keramički implant straumann - dr lolin implantologija

Keramički (Cirkonijumski) zubni implanti

Keramički implanti su se pojavili pre nekoliko godina kao alternativa sadašnjim titanijumskim implantatima. S obzirom da nisu imali sve potrebne karakteristike nisu se ugrađivali u velikom broju. Od ove godine fabrika Neodent je izbacila novi keramički implant sa unapređenim karakteristikama u odnosu na prethodne modele.

Sam implant se proizvodi u Nemačkim laboratorijama na taj način što se smesa od cirkonijuma pod pritiskom ubacuje u specijalne kalupe. Posle toga se oni smeštaju u peći za sinterovanje i dobijaju definitvu čvrstinu i veličinu. On se ne dobija rezanjem iz metalnih šipki kao klasičan implant. Na taj način se izbegavaju greške u dimenzijama, svaki implant je identičan. Visoka je preciznost.

5,0
Rated 5 out of 5
5 od 5 zvezdica (zasnovano na 7 komentara)

Kako su napravljeni keramički implanti?

Raniji keramički implanti su bili jednodelni, što znači da deo koji je u kosti i deo koji viri iznad su spojeni, ne mogu se razdvajati. Tako da ukoliko se ukosi implant nije moguće postaviti zub na njega jer će i on biti postavljen ukoso. Nekad se implant mora ukositi da bih se izbegao sinus ili nerv, tada nije bilo moguće koristiti ovu vrstu implantata. Neodent cirkonijumski implant je dvodelni. Deo koji se postavlja u viličnu kost je odvojen od dela koji viri iznad, spojeni su sa malim šrafićem. Deo koji je iznad kosti (suprastruktura ili abatment) je napravljen od čistog cirkonijuma bele boje. 

Implant i suprastruktura su bele boje između njih je pouzdana i snažna ZiLOCK veza

Unutra se nalazi duži šraf nego inače koji spaja keramički implant i keramički abatment

Unutrašnja veza između njih gde abatment ulazi u implant. 

Precizan položaj suprastrukture centriran pomoću šest malih žljebova. Dizajn veze napravljen da se onemoguće pokreti rotacije i da se sile naprezanja ravnomerno raspodele.

Sa ovakvom vrstom veze i dvodelnim implantatima implant možemo postaviti slično kao i titanijmski. Mnogo šire indikacije nego jednodelni implanti.

Cirkonijumski implant je moderne geometrije konusnog oblika sa navojima i indikovan je za imedijatno opterećenje. Dizajn celog implantata je takav da je lako moguće postići veliku primarnu stabilnost. Što znači da ukoliko to situacija dozvoljava se može ugrađivati odmah posle vađenja zuba. Odmah po postavljanju se meri stabilnost implantata, ukoliko je dovoljna, uzima se otisak i postavlja privremeni zub preko implantata.

Moderna implantologija i keramički (cirkonijumski) implanti

To je filozofija moderne implantologije da se implant ugrađuje odmah posle vađenja zuba i da se fiksni privremeni zubi postavljaju odmah posle ugradnje. Da se izbegavaju komplikovani i skupi zahvati nadoknade vilične kosti. Da oporavak posle intervencije traje što kraće da se pacijent što pre vrati u redovne tokove života.

Za to je potreban implant modernog dizajna i specijalno izrađene suprastrukture. Fabrika Neodent je jedan od lidera i inovatora u polju moderne implantologije i može da omogući svojim implantolozima i pacijentima ovakav proizvod.

Visok estetski rezultat sa keramičkim implantom

Na raspolaganju su nam protetske komponente koje se postavljaju na implant, bele boje od cirkonijuma, sa kojima sa postiže visoko estetski prirodan izgled. Ukoliko je biotip gingive oko implantata tanji prozirniji, delovi napravljeni od metala mogu da prosijavaju i zubno meso oko implanta dobija sivkast izgled. Ukoliko je u pitanju prednji zub to je onda neprihvatljiv estetski rezultat. 

Tada je indikovano koristiti keramički implant i keramičke protetske komponente zbog bele boje i transparencije. Kada se preko toga postavi krunica od čiste keramike koja je takođe transparentna zub dobija prirodan izgled. A možda još važnije zubno meso iako je možda tanko i prozirno neće imati sivkastu boju ako je iza njega beli implantat. Već svetlo ružičast izgled kao da je tu prirodan koren. Keramički implant ima veliku biokompatibilnost, ne izaziva zapaljensku reakciju na mekom tkivu, i zubno meso oko njega bolje zarasta nego okolo metalnih komponenti.

Neodent keramički implantat je novi proizvod i za sada je indikovan da zameni prednje zube, očnjake i premolare. Znači zadnje zube još uvek nije moguće nadoknaditi sa keramičkim implantatom. 

Takođe All-on-4 tehnika koja podrazumeva nadokandu svih zuba u jednoj vilici pomoću četiri implantata se izvodi isključivo sa titanijumskim implantatima velike dužine. Još uvek to nije moguće uraditi sa keramičkim implantatima. Znači oni su indikovani kod gubitka jednog zuba ili ukoliko fali tri zuba za redom. To se može nadoknaditi pomoću dva keramička implantata i mostom koji se sastoji od tri zuba.

Kompanija Neodent je osnovana od strane stomatologa i zato zna tačno šta je potrebno pacijentima i stomatolozima. Traže se rešenja koja su najjefikasnija, najjednostavnija i najmanje skupa.

Zato je kompanija postigla veliki uspeh i postala deo grupacije Straumann. U ordinaciji dr Lolin se trudimo da držimo korak sa najsavremenijim zemljama i zato uskoro krećemo sa ugradnjom keramičkog implantata kod naših pacijenata.


Profesionalizam i stručnost

Dr Srđan Lolin je specijalista oralne hirurgije i nosi titulu Master in Laser Dentistry.

U našoj ordinaciji to je jedna od najčešćih procedura a rezultate možete pogledati na našem blogu i na You tube kanalu drlolin.

Pročitajte naše ostale blogove na temu implantologije:

 

Pitajte ordinaciju Dr Lolin

Ukoliko imate sličan problem možete nam se javiti putem Facebook-a, ili nam poslati sliku/snimak a od našeg stučnog tima dobićete savet i način kako da rešite problem.
Ukoliko imate pitanja u vezi vašeg slučaja i želite precizniji odgovor u vezi terapije i cene pošaljite nam Vaš snimak svih zuba preko online forme. Naša ordinacija se nalazi u Novom Sadu.
Možete nam se javiti na telefon 062 84 83 016 ili putem Viber-a i WhatsApp-a, a možete nam pisati i na [email protected]

Zmaj Ognjena Vuka 14

21000 Novi Sad, Srbija