već predložiti ugradnji implantata.

Most na implantima prednosti

Više je prednosti za pacijenta ukoliko se odluči za most na implantima,  a neke od njih su:

  • Nema brušenja zuba ni neprijatnog vađenja živca.;
  •  Nema opasnosti od propadanja zuba. Kada je zub je načet, i ako most ne leži pasent, brzo može doći do njegovog propadanja.
  • Implant bolje imitira prirodan zub od mosta.
  • Moguće je nadoknaditi zube kada nedostaje veći broj zuba, čak i kad nema poslednjeg zuba.

 

Zubni most na implantima se izrađuje kada nedostaje veći broj zuba. Tada ugrađujemo dva ili više implantata. On se isto sastoji od nekoliko krunica koje su spojene.

Danas kada imamo nedostatak većeg broja zuba tj. duži bezubi niz ili kad nema poslednjeg zuba uvek preporučujemo postavljanje nekoliko implantata. Ranije je pacijent morao da nosi protezu koja se vadi.

 

Most na implantima - procedura ugradnje

U prvom aktu se vrši ugradnja implantata. Ukoliko su implanti dovoljno stegnuti preko njih se postavljaju abatmenti i odmah uzima otisak za privremene zube. Danas je postavljanje privremenih zuba odmah posle ugradnje implantata standardna procedura u ordinaciji dr Lolin.

Kod implantnog sistema koji koristimo u našoj ordinaciji marke Neodent to je pravilo. Poseban dizajn implantata Neodent nam omogućuje da ga stegnemo dovoljno jako da dobijemo stabilnost i postavimo odmah privremene zube. Ovo ne radimo samo zbog želje pacijenta da odmah dobije zube. Već zato što sada znamo da je rano opterećenje poželjno i zato što pacijent ne mora da prolazi kroz još jedno sečenje i šivenje. A vilična kost i zubno meso će biti spremno za prijem stalnih zuba.

Još jedna bitna stvar je da se odmah preko implantata postave suprastrukture ili abatmenti tj. za vreme ugradnje.

I od tada sve što se radi radi se na nivou abatmenta a ne na nivou implantata. To nam omogućuje da kost i zubno meso jako dobro srastu oko implantata. A pacijenta smo poštedeli dosta traume, jer kada se radi na nivou implantata javljaju se bolovi svaki put.

Vrsta veze mosta sa implantatima

 Postoje dve vrste abatmenata koji se postavljau preko implantata. Abatmenti za cementiranu verziju i šrafljena verzija. Znači da most može da se fiksira preko implantata pomoću cementa ili pomoću malih šrafića.

Danas u stomatološkoj ordinaciji dr Lolin koristimo isključivo mostove koji se fiksiraju pomoću šrafića. Jednom kada se most cementira uglavnom se više ne može skinuti. To nije dobro za protetski rad i za implante. Jer postoji mogućnost da nekad nešto mora da se uradi na mostu ili implantu.

Pored toga moguće je da višak cementa uđe u prostor između implantata i zubnog mesa. Tada dolazi do upale i ceo rad može biti kompromitovan.

Materijali od kojih je izrađen most na implantima

Metalokeramika

Kombinacija metala i keramike je najčešći sastav mosta na implantima bez obzira da li je šrafljena ili cementirana verzija u pitanju. Pre izrade metalne konstrukcije moguće je da tehničar napravi most od plastike. Tj da ga isprinta na 3D printeru. Mi ga tada probamo u ordinaciji, da li može da se zašrafi preko implantata. Ukoliko je to moguće izrađuje se metalna konstrukcija i ona se šrafi preko implantata.

Ako je i ta faza izrade prošla dobro tehničar nanosi keramiku preko metala. Ovi mostovi su izuzetno izdržljivi, trpe veliki pritisak žvakanja. Estetski daju odlične rezultate. Moguće je napraviti most u Bleach boji i dobiti tkz. Holivudski osmeh, ukoliko je to želja pacijenta.

Cirkonijum

Mostovi od cirkonijuma. Uglavnom od čistog cirkonijuma jer tada dobijamo dovoljnu izdržljivost na pritisak žvakanja. Nema metala. Estetski rezultat je izuzetno visok. Pored estetike u odnosu na metalokeramiku postoji još jedna prednost. Ne dolazi do odlamanja materijala pod pritiskom, kao što može biti slučaj kod metalokeramike.

Mostovi na implantima u  našoj ordinaciji

Mostovi na implantatima su standardna procedura u ordinaciji dr Lolin. To je prva preporuka za pacijenta. Izbegavamo brušenje, pogotovo zdravih zuba. Danas pacijenti ne moraju da nose proteze koje se vade iz usta.

S obzirom da koristimo moderan implanti sistem i da smo usvojili tehnike ugradnje od najbojlih evropskih i svetskih stručnjaka možemo da isporučimo pacijentu kvalitetan rad koji će trajati dugo godina.


Profesionalizam i stručnost

Dr Srđan Lolin je specijalista oralne hirurgije i nosi titulu Master in Laser Dentistry.

U našoj ordinaciji to je jedna od najčešćih procedura a rezultate možete pogledati na našem blogu i na You tube kanalu drlolin.

Pročitajte naše ostale blogove na temu implantologije:

 

Pitajte ordinaciju Dr Lolin

Ukoliko imate sličan problem možete nam se javiti putem Facebook-a, ili nam poslati sliku/snimak a od našeg stučnog tima dobićete savet i način kako da rešite problem.
Ukoliko imate pitanja u vezi vašeg slučaja i želite precizniji odgovor u vezi terapije i cene pošaljite nam Vaš snimak svih zuba preko online forme. Naša ordinacija se nalazi u Novom Sadu.
Možete nam se javiti na telefon 062 84 83 016 ili putem Viber-a i WhatsApp-a, a možete nam pisati i na [email protected]

Zmaj Ognjena Vuka 14

21000 Novi Sad, Srbija